Българите в чужбина възроптаха, искат да избират парламент!

У нас пък оценката на въвеждането на уседналост е по-скоро положителна
Обновена: 5 апр 2017 12:24 | 5 апр 2017 12:15, Камелия Цветанова
253
Българите в чужбина възроптаха, искат да избират парламент!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Предложението на служебното правителство да няма повече гласуване за граница на български избори разгневи сънародниците ни зад граница.

Идеята на кабинета Герджиков е с промени в Закона за българското гражданство на избори за парламент и президент да могат да гласуват български граждани, които са живели преди вота 3 месеца на територията на страната. Искането за това обаче дойде не от правителството, а от президента Румен Радев.

Още по темата

осега уседналост бе записана само за провеждането на местни и европейски избори.

Ако предлаганият законопроект бъде разгледан и приет от 44-я парламент, на практика ще бъдат ограничени правата на всички българи зад граница, които имат постоянен адрес извън територията на България.

Според Димитър Иванов, наш сънародник, който живее в Швейцария, няма аргументи българите зад граница да бъдат лишени от правото си на глас.

"Тези промени в закона означават забрана, оценките не са пресилени. Това е скандал! Ограничават се тотално правата на българските граждани в чужбина. Няма аргумент тази 1/7 от обществото да не участва в изборите", заяви Димитър Иванов по директна връзка по Skype от Швейцария за Bulgaria ON AIR.

Журналистите Петър Волгин и Юлий Москов обаче са на друго мнение. Те смятат, че въвеждането на уседналост от 3 месеца е добра идея, а гласовете от чужбина не са от електорално значение.

Според тях право на глас трябва да имат хората, които живеят там, където се провеждат изборите.

"Трябва да има уеднаквяване на изборите. Право на глас трябва да имат хората, които ще живеят в държавата след тези избори", каза Волгин в студиото на "България сутрин".

А събеседникът му Москов заяви, че трябва това правило да се прилага за хората извън Европа.

"От електорална гледна точка тези гласове нямат значение. Трябва тези 3 месеца да се прилагат за всички извън Европа", допълни Москов.

Журналистите коментираха и отмяната на постановление 208 за настаняването на бежанците, като според тях това решение на служебния кабинет е противопоставяне на общоевропейската политика.

"Общините не се задължават да приемат бежанци, а им се дава право. Те са единствените реципиенти на парите от Брюксел. Наредбата функционира, но никой не е пожелал да приеме бежанец. Неговата отмяна е политически знак за противопоставяне на общоевропйската политика", обясни Юлий Москов.

Оценката, която той даде на служебния кабинет бе, че поведението не отговаря на правомощията им.

"Поведението на служебния кабинет е комично. Той отправи предложение до никого. Няма право да променя законите - това е провокация. Няма народно събрание - тези хора, на кого правят предложение за промяна в законите" даде оценката си той.

Въпреки това и двамата журналисти похвалиха служебния кабинет за провеждането на изборите. За гостите те бяха честни и регламентирани. А бъдещото правителство, според тях, не се знае колко време ще остане на власт.

"Ще се опитат да го изкарат, но ако е по-изгодно да се направят нови избори ще го направят", заяви Петър Волгин пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
1
 
! Отговори
Sem преди 7 години
Kmetat na selo belo pole s 602 falshivi adresni registracii e darjaven bg terorist v eu.
219
0
 
6
 
! Отговори
морски преди 7 години
Който иска да гласува за български парламент,президент, кмет,да определя как да живеят българите в България,да си стои в България.Нямат право да се сърдят живеещите зад граница.Аз пътувам по чужди кораби от25 години,като мене са над 10 000 български моряци,офицери, персонал по пасажерски кораби.Какво, да излезем да протестираме ,че на корабите няма секции за гласуване.Като си напуснал, България да си мислил.Като искаш да гласуваш,стоиш си в къщи,чоплиш семки, бистриш политиката и ходиш на избори
218
1
 
1
 
! Отговори
Uchebna igra преди 7 години
Generalite hubava scenka vi igraiat...publikata ot faculteto mnogo im sa radva.....vkarvat vi s pamuk dobrovolno v voenno polojenie...
217
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Българските шведи от столипиново, като не плащат нито здравни нито данъци нито ток, вода.... питам тези дето лаят тук срещу хората зад граница, те защо гласуват? Те явно са ви по ценни :)
216
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, питам ви вас.... ако професията ми е свързана с оцъстеие от страната повече от 3 месеца? А ако исловието който плащал данъци или здравни....за да ти даде право на глас, тогава всички роми, не работещи,пенсионери, чакаши на социални , нямат право да гласуват ли? Кой определя колко време трябва да си в България, че да имаш право да гласуваш? Чета ви коментарите и ви се смея на глас колко сте жалки, Българите зад граница ви определят социялният живот. Мишки!
215
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 223Те действията на което и да е българско правителство не са били никога умни! Не бих казал че желанието е нахалство а просто изкривена форма на родолюбие при наличието че не си в момента в България и не си се увъртял в тамошната обстановка за да имаш реалната представа за кого да гласуваш! Но за голямо съжаление много от българите в България са на същия този житейски авто-пилот та ги "о"правляват добре вече 30 години! Гласувайте сами за себе си и ако се подхлъзнете на сапуна...!
214
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай Пешо!! 230Айде спри се! Данъците ги давате на "фараоните" и техните лакеи да ВИ управляват! Направо ги наричайте берачи отколкото депутати! Там е най-голямото изтичане - ежедневно! Изборите са веднъж на 4-ри години!
213
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 235 Малка грешка! Ако "си" пребивавал в страната по-малко от 3 или 6 месеца!!!
212
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 232Абсолютно съм съгласен с теб! Аз не живея в България и съм на това мнение от много години! Още, трябва да се приеме някакъв закон и за тези които пътуват до БГ само за да гласуват! Нямаш право да гласуваш ако не си пребивавал в страната по-малко от три или шест месеца постоянно!!! Така ще е най-добре за българите живеещи в България да почнат да мислят самостоятелно а не на авто-пилот и все някой от вънка да им казва какво да правят!!! България за българите в нея - така трябва!!
211
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак се опитваме да хитруваме , но ще станем за смях .След 30 години този закон ще бъде върнат в сегашният му вид , като в последна то4ка ще има привилегия - за желаещите да гласуват се поемат вси4ки разходи от държавата.
210
1
 
10
 
! Отговори
Lurk преди 7 години
Az jiveia v Canada ot 5 godini i nikoga ne sym glasuval ot tuk. Mislia 4e ne e eti4no sled kato ne jiveesh v Bulgaria da imash mnenie za politicata i.Izviniavam se za shliokavicata.
209
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който не живее в България, да няма право да гласува. Те не носят ежедневно последствията от политиката в България. Аз не гласувам на изборите в САЩ, Великобритания, Германия или Турция, където живеят те! Хем имаш друга родина, хем искаш искаш да си налагаш волята тук.
208
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Станчо СтаневЗащото много хора си правят двойно осигуряване, я ако в България стане по-добре, ние да си гарантираме топло местенце чрез политиката. Нищо не ни струва. Балъците от България ще ни плащат от бедняшкото си съществуване за организиране на удобни изборни места, там където живеем. Щото ние сме свикнали на разработено, уютно местенце. Вместо, като толкова "обичаме" България, да си платим ние за пунктовете и пътя до тях. Малко са почтените хора като Вас, господине, чест Ви прави
207
2
 
15
 
! Отговори
Бай Пешо!! преди 7 години
Гласуват около 100 000 хиляди души. Знаете ли колко струва на нас данъкоплатците, които живеем и си плащаме данъците в БЪЛГАРИЯ- провеждането на тези избори зад граница. МВнР официално заяви, че изпраща 260 човека да донесат бюлетините. Скъпи билети, хотели, далечни дистинации: Австралия, Южна Корея, Южна Америка и до всеки град в САЩ, където има секции. Огромни пари, плаща се на комисии и т.н.- и затова няма пари за пенсииИИИИИ.
206
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задължително-уседналост!Хора,които от години не живеят в страната и нямат намерение да се връщат,нямат право да определят съдбата на тези българи,които сме избрали да останем тук,въпреки трудния ни живот,които плащаме данъците си тук и битието ни зависи до голяма степен от тези,които сме избрали.От 2 милиона зад граница гласуват едва 50 хиляди(тук изключвам гласовете от Турция)и тези хора се възмущават,че им се отнемат права.А какви са ви задълженията към страната,бе?Какво общо имате с нея?
205
1
 
10
 
! Отговори
Как Сийка преди 7 години
Кои са възроптали? Предимно тирчеещите се българи,т.н. наши сънародници,които отдавна са забравили всичко българско и имат желание да си идват за да " ВИДЯТ РОДНИНИТЕ СИ " единствено,когато има избори в България! Заради това трябва със закон да се забрани гласуването на всички,които не живеят на територията на България да гласуват!!! За какво ще идват да гласуват?! За по-добър живот,за по-голяма заплата, за повече привилегии ?! На кого-та тях вече отдавна ги няма в България! Недостойно е!
204
0
 
1
 
! Отговори
Кути преди 7 години
Какво съм казал! Като ще има траур, да има и за троловете! Не виждам какво лошо съм казал!?!?! Всички ще скърбим и те са хора!!!
203
0
 
1
 
! Отговори
Krot преди 7 години
Goliam smiah....gledahte li politicheskite izbirateli na bg generalite ot Bulgaristan v efirnite gospodari?!
202
0
 
21
 
! Отговори
Станчо Станев преди 7 години
Живеем със семейството ми в чужбина от години.Не мога да разбера защо толкова се държи да гласуваме за този или онзи у нас ?! Нашето мнение е,че щом човек живее в друга държава трябва да гласува там,където живее,а не да гласува за за тази или онази партия и нейното влияние в родината! България ни е мила,но не намирам смисъл да гласуваме за промени там,когато ни интересуват промените тук?! Това,че имаме двойно гражданство не трябва да ни задължава да гласуваме за там,където не живеем ?!
201
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Кирил СофийскиНякои Лесньовци дори изтъкват, че те, отвъд границите, щели да подобряват демографията на България. Деца ли по интернет ще правят! Какво допринасят те за България?! Те са неприличен пример на нахалство, нагло се натрапват, държат се npocташки - три пъти днес по радиото,БГ "парижанка", чувстваща се със синовете си "българка", нарече действия на правителството "глупави". Родоотстъпни политикаМки, резервиращи си политически пост, ако България в тяхно отсъствие се "оправи"!