Радев откровено за Русия: Най-силните ни връзки са духовните!

Посещение на руския президент у нас се очаква до края на годината
Обновена: 1 мар 2018 13:52 | 1 мар 2018 13:30, Елка Василева
267
Радев откровено за Русия: Най-силните ни връзки са духовните!
Снимка: архив, БТА

Отношенията между България и Русия трябва да се развиват и да вървят напред. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за ТАСС, разпространено днес.

"Връзките между нашите народи са живи, особено на чисто човешко, емоционално, културно и религиозно равнище. Но в политически и икономически план тези отношения бяха подкопани по времето на прехода. Мисля, че нашите връзки трябва да се развиват, да се придвижват напред", каза Радев пред Михаил Гусман, първи заместник-генерален директор на руската агенция.

По думите на българския държавен глава "еврофилията не означава русофобия".

Той отбеляза, че "опитите за политическа изолация на Русия не носят изгоди за нито една от страните".

По повод предстоящата 140-годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор Радев каза, че договорът е "възкресил България" в границите, за които са мечтали възрожденците, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Радев добави, че Берлинският договор и "целият 20-и век" са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина.

"За тези 140 години имаше немалко опити опити за ревизиране на историята, вкл. и през последното десетилетие, но безспорен факт в тази история, най-важният за нас, е българското Освобождение, което още повече заздрави връзките между нашите два народа", констатира президентът на България.

В интервюто държавният глава изразява удовлетвореност, че все повече млади хора участват в отбелязването на 140-годишнината от Освобождението и така „поемат щафетата на нашата историческа памет“.

Румен Радев посочва, че при честването на връх Шипка се очаква да присъства Н. Св. патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Очакваме до края на годината посещение от руския президент, защото тези събития заслужават да ги почетем съвместно, заяви президентът.

Той напомни, че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение. Според него най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова "те ще преживеят всяка политическа зима".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още по темата: РусияРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече дори от партийните ли Решетников?!
217
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз само знам, че благодарение на руснаците имаме държава. И благодарение на тях е построено всичко, което демократите откраднаха и разрушиха. Остаха само 2 реактора в Козлодуй, скоро и на тях ще им видим сметката. Ще заживеем като в Кого - свободни и щастливи, само дето имаме зима и намаме банани.
216
8
 
13
 
! Отговори
Духовни преди 6 години
Тези духовни връзки са набити в главите главно при съветската окупация 45г. За съжалание русофилския ни президент е от тези промити мозъци. За изграждане на тези духовни връзки,другарите прикриваха и изопачаваха историята ни. Русофилството=национално предателство!
215
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тя и украйна имаше силни връзки с мордор пък какво стана. И украинците бяха братя...Не трябва да имаме нищо общо с такива примитивни и агресивни държави
214
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя не е български а руски президент. На тъпака яко са му промили мозъка в казармата
213
4
 
13
 
! Отговори
Тоя нещастник преди 6 години
Става досаден с плямпанията син за терорашка- говняшка Като толкова му харесва Що не земе да се пръждоса там...
212
4
 
4
 
! Отговори
Ян Бибиян на Луната преди 6 години
Земля в ИЛЮМИНАТОРЕ !
211
1
 
9
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До Анонимен 207ха ха ха Близоста ни с Русия не е причината за нашето положение!!А близостта ни с ПРОСТАЩИНАТА!! ХА ХА ХА
210
2
 
7
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Егати простаците тук! Не могат да разберат от куде са и защо са тук! Простия човек е винаги НЕГАТИВЕН!Особенно троловете!
209
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИванЕдинственият гл..пак който не знае ,че Радев не е бил в БКП. Не като Червен Бойко .
208
1
 
3
 
! Отговори
МАКЕДОНЕЦ преди 6 години
До АнонименПИЧ, АКО ТОВА Е ВЯРНО, ВИЕ В ДАНИЯ СТЕ ВЪРХА НА КОМУНИЗМА!! а КОЙ ВИ Е БАЙ ТОШО ?
207
19
 
16
 
! Отговори
пехотинец преди 6 години
Подозренията на пехотинеца и на българската общественост се оказаха правилни. Лицето Радев е съвкупност от биологични клетки във вените на което тече лосион за вана вместо червена Българска кръв! Народен съд за предателя на площад Народно събрание!
206
7
 
12
 
! Отговори
Балканец преди 6 години
Българи, руснаци, македонци, сърби, хървати, словаци, чехи сме близки народи.Някой има интерес да ни насъсква един срещу друг и ние лаем един срещу друг като последните ***.Само една *** си избира близките според богатството.Но допускам, че полека-лека се превръщаме в такава.
205
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българи и руснаци сме братя................България е напоена с руска кръв!!!"Моля мoдеpатора да си влезе в ролята и да си изпълнява стриктно задълженията. Когато види такива антибългарски изказвания и лъжи да ги изтрива своевременно.
204
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Близостта с Русия може да ни докара само трагедия като в Украйна.
203
0
 
7
 
! Отговори
*** преди 6 години
До дете на преходаОбичайте България!
202
16
 
27
 
! Отговори
Тодоров преди 6 години
Този ,,пезидент" продължава да говори глупости. Добре, че за сега няма повече права. Иначе ще ни върне в онези години преди 1989г.
201
7
 
12
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Жельо Желев , Георги Първанов , Росен Плевнелиев, Румен Радев всички са били членове на БКП ,сега БСП обявена за престъпна организация през 1990 г ,ето това е България след 1990 ,те пак са тук , навсякъде е пълно с агенти на Държавна сигурност затова скоро няма да се оправим , жалко за младите хора
200
10
 
23
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Румен Радев е бил член на БКП партия която е обявена за престъпна организация през 1990г ,няма отърване от тия комунисти сега са техните деца , жалко за България
199
13
 
1
 
! Отговори
Timer преди 6 години
До И да сикирилицата idva ot Siria. Salih Muslim go e nameril bez da znae. I go podaril na nyakolko dirjavi. Ednoto e Bilgaria. Posle pak go zagubil. Chak do Praga otide da go nameri. Sega mnogo po bobre se chuvstal.