Евродепутати: Българските граничари зарязват границата в час пик

Това не позволява ли джихадисти да влизат в ЕС, питат те
21 фев 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
44
Евродепутати: Българските граничари зарязват границата в час пик
Снимка: Архив, Булфото

В пиковите часове българските граничари прекратяват проверките на документи на границата. Това съобщиха двама водещи членове на Европейския парламент по време на изслушване за бъдещето на Шенген във вторник вечер в Брюксел. Те посочиха недостига на пари и хора като причина за това.

Френската евродепутатка Мари-Кристин Вержиа, която води делегация на Европарламента миналата седмица в България, разказа, че когато се натрупат много хора на "Капитан Андреево", "проверките на документи се преустановяват и контролът отпада".

Испанецът Карлос Коельо, който е докладчик на парламента за Шенген, пък попита вътрешния министър Валентин Радев, който участва в изслушването, дали тази практика не позволява на джихадистки бойци, връщащи се в Европа да влизат в ЕС.

"Във върховите часове има по-малко проверки и това е проблем. Опитваме се да го решаваме като увеличаваме средствата. Не знам дали това е най-доброто решение", призна министърът.

Запитан дали България се грижи и за правата на турските граждани, които бягат в търсене на закрила, Радев заяви, че приоритет е защитата на европейските граждани.

Участващите в изслушването депутати от различни парламентарни групи настояха за бързо приемане на България и Румъния в Шенген, позовавайки се на изпълнените от тях технически изисквания. Същият призив отправи и еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Радев, който представляваше на изслушването страните членки, каза че в Съвета все още липсва единодушие, нужно за вземането на решение за приемането на двете държави.

"Продължаващото отлагане на това решение е без прецедент и аз призовавам за скорошно, справедливо решение", настоя Радев, като направи уговорката, че говори като български министър.

Европейската комисия си навлече критики за граничните проверки във вътрешността на Шенген, които се правят от Германия, Австрия, Франция, Швеция и Норвегия вече повече от 2 г. Евродепутати настояха, че те са ненужни и че освен политически негативи, носят и икономически загуби за съседните държави, заради затрудненото преминаване на хора и товари. Четири от петте страни се позовават за проверките на засилен миграционен натиск, а Франция - на терористична заплаха.

Аврамопулос обаче заяви, че те имат право да проверяват по вътрешни шенгенски граници и че Комисията още не е приключила оценката на аргументите им, представени през декември.

"Петте страни се опитват да намерят алтернативи и ние ги консултираме в това, притискаме ги да се откажат, но те имат право да правят засилени полицейски проверки", каза комисарят.

Според ексепртен анализ, поръчан от комисията за граждански свободи на Европарламента, тези проверки са незаконни.

Еврокомисията смята, че миграционният натиск, особено от източното и централно Средиземноморие, "драстично е намалял" и че новата гранична служба на ЕС е напълно оперативна и е разположила 1200 служители по външните граници на Съюза, включително в България. Други 1500 са на разположение да бъдат изпратени, ако се налага.

Директорът на граничната агенция Фабрис Леджери съобщи, че през миналата година се е удвоил броят на депортираните от ЕС мигранти, които нямат право да останат. Самолетите с връщащи се са се увеличили десетократно, достигайки 400 полета през 2016 г.

Германия, Италия, Белгия, Швеция, Франция и Холандия най-често се възползват от организираните от агенцията чартъри, а страните от Западните Балкани, следвани от Тунис и Афганистан - са най-честите дестинации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато се натрупат много хора на "Капитан Андреево", "проверките на документи се преустановяват и контролът отпада---какво се оплаквате бе - в Гърция, Италия и Испания направо ходят да ги събират в морето.
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26Вождът, бивш фараонов сподвижник и пазител, не е в състояние да мисли самостоятелно. Не може и не иска! Усещане, усещане.................
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
притискаме ги да се откажатВие - EС, друго освен да притискате, можете ли?
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Корнишона с големите бомби застане насред границата,всички емигрантски тълпи ще минават през нея и много лесно ще ги заловим!
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сега,де.Вожда не се умори да им обяснява,че през нашата граница и пиле не може да прехвръкне,но те виждат другооооо.На ви сега Шенген,на ви еврозоната.На лъжата краката са къси,нали?
21
1
 
5
 
! Отговори
Исти,до ЕП преди 6 години
Те не я зарязват- оставете тая работа! По-скоро си разпиляват вниманието в различни посоки,което не е по тяхна вина а неизбежно щеше да се случи и на вас,ако бяхте на наше място!
20
8
 
1
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До до 11Всъщност това въобще не е вярно.
19
1
 
30
 
! Отговори
ББ преди 6 години
Прости еврозелки Гърция и Италия пуснаха милиони талибани,а България не пази границите си !!! Помните ли българският граничар застрелял афганистанец какъв рев имаше в Брюксел?
18
0
 
0
 
! Отговори
един преди 6 години
До Анонимен
17
0
 
11
 
! Отговори
Bit преди 6 години
Червена лампа - биийп, биийп.Ние ще й махнем крушката.
16
2
 
13
 
! Отговори
Раздвоение преди 6 години
Като български министър Радев казва, че трябва да ни вземат. Като председателство - че няма да стане
15
3
 
28
 
! Отговори
... преди 6 години
как по- точно ще се прекрати проверката *** докуманти като най- малкото трябва да ти сложат печат на паспорта, че си излязъл/влязъл в страната. Тези се чудят какво да измислят вече. Преди няколко месеца точно пред мен на КППто имаше кола с пазарджишка регистрация, в която пътуваха жени с бурки. На пункта в момента нямаше жена граничар и се налижи да докарат извънредно от Свиленград такава, защото ония отказаха да покажат лицата си пред мъж. Бяха "българки"
14
9
 
5
 
! Отговори
Наско преди 6 години
До XО свещена простота. Откога Кампанела, Мор и др. са комунисти. Голям смях. Да си чувал за философи - утописти. Я седни и чети и спри да пишеш глупости. Прочел пет имена на философи и свободни съчинения. Разликата между техните виждания и комунизма е огромна. Единствено близки са нацизма и комунизма.
13
4
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Пускай джихада ,че много се събраха ...аз отивам до тоалетната на Далавери ....
12
1
 
27
 
! Отговори
Бивш преди 6 години
Толкова е просто и видно.Няма казарма,няма граничари.Потенциалните такива са зад клавиатурата и дават акъл.Знаете ли що е застава,кльон,КСП,,,тревожна група" и наряд? За убит нарушител -отпуска и звание.Няма ги вече тези граничари и офицери от истинското пазене на границата-и за отвън, а и за отвътре.Има я Ленчето да прави безмисленни разследвания.С този ,,личен състав" и този ,,ред" толкова.Мигрантите дойдоха малко в повечко.
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Защото ние не сме в Шенген и имаме граници за пазене, а те са и нямат вътрешни граници. Затова едните ги критикуват за липсата на контрол, а другите за наличие на проверки
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами прави са :) Аз съм работил на граничен пункт и е такаНикъв Шенген
9
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре пазената граница в Европа според ГРОБ-арите!
8
14
 
15
 
! Отговори
:):) преди 6 години
е не ви ли стана ясно, че са постановки, да имат нещо с което да ни цакат за Шенген.
7
7
 
26
 
! Отговори
X преди 6 години
До 11 На този все комунизма и Русия му виновни! А знаеш ли приказката на калпавия водолаз- водораслите му пречели??? Комунизма иде не от Русия, момчемце! Прочети какво са писали Томазо Кампанела, Томас Мор и други , като тях!