Граничарите, загинали на браздата – с военни паметници

Патриотите внесоха промени в Закона за военните паметници
15 юни 2017 11:30,
21
Граничарите, загинали на браздата – с военни паметници
Снимка: архив, Булфото

Паметниците на граничарите, които са загинали, опазвайки неприкосновеността на държавната граница и обществения ред в страната, да бъдат със статут на военни паметници, предлагат "Обединени патриоти". 

Те внесоха промени в Закона за военните паметници, с които настояват за това. 

Сполед действащите в момента текстове статут на военен паметник е всяко недвижимо материално свидетелство в памет на военнослужещи от българската армия, загинали при изпълнение на служебния си дълг в мирно време при мисии в чужбина, както и на участниците във войни, част от които е била и българската държава.

В тази категория попадат и паметниците на участниците в българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война и участници в Македоно-одринското опълчение. 

Материалните свидетелства със статут на военен паметник осигуряват специална държавна защита на регистриране, картотекиране, опазване, поддържане, възстановяване и изграждане. 

В мотивите си за промяната патриотите пишат, че на територията на страната има много паметници и плочи на граничари, отдали живота си за неприкосновеността на държавната ни граница.

Но те не попадат в категорията "военен паметник" и това ги оставя неизвестни и понякога в разруха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Киро преди 6 години
Е това вече е гавра! Иво Антонов, отговорника за войнишките паметници, дето се оказа дезертьор, но пък вярно пуделче на Каракачанов, сега се моли за кокалче от господарите си и тези дето го подкрепиха. Каракачанов - доносник на ДС. Топалов - доносник на ДС. И за благодарност - ВОЙНИШКИ паметници на служителите на МИЛИЦИЯТА!
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може, но да не се наричат военни. Да си ги нарекат милиционерски паметниците и да ги финансират от партийната каса, а не от държавната.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По тоя закон утре ако стане нещо (дай Боже) с винкела и на него ли ще му вдигнем военен паметник като пазител на границата от бабички? Само питам, не, че нещо....
15
5
 
3
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Абе, хора, Гранични войски не бяха ли към МВР?! Какви войници са били граничарите? Били са служители на МВР!!!
14
0
 
3
 
! Отговори
До Един от Северозап преди 6 години
И аз да те питам - ти какво би направил, като разбереш, че човекът на "патриотите", който е в МО за да отговаря за войнишките паметници се е скатал от казармата? И че неищо не прави а само се снима пред аметници построени или ремонтирани от други? А къде отиват кинтите от бюджета за войнишките паметници?
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ще е тотална гавра с паметта на истинските герои дали живота си за България. Не може да слагаш под един знаменател хората загинали за България с тези загинали за една партия проводник на човеконенавистен режим. Никой не им пречи партийно да си ги поддържат и кланят, но да се харчат народни пари за това не бива.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фашистката *** надига глава. Добре че да ви знаем кои сте!
11
1
 
2
 
! Отговори
Трифон преди 6 години
Доносника на ДС Каракачанов, вдига паметник на комунистическите убийци!
10
0
 
2
 
! Отговори
Яким преди 6 години
Тия са патриоти, колкото Бойко Борисов е космонавт! Как се казваше гаджето на Каракачанов, дето се съдра дс обикаля по софри, под предлог че ремонтира войнишки паметници?
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде сега ще издигаме паметници и на убийци убивали собствения си народ, който се е опитвал да избяга от режима. Няма нужда.
8
0
 
2
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Патриотите скоро ще вдигнат паметник на дезертьора Иво Антонов - за нищо не става, ама е тяхно момче
7
2
 
2
 
! Отговори
българина преди 6 години
Браво! Да видим сега дпс и герб колко са българи
6
2
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
Чел съм и за овчарчето Калитко...водеха ни и на паметника на Митко Палаузов и какво от това....Овчарчето давало хляб на престъпници и търсени от закона за убийства, а Митко--закаран от майка и баща си / самите те престъпници и убийци/ в гората. ....
5
4
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Патриоти?! И Вергил Ваклинов ли е бил комунист и пазил комунизма? Надявам се, чувал си за него и кучето му Вихър? А ти, на негово място, какво би направил, срещу група обучени и въоръжени диверсанти, идвали да правят диверсии , саботажи или убивали, и прибиращи се след това в съседна сега "братска" страна, обучени, въоръжени и пратени у нас от друга, сега "братска" страна? Ти, нанегово място, как би постъпил, например днес, срещу бойци от ИДИЛ? Впрочем-ясно ми е, няма нужда да обясняваш.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалшивляци.И от жертвата на граничарите ли,дивиденти извличате.Да ходи Волен - завършеният онанистт да пази границата.
3
6
 
13
 
! Отговори
Бай Рангел преди 6 години
Най-сетне някой да се сети за тези момчета,загинали по чукарите в изпълнение на дълга към Родината. Вечна слава и Бог да ги прости!
2
11
 
9
 
! Отговори
Патриоти?! преди 6 години
Какви патриоти са това? Граничарите са защитавали с живота си, един комунистически човеконенавистен режим. За сравнение---граничарите ,в бившата ГДР, който стреляха по хората и убиваха, по заповед, бяха осъдени...днес! Ние никой не осъдихме, но даже и паметници и военно почести---не е ли малко прекалено. Тези ченгета--сами именувайки се като "патриоти"- постепенно реставрират комунистическия режим. отделен е въпросът е всеки втори там е агент и доносник.
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриотите, стига с тия измислени акции. Направете бързо закон за защита на часната собственност с оръжие като в САЩ. Тогава хората ще ви гласуват доверие.