Цените на горивата - причина за напрежението Русия - Украйна - САЩ?

Проф. Чуков: Путин няма полза да влезе изцяло в прегръдките на Китай
17 фев 2022 22:00, Анисия Иванова
60
Цените на горивата - причина за напрежението Русия - Украйна - САЩ?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Още с влизането на украинската криза в нашия дневен ред бе ясно, че това е тест за лоялност. Всяко едно правителство в рамките на двата блока трябваше да декларира своята лоялност и се оказа, че две държави не отговарят на принципите на солидарност. Това каза проф. Владимир Чуков, международен анализатор, арабист и преподавател, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Единият е добре познатият Виктор Обран и другите са неговите съседи словаците, които засега, на този етап, излъчват двусмислени послания - страх ги е от Русия", анализира той.

България не е в тази група, категоричен бе гостът: "Отделно в рамките на националния дебат човек трябва да си направи анализ".

Още по темата

Относно информацията за частично изтегляне на руски военни части от границите на Украйна и възможността това да е блъф, гостът каза, че чрез наблюдателната техника, с която се проследява случващото се в региона, действията се виждат в детайли и това, което е било "ужасяващо само до преди три-четири" дни, е било насочването на тежката артилерия на боева позиция срещу Украйна и фактът, че на всеки войник "на първа линия е дадена кръвна плазма за един месец".

Ситуацията около Украйна много прилича на тази през 1990 година в Ирак и Кувейт, сподели събеседникът. "1990 година Саддам Хюсеин разхождаше своята армия из страната и в един момент я стовари на кувейтската граница и там я държа известно време, докато напомпи цените на нефта. Тогава цените скочиха неимоверно много. След това имаше неблагоразумието да влезе и да анексира Кувейт. Тогава в Пустинна буря му се размина, но знаете след 13 години каква беше съдбата на Саддам Хюсеин", обясни Чуков.

"Путин сега се опитва да удари три заека. Първо - да маргинализира Украйна, защото тя е убежището на всички антируски елементи на територията на бившия СССР или в самата Руска федерация. Киев се превърна в нещо като Истанбул за ислямистите," но не успя.

Втората цел беше да се разбире Евроатлантическата солидарност, но "постигна обратния ефект с изключение на Орбан, който прави много жалки изявления за човек, който претендира да е антикомунист".

Третата цел е макроикономическата ситуация. Напрежението се появи през зимата, защото най-големият съюзник на Путин е студеното време. Той сега казва, че се оттегля, но започват маневри в сирийски териториални води. "Те казват - ето, погледнете ни колко сме могъщи".

"Буквално преди три дни на територията на Сирия стъпи един контингент от 200 човека беларуски военослужещи. Това беше голямата критика от страна на арабите, че Русия кани Беларус в Сирия... Това показва, че фронтът, който започва от Беларус, стига до Сирия и това отново е показване на мускули".  "Това иска да покаже, че Русия е мощна, голяма и може да се противопостави на Европа, но не съвсем".

Олаф Шолц беше човекът, който наистина усмири Путин. Блъфира се, че Русия може да се опре на Китай, категоричен бе Чуков. По думите му в подписаната в Пекин сделка между Русия и Китай се предвижда в бъдеще стокообменът да достигне 240 млрд. долара, а в момента с Европейския съюз стокообменът е 280 млрд. евро. "Тук е голямата перспектива - дали Русия има полза да влезе изцяло в прегръдките на Китай. Путин не би го направил", смята Чуков.

Според него Байдън трябва много добре да си направи сметката как си отиде СССР и как се сгромоляса Източния блок - с ниските цени на нефта.

"Тогава те бяха партньори със Саудитска Арабия. Това, което Байдън не може да разбере, е, че държавата Саудитска Арабия се управлява от Мохамед бин Салман. Със сигурност той не е най-големият демократ, но той е лидерът на картела в горивата ОПЕК+. Когато Путин разбра, че има пълен антагонизъм между Байдън и Мохамед бин Салман, тогава тръгна да прави тази акция - да нагнети напрежение".

Ако до този момент, може би до октомври-ноември, напрежението беше основно между Байдън - Мохамед бин Салман, то сега водещият фактор е руските войски на украинската граница, добави арабистът. "Саудитска Арабия е много важна. Роналд Рейган свали системата, която никой не смяташе, че може да бъде победена - СССР, комунизъм, Варшавски договор - точно чрез саудитите", добави гостът.

За перспективата Иран да се врезе обратно на пазара на петрол, гостът каза, че "основният стимул е да се запълни иранската квота".

"През март ОПЕК+ обеща да вдигне квотата си с 400 хиляди барела, което е нищо. Очаква се американците да върнат частично някак си иранския нефт на световните борси, но там има един лабиринт от местни интереси, от политически аспирации и икономически интереси, като според мен ще има завръщане на Иран на световната борса, най-вече със своя нефт".

На какво ниво е българската армия като въоръжаване и къде се позиционираме по рейтiнговата система на Global Fight Power? Защо Саудитска Арабия промени националния си празник?

Вижте целия коментар във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
0
 
! Отговори
дърт преди 2 години
Явно кръвната плазма е раздадена като суха храна за един месец!
45
5
 
2
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
проф. Владимир Чуков поредното руско ме ке ре.. получаващо рубли.. Изобщо не го чета защото знам че руското посолство му пише речите.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради бизнеса с горива, САЩ са готови да запалят и война. Нищо лично, бизнеса си е бизнес.
43
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чуков ,гад лъжлива ,тук върлува картела още от времето на Борисов и сега е същото
42
1
 
10
 
! Отговори
А стига бе.. преди 2 години
Кога го обраха Виктор бе Анисийче, че кръсти "Виктор Обран" ?
41
7
 
3
 
! Отговори
aфриканска страна преди 2 години
със сняг.
40
18
 
14
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
ВЕЧНА ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ БРАТСКА РУСИЯ И ВЕЛИКИЯТ РУСКИ НАРОД !!!!!!!!! ЕДНО ЦЯЛО СМЕ !!!! ДАНО СЛЕД КАТО ГОСПОДИН ПУТИН АНЕКСРИА УКРАЙНА СЕ ЗАЕМЕ И С НАШАТА КЛЕТА МАЙКА БЪЛГАРИЯ, НЕЩАСТНИЦА КЛЕТНИЦА И ДА СТАНЕМ ЕДНА ДЪРЖАВА !!!!!!!!!! НЕКА !!!!!!!!!!! ЩЕ !!!!!
39
2
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Бойкот на всички продукти 1 месец!Само вода!
38
7
 
20
 
! Отговори
Назарбев преди 2 години
Този *** Чуков как сравнява Ирак със Русия ? На коя планета живее ? И до кога *** ще зомбират зрителите с ефтини англосаксонски нескопосани ефтини пропаганди ? Събуди се ей българино не слушай такива мекерета като този Чуков .Повече никога няма да се върне епохата 1984-1991 г и Рейгън умря от 2011 г А дъртия памперс бай трън като Чуков не знае на коя планета е .В седесерастите върлува тази мантра че Китайците видите ли ще завладеят Сибир .Абе ако това да не са възпитаници на Джо. Стиглиц
37
3
 
12
 
! Отговори
FMC преди 2 години
Защото реално така наречения русофил се страхува, че може да бъде заличен съвсем скоро. Англоезичната култура се налага навсякъде, а това не е добре за нас, които не искаме да говорим английски, не искаме да приемаме културата им, не искаме да ни купуват с евтини чалъми. Затова и сме русофили. Виждаме бъдещето на децата и внуците си там, не в Англия и щатите. Защото кой отишъл в Щатите и Англия, децата му вече не са българи, не са руснаци, не са сърби, не са и македонци дори...
36
4
 
13
 
! Отговори
FMC преди 2 години
Добре де, 42, какво според теб е "русофил"? Повечето колкото са русофили, толкова и славянофили така да го кажа. И ги боли, когато руснаци, украинци, сърби, българи и така наречените македонци, се противопоставят. Или по-точно ги противопоставят един на друг и надъхват да си издерат кожите. Понятието "русофил" е общоприето, но реално това означава американофоб или по-широко скороено - западофоб. Това е то да си русофил.
35
4
 
23
 
! Отговори
ГОСДЕП преди 2 години
Тоя е изкукуригал. Унгария договори газ под 200 долара, а Европа купува на 1000 долара от ГАЗПРОМ ама през борсата в Амстердам. Когато американските балони тръгнаха към Европа с газ за 1200 долара, Газпром пусна кранчето, цената падна на 900 долара и говедарите обърнаха корабите...
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ния с русофилите не може да водиме воина,ния се уважаваме и живееме заедно,,има много българи женени за рускини,лично аз много уважавам русия,познавам тяхната култура и ценности,в българия има всякакви европеиският съюз е общост на народите по света.
33
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лошо да си русофил,някои хора са учили в русия и русия им е дала повече дори от българия,и сърцата са им раздвоени на две половин за русия половин за българия,аз ги разбирам,само не тръгваите срещу българите уважаваите ги,ния нито сме русофили нито американофили,ния сме си обикновенни хора.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошото е,че се отразява на българия това напрежение,тия двете държави ако си имат нещо взимане даване и си правят бизнес не през нашия гръб.
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Батко Владко, той не ви казва всичко. САЩ са изчерпали запасите си от шистов газ, затова уговарят Кувейт да доставя на Европата. САЩ спират Северен поток2. Защо? Защото САЩ се възползват от кризата с горивата в Европа. САЩ купуват сгъстен газ от Русия и го продават понякога на 10пъти по-високи цени отколкото са го купили. Русия продава на САЩ сгъстен газ на по-високи цени, отколкото би го продавала на Германия по Северен поток2. Така САЩ и Русия са в комбина, а Европейците да затъват.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да ги предостави на САЩ ще ги предостави на Китай
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много точен анализ, браво!!
28
2
 
12
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Русия има твърде голяма територия и природни ресурси несъразмерни на населението поради, което следва да ги предостави на САЩ, както обясни откровено, преди няколко години американския държавен секретар ! Случайно ли американците оставиха в Афганистан оръжие за над 80 млрд. долара, включително 150 самолета. Защо , като верни съюзници не ни дадоха десетина без парИ, а ни изтърмъчиха здраво? Ясно защо: тези пари ще си ги избият от оръжието, което предоставят на Украйна и братята от НАТО.
27
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя професор е отчайващо неграмотен. Цялото цвилене на Москва последните седмици е че искат да изтъргуват от Запада Крим за членството на Украйна в НАТО. Наратива е вие ни давате Крим а ние нямаме нищо против Украйна да влезе в НАТО. Това е геополитическото мислене на Путин, затова иска да се договаря само със САЩ без мнението на Украйна.