"Дондуков" 2 – залогът за властта

Изборите за президент повлякоха крак за предсрочен парламетарен вот
Обновена: 1 яну 2017 08:32 | 31 дек 2016 12:42, Камелия Цветанова
74
"Дондуков" 2 – залогът за властта
Архив: Булфото

Пезидентски и парламентарни избори. Различни, но все пак с един залог за ГЕРБ – властта.

След две години управление в коалиция с Реформаторския блок и подкрепата на Патриотичния фронт, правителството на Бойко Борисов падна и то не заради провал в политиките на изпълнителната власт или пък под натиска на улични протести, както се случи с първия кабинет на Борисов, ами защото парламентарната шефка Цецка Цачева изненадващо загуби битката за "Дондуков" 2.

Борисов даде заявка, че ще излъчи популярна в Европа личност, с много качества, добре запозната със законодателството, а пък и жена при това.

"Отдавна съм се наслушал за бащата на нацията, тази нация много бащи има. Много претенции за бащи има. Крайно време да имаме и една майка и да се погрижим действително майчински за този народ, а не хора с его, което трудно въздържат и които мислят, че сядайки в президентството могат да свършат някаква работа със сила или с натиск". Така я представи той при официалното обявяване на кандидата на ГЕРБ и отсече, че изборите да държавен глава са тест за правителството и загубили "майката на нацията" си тръгва и той.

Цачева стигна до балотаж срещу претендента на БСП ген. Румен Радев, но тогава Борисов призна, че е разочарован и е допуснал грешка при избора на претендент за наследник на Росен Плевнелиев.

"За първи път и аз не се поддадох на популизма и търсех най-подходящия и знаещия човек за президентската институция, а не най-харизматичния", каза той.

В седмицата преди втория тур доста по-малко известният кандидат на БСП набра преднина и в крайна сметка на 13 ноември на балотажа новоизбраните президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха 59.37 % от гласовете на избирателите, макар че в началото на предизборната кампания всички проучвания да сочеха като потенциален победител Цачева.

Тогава премиерът Бойко Борисов спази обещанието си и хвърли оставката на кабинета. Разочарован, че патриотите и реформаторите не застанаха зад Цачева, той отсече, че вече има ново мнозинство в парламента и БСП да си управлявали.

Оставката на правителството стана факт на 16 ноември, когато Народното събрание я прие с 218 гласа "за" и двама въздържали се при гласуването депутати.

Цачева обаче не се оттегли от шефското място в парламента, защото цялата парламентарна група на ГЕРБ била зад нея и не искала да си ходи. И така заради президентските изори се оказа, че ще има и предсрочен парламентарен вот. Въпросът обаче беше кога.

БСП и ДПС поискаха да бъдат насрочени в края на март или началото на април, реформаторите се дърпаха, от ГЕРБ смениха няколко пъти позицията – първо щяха да застанат зад кабинет на ПФ или на РБ, после дадоха курс към предсрочни избори, после пък Борисов отново даде заявка, че е готов да застане зад реформаторски кабинет в замяна обаче на промяна на изборното законодателство и въвеждане на мажоритарната избирателна система, както поискаха хората, участвали в допитването, проведено заедно с президентските избори. Стигна се до нови преговори, този път с участието и на патриотите. След няколко дни совалки между трите политически формации в крайна стана ясно, че реформаторски кабинет няма да има.

Държавният глава Росен Плевнелиев пък се намира в последните три месеца от своя мандат, който изтича на 22 януари 2017 година и няма право да разпусне парламента. Така че за да се избегне парадокса България да бъде управлявана от две служебни правителства, той предложи на Румен Радев заедно да наредят кабинета, но наследникът му отказа.

Това пък провокира Плевнелиев да бави процедурите за връчването на проучвателните мандати. Първо проведе консултации с всяка една парламентарно представена политическа сила, след това свика заседание на КСНС и чак тогава започва въртележката с раздаването на мандатите.

Първо го даде на ГЕРБ, Борисов го върна веднага, после го връчи на БСП, Корнелия Нинова също отказа на секундата да състави правителство. Накрая се стигна до реформаторите, който пък го взеха и изчакаха една седмица, но в крайна сметка и те го върнаха.

Плевнелиев обаче отказа да състави служебен кабинет и прехвърли топката на наследника си Румен Радев. А как и какъв ще го нареди Радев - предстои да видим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 48Да, гонили са я БСП от властта с камъни, и ... с пари от Сорос! Просто методите с мятащите камъни са първобитни, но те толкова умеят. Има един принцип - който няма акъл разчита на мускули. А мутрите знаем с кое от двете си служат. Когато започнем да сменяме властта демократично, а не с камъни, тогава да ми говори държавния шут за ценности!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ2009 г. - 119 депутати2013 г. - 952014 г. - 842017 г. - 50, а може и по-малко.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОСЛУШАЙТЕ СЕ! Ч.УВАТЕ ЛИ ТЪТЕНИТЕ? ТРЪМП ИДВА.Ще сложи всичко и всички на мястото им!!!!!!!!!!
47
2
 
1
 
! Отговори
ОСТАВКАТА НА БОКО... преди 7 години
....БЕШЕ, ПЪЛНА--ДОБРЕ ИЗЧИСЛЕНА "ПИЕСКА"..!!!ЦЕЛТА БЕШЕ---ГЕРБ ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ ТОВА ГАДНО "КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО"!ЦАЧЕВА ---БЕШЕ ПРОСТО , ДРУГИЯ ПЕЧЕЛИВШ ХОД!!НА ИЗБОРИТЕ ----ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ .....ХА,ХА,ХАААААААААААА....
46
2
 
6
 
! Отговори
Отвратен преди 7 години
Да ме извини Борисов , но не само реформаторите и патриотите не са гласували за Цачева , а и две трети от симпатизантите на ГЕРБ. С тази кандидатура Борисов ни заля с вряла вода и се шашнахме. Оказа се че Цачева няма никакви качества и съвсем логично загуби.Подаването на оставка беше най не приемливия ход на Борисов, при положение че всичко в държавата беше нормално.Сега да си бере плодовете.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На предстоящите избори не трябва да допуснем нито един от кандидатите да е от досега "дондурканите" ментални лилипути от "Дондуков" едно и две или от всички партийни централи!Там са "настанени" само номенклатурни некадърници,които дори в гимназиите не можеха да влязат без привилегиите на мама и тати,алкохолици, наркомани,контрабандисти,криминални и финансови престъпници,еврокомарджии и обикновени пед-ераси!Време е да настъпи не ПАРТО-крация -след псевдоизбори,а ДЕМО-крация- след конкурси!
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИДВAМЕ . всички седесaри и гербери в кушaИДВAМЕ
43
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ниновa министър председaтел
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нaшите идвaт нa влaст БСП .Много сме силни сме
41
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Наблюдателбсп винаги е била гонена с камъни от властта защота ограби България, а Костов за съжаление не направи най-важното - не продаде БСП на Русия. а трябваше, но най-вероятно руснаците не са се поинтересували от отпадъци
40
8
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До 40Последният път когато БСП беше изгонена с камъни е защото руснаците организираха всичко и поставиха Костов на власт. А той разпродаде БГ на американци и руснаци ....
39
5
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Шивиков - министър на отбраната, Цонев негов заместник ..... и мачкай ГРОБарите ...
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-интересно е, защо паднаха тези които наистина паднахаХилъри, Саркози, Шулц и кой месец догодина ще падне Станишев
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимени какво? една 700 милиона евро трябва да се платят и някой трябва да носи отговорност аз това, някой подходящ, някой наивен, леко балък може и с пагони
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да поправя социалния за процентите на изборите за президент:59.37% - генерал Румен Радев36.16% - Цецка Цачева от ГЕРБ4.47% - не подкрепям никого
35
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
последния път когато бсп взе властта с руска помощ бяха изгонени от народа с камъни
34
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Весела нова година, догодина бсп отива в гроба.
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
радев и райчев влизат в една аптека.-"Два капута", казва Цецо.-"Виждам", отговаря аптекарят, -"А нещо ще купувате ли?"
32
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ НАПРОЛЕТ СЕ ВРЪЩА НА ВЛАСТ
31
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тази мантра с падналия Бойко вярвате ли си я в червения сайт?