БСП пак настоява: Държавата да купи 100% от ЧЕЗ

Това е стратегически отрасъл, посочи Николай Цонков
14 мар 2018 22:40,
48


Визията на БСП е, че държавата трябва да се опита на пазарен принцип да закупи всички акции на електроразпределителното дружество ЧЕЗ в България. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от социалистите Николай Цонков.
Още по темата

"Това е стратегически отрасъл. Трябва да имаме минимални печалби, които да се влагат в развитие на електроснабдителната мрежа", каза Цонков пред Bulgaria ON AIR. По думите му сега цялата печалба на ЧЕЗ отива в Чехия.

Народният представител беше категоричен, че не са оправдани страховете, че държавата е лош стопанин и ще бъде лош стопанин, ако придобие изцяло електроразпределителното дружество.

"По - скоро стопанинът в държавата в момента е лош", заяви Николай Цонков в ефира на "Денят ON AIR".

Депутатът беше категоричен, че сега държавата внася несигурност с лошото управление и бездействието си при продажбата на стратегически обекти, като електроразпределителното дружество. Според Цонков КЕВР е трябвало да се намеси.

"Въпросът е защо държавата не се намеси", попита народният представител, като беше категоричен, че в нормативната уредба са описани начините и ситуациите, при които това е възможно.

Заради продажбата резидентът Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност заради сделката ЧЕЗ. Мотивите на държавният глава са, че правителството дължи отговори на българския народ каква е схемата за финансиране на сделката за ЧЕЗ и по какъв начин тази сделка се получи.

Според народния представител от "Обединени патриоти" Атанас Стоянов пък полезно свикването на такъв съвет, защото продажбата на ЧЕЗ е изключително важна за страната ни.

"Предстои продажбата на основното електроразпределително дружество в страната, което дава ток на цяла Западна България. Заедно с този Консултативен съвет днес в НС бе проведен пореден дебат за сделката с ЧЕЗ и се взе решение за съставяне на анкетна комисия, която да изясни детайлите около продажбата", отбеляза Стоянов в "Денят ON AIR".

По думите му трябва да се изясни цялата ситуация около продажбата на ЧЕЗ още от приватизацията досега.

"Функцията на тази комисия трябва да представи голата и боса истина за сделката. Направихме предложение и за промяна на Закона за енергетиката, която да упълномощи КЕВР да регулира сделките, свързани с продажбата на големи дружества, занимаващи се с електроразпределяне, водоразпределяне и газ", уточни депутатът от "Обединени патриоти".

Стоянов е на мнение, че трябва добре да се преразгледа и решението за приватизация, взето точно от БСП, които са били на власт тогава.

"Дали е била нужна приватизацията на някои дружества? Дали държавата още тогава не е сбъркала? Социалистите са хората, които са направили тази стратегия и трябва да отговорят на тези въпроси", подчерта народният представител пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
2
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 6 години
Мерси другари, със социализЪма приключихме през 1989. Както и почти всички други бивши соц. държави - защото добре знаем как управлява държавата.
36
2
 
1
 
! Отговори
Се тая преди 6 години
Ами Гинка като го купи да го шитне на държавата за 700-800 милиона е готово. Комунистите щастливи, цените според търсенето и предлагането, каскетите даряват лични средства за сделката и те така
35
6
 
3
 
! Отговори
ОБИЧАМ БОЙКО И ГЕРБ преди 6 години
АЗ СЪМ ЗА ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ ОБИЧАМ БОЙКО БОРИСОВ МНОГО Е МИЛ И СЛАДЪК ГОЛЯМ СЛАДУР Е МИЛИЧЪК.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дружеството трябва да бъде държавно,без право на продажба,прехвърляне,преотдаване в следващите 25-30 години!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСделката да се развали и държавата да го национализира!
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще цъфне и върже като топлофикация София.... откакто е общинска някой да вижда подобрението? всяка зима почнаха да гърмят главните тръбопроводи.
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Др. Нинова предлага Държавата да изкупи Техноимпекс, за да може тя пак да го продаде и така до края на света . А Румен Овчаров и неговите хора продадоха енергетиката , а сега отново да си я купим и те пак да продават. Долна работа.
30
3
 
10
 
! Отговори
Така е преди 6 години
С БСП назад към социализма.
29
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 6 години
А къде беше държавата, когато се продаваха акциите на ЧЕЗ!?
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27 правилно са написали,не е грешка.
27
2
 
7
 
! Отговори
БСП=ГЕРБ="Патри преди 6 години
Управляващата клика, подклажда оганя, че видиш ли държавното управление ще ни спаси...всъщност щени вземат пари, за да купят ЧЕЗ, след това ще го източат хубаво и длед 10-15години ще вземат пари за да го продададт на поредният стратегичедски инвеститор--ЧЕЗ, ***, Гинка, Калинка и т.н. Но..това не може да стане, ако народът ни бе узрял, ако имаше гражданско общество. Сега няма, затова, бягайте от БГ, поне спасете децата си.........
26
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Права е БСП и Корнелия, само напред
25
4
 
14
 
! Отговори
До Жо преди 6 години
Резидента е оня, който се въртя на лоста вместо да работи.
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП не участва във власта, нямат думата.Ако Държавата купи ЧЕЗ ще плати с нашите пари, но тока няма да стане по-евтин.Значи ще сме платили двойно.
23
0
 
9
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ДНЕС.БГ, кой е този /ЦИТИРАМ/ "резидентът Румен Радев"?Вижте какво сте написали!
22
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко и ЧЕЗ разиграха театрото ,че не се харесват,а всъщност Бойко и хора от ГЕРБ са истинските куповачи на ЕРП .
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22 Нагла лъжа! ЕРПтата ,НИКОГА не са работели на загуба,дори когато са били държавни!
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП много добре знаят, че държавата не може да купи 100% от ЧЕЗ и не мога да разбера защо се правят на ударени... аз мога де ама не виждам смисъл
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди да продадат ЕРП-тата, те работеха зле, бяха на загуба и проблемите, които създаваха на гражданите и бизнеса бяха много повече.Държавният монопол генерира страхотна корупция, а некадърността на държавния служител, избиран по метода ''наш човек" е пословична. В крайна сметка е по-добре ЕРП-то да изнася печалбите си в чужбина, отколкото да тормози хората и да генерира загуби, които да се плащат от държавния бюджет, т.е. от всички нас.
18
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да има развита и устойчива икономика преди всичко държава трябва да бъде собственик на ЕРП. И проблем не е само в цената на тока! В момента малък и среден бизнес изпитват колосална трудност с присъединяването в електроразпределителната мрежа!!!