Китайска банка иска да финансира проекта "Белене"

Борисов се срещна с нейни представители в МС
30
Китайска банка иска да финансира проекта "Белене"
Снимка: МС

Индустриалната търговска банка на Китай проявява интерес към финансирането на търговски проект за изграждане на АЕЦ "Белене". Това стана ясно по време на среща в Министерския съвет с премиера в оставка Бойко Борисов.

В нея участваха вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

По време на срещата министър-председателят е подчертал условията на българското правителство за изграждане на АЕЦ "Белене" – реализация на проекта на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия. Представителите на индустриалната търговска банка на Китай са потвърдили готовността си за финансиране на проекта при тези условия. 

Наскоро стана ясно, че Китайската национална ядрена корпорация проявява интерес към проекта за втора ядрена централа у нас.

По нейна инициатива се проведе среща в МС с премиера Бойко Борисов, Томислав Дончев и Теменужка Петкова.

Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет.

Търсенето на инвеститори стана възможно, след като НЕК ЕАД заплати на АО "Атомстройекспорт" сумата от 601 617 133 евро, присъдена за произведено оборудване по арбитражното дело между двете компании, а руската компания от своя страна се отказа от натрупаните след постановяване на арбитражното решение лихви.

С това двата реактора за АЕЦ "Белене" станаха собственост на страната ни и ще се съхраняват на площадката, предвидена за централата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: КитайАЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Белене свещен Град преди 7 години
Било е 1966 година с мой отличен съученик играем важно шах на метри от гроба на Създателя..Съученика подава тревожно че ще ги местят, а на мястото ще правят парк.. ПОяви се лека тревога а после дойде : сега като се емнат д а правят велики обекти..а на горе а на долу..Та двата реактора са изграждани като Мегалитни култови паметнци .При ископа на втори котлован е унищожен гроба на много важен заради който изграждаха паметниците...Падна и прогнозата за електропотребление ..дойде 1990 година
22
0
 
2
 
! Отговори
За Охота и Рибалка преди 7 години
ИНаче Белене може да приеме и настани комфортно до 12 000 работници и специалисти..Има хотели с басейни и джакузита,лукс жилищни комплекси с всички екстри,отлична централна градска част .Пешеходна зона ..Наоколо Острови,гори,глигани,шарани .>Тази година даже дойдоха да ни видят и ято пеликани
21
0
 
2
 
! Отговори
В белене е добре преди 7 години
КИтай е един основен нуждаещ се от руски реактори клиент.Ако наистина софия е платила истински реактори може да преговаря веднага с Китай з а препродажба..Москва няма достатъчно мощности за производство н а комплектно оборудване..Борисов вероятно не знае но на Белене изобщо не е имало строителство..Там с е провеждаха експертизи за годност на наличното оборудване с последвало товарене и транспортиране на уникалното и друго .Взетия реактор отдавна дава печалба на Москва ..
20
2
 
5
 
! Отговори
Нова схема преди 7 години
Това се очертава да е новия удар след Водното огледало, КТБ, реакторите и т.н. Така че, гответе се за едни нови 10 милиарда харч за народа (например за погребение на самия реактор). Накрая и ще гръмнат, така че ще се приключи с територията. След 100 години ше се заселят китайци, защото реакторите са техни.
19
1
 
2
 
! Отговори
офшор инвестмънт преди 7 години
кой на снимката играе китаеца?
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана с Тошиба Уестингхаус и 7 Козлодуй?
17
1
 
8
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Единственото сондиране ще е за шистов газ, плебеи. Ще работите за жълти стотинки по 10 часа на ден за да може да растат туловищата на хрантутниците в парламента!
16
4
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Една централа кръстоска между руски самовар и китайско менте може и да ни избави от мъките и страданията ни!
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ви открехна какви са условията на братята китайци когато финансират. Условията са много прости, те дават парите, НО имат условия, голяма част от парите да влязат в китайската икономика. Или иначе казано, подизпълнителите ще са китайски фирми, каквото може ще се пазарува от Китай и поддръжката на централата ще се прави от китайски оператори. Така обаче се губи делаверата на нашите и руските фирми, което е 100% гаранция за провал
14
0
 
8
 
! Отговори
гайбаньоориджинал преди 7 години
Възнамерявам да си построя баничарница.Никакво държавно участие и никакви договори за гарантирано изкупуване на банички!Гойко Гойкоо...имаш последен шанс-махай ги тия деформатори и спри да им слушаш глупостите.Иначе ще изтечеш в канала заедно с тях.
13
1
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Сега и на китайците ще плащаме обещетения!
12
0
 
3
 
! Отговори
Белене курорт преди 7 години
Белене е едно великолепно градче..Банката да инвестира в два сондажа за гореща лечебна вода до Дунава .>като дойдат началници и работници да има къде да се кефят..Там се ходи тихо лично Александър Велики е идвал н а поклонение...
11
0
 
3
 
! Отговори
Белене курорт преди 7 години
Белене е едно великолепно градче..Банката да инвестира в два сондажа за гореща лечебна вода до Дунава .>като дойдат началници и работници да има къде да се кефят..Там се ходи тихо лично Александър Велики е идвал н а поклонение...
10
5
 
12
 
! Отговори
Петков преди 7 години
Всеки иска да реализира проект с държавни (но не и частни) гаранции.Както тъй наречените американски тецове в Марица изток (те пък са собственост на български евреи от известни комунистически семейства). Първо драгалевския клептоман костов, а после и дългия инкасатор заробиха държавата с поне 15 милиарда,държавно гарантирани за огромни изкупни цени.Същата сценка се разиграва и с Белене.Имаме си мощности за три Българии и Белене не ни трябва, ама пусти комисиони...
9
6
 
13
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Няколко бързи въпроса:1. Кой е дал мандат на правителството да се водят такива преговори ? 2. Кой е инвеститорът ?3. Защо е този зор за изграждане на едно МНОГО РИСКОВО съоръжение ? Забравихте ли Фукошима ?4. ЗАЩО ПОЛИТИЦИ и КРАДЦИ решават въпроси свързани с бъдещето на България ?
8
0
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Оооо, не си информиран . Вече помпат газ с кмета на Симитли.
7
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! Давай Бойко!
6
0
 
4
 
! Отговори
Внимателно преди 7 години
Навремето с е наложи срочно да проведем анализи на остро психогенна стачка в свищов с елементи на истерия и групова психоза..Та една от причините се оказа използването на типов проект за централата..докато се лееше бетона на първи блок никакви проблеми.. Без нужда ударно започнаха котлована на втори блок и хоп страшни напрежения по проводящи разломи в свищов...
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗначи Р.Овч. и Г.о.ц.е са предприемачи като Елон Мъск, но с нашите пари, а не със собствени. Само печалбите са за тях.
4
2
 
24
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Баси откачената история, баси ужаса !!! Два руски реактора, нови, но технологично остаряващи! Съхранявани в най-крадливата среда на континента ! Вкарани в действие от китайци ! Държавата /ни/ - не я интересува нищо ! Какво може да се добави, за да стане трилъра кошмарен ?!