Рубли за газа? Политика на символите, без икономически смисъл

От Австрия: Русия изпробва доколко сериозен е ЕС по въпроса за санкциите
28 апр 2022 21:45, Елка Василева
49
Рубли за газа? Политика на символите, без икономически смисъл
Снимка: архив, БГНЕС

Експертите в Австрия са убедени, че мотивите за спирането на газовите доставки за България и Полша са политически, пишат днес австрийските медии. То е предупреждение за Германия да обмисли още веднъж възможното ембарго на ЕС срещу Русия, засягащо доставката на петрол, заявява Марио Холцнер, директор на виенския Институт за международни икономически изследвания (ИМИИ).

Още по темата
Изискването на Русия "неприятелските страни" да плащат за руските газови доставки в рубли също е фактор, който може да съдейства за изостряне на конфронтацията, коментира икономистът Василий Астров от ИМИИ.

Според експерта за Русия Александър Дубови от Дружеството за евразийски изследвания няма държава от ЕС, която да не е застрашена от санкции чрез газовите доставки. Австрия или Германия принципно не са застраховани от спиране на енергийните доставки. "Русия ще използва това като външнополитическо оръжие и в бъдеще, и то много повече, отколкото досега".

Колкото повече се изостря конфликтът между Русия и Запада, толкова повече Русия ще е готова да поставя на карта дългогодишните си енергийни отношения. Спирането на газа за Полша и България позволява на Путин да използва този факт за вътрешни пропагандни цели, смята Дубови. "Руската държавна пропаганда отчита това като голяма победа за Владимир Путин и Русия", допълва специалистът.

"Цялата дискусия дали да се плаща в рубли, долари или евро, е малко виртуална", коментира Холцнер. На практика за държавите не се променя почти нищо, ако плащат в евро или в долари по сметка на незасегнатата от санкциите на ЕС "Газпромбанк", която да ги конвертира в руски рубли. Икономически погледнато дискусията няма особен смисъл, става дума за "политика на символите".

Със спирането на газа за Полша и България Русия изпробва доколко сериозен е ЕС по въпроса за санкциите, отбелязва Холцнер. Полша обяви, че има намерение в скоро време да се откаже от руски доставки. "България е най-слабата брънка във веригата, тя е най-бедната страна в ЕС, така че този акт също трябва да се разглежда символично", смята Холцнер.

"В края на краищата никой няма да пита Австрия, всичко ще зависи от решението на Германия". Ако Германия реши да бъде наложено ембарго, "следващите страни ще са Австрия, Чехия и Словакия". При пълно ембарго на нефт и газ за Русия ще стане много критично, посочва Астров.

Четиридесет процента от приходите на руската държава идват от енергийния сектор, но в това са включени и доходите от пласмента в Русия. При пълно ембарго от страна на ЕС, според Астров, ще отпаднат 15 до 20 процента от държавните приходи. Холцнер не смята, че това ще спре войната.

По мнение на енергийния експерт Валтер Болц Русия може дори да спечели от спирането на газа за Полша и България. И през идните дни цената на газа ще расте, така че в крайна сметка Русия няма да изгуби средства.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами съвсем нормално е да искаш да ти плащат в твоята валута за твоята стока. Защо да е в долари? Какво общо има САЩ с руския газ, че да е в долари. Така само се оскъпява от обмена на валутите. Какво крякат всички? Така или иначе ще купуват руски газ, ако не директно от Русия, през други държави, но газът пак ще е руски, само, че ще е много по-скъп. Как мислите Европа да се зарежда с втечнен газ от САЩ? Няма да стане. Те и САЩ купуват руски нефт, а сега...? Икономически игри.
37
0
 
4
 
! Отговори
Наташа общата преди 2 години
Тоз газ дън съм го намерила на пътя.!.
36
1
 
3
 
! Отговори
Наташа общата преди 2 години
Рубли за газа?! Ай сиктир ве драги зрители.!.
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че защо Не Рубли ? Проблема е във Ината да Не е Рубла , а и Долара да се продължава да се храни изкуствено ..... Рублата сама по себе си се яви Антисанкцйя !
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още са ошашавени от нечуваната и невидена дързост на Путин да им поиска рубли. Как смее! ЕС и САЩ са свикнали да поставят условията на всички и на всичко. И изведнъж....Путин се вмъкна в играта. Леле, ами сега, ко паим?
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До славянин Русия има реални природни ресурси, а сащ имат печатница за кухи Колко простотии можете да кажете русофилите ми е интересно. Първо прочети нещо и после пищи опорките от посолството.
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Смисъл има Рублата е свързана с комоноидни стоки като петрол, газ и много злато. ти сериозно ли го твърдиш. Голяма глупост. Спрета е измислени опорки. И да не четеш ТАСС повече.
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро *** се е,бава с населението на България и бизнеса. 20% по-скъп газ са непосилни за нашата икономика. Този трябва да си ходи и да събира кинти за оръжие на Украйна някъде другаде. Кой ще му оправя бакиите не е ясно.
30
7
 
13
 
! Отговори
Смисъл има преди 2 години
Рублата е свързана с комоноидни стоки като петрол, газ и много злато. Тоест тази хартийка има стойност защото е разписка за нещо налично. Както и китайския юан. Той е вързан с желязо, литий и други полезни изкопаеми. А долара? Долара не е вързан с нищо, той въздух под налягане. Свързан е дълг дори не е с работа, стоки. Свързан е с мързеливо и консуматорско общество, крадящо световни ресурси. Долъра ще падне много, защото е хартия не свързана с нищо.
29
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън, дрън. Плаща се в евро и долари. Просто превода е през друга банка, че ЕС иска да е през банки, където да запорират плащанията и демек да не плащат. Руснаците са прави. Искат си парите.
28
3
 
11
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Правителствата се бъркат на дружествата вносители на газ в каква валута да извършват плащанията си... Нали ние тук в евро райха уж сме витрината на капитализма и куткудякаме как при нас "държавата" не се меси в отношенията на бизнеса.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз мисля, че хората, които си задават въпроса *** ли ни управляват? бъркат. Не ни управляват ***, управляват ни крадци! Невероятни крадци!, пише лидерът на ВМРО
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия клекна пред Руснаците,Австрия също,както и Италия и може би и Гърция сега въпросът е:те ли са глупави или Простото Киро е много умен,че теже клона на който седи...
25
6
 
16
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Домати в била -6 лв , хляб -2,35Да ви е честита промяната
24
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върнете бат Бойко и разкарайте т.пото Меринджейче Кирчу!
23
4
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Майната и на Австрия родината на Хитлер :)))
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вуте няма как да е зле, защото може да си произведе сам почти всичко, при това евтино. Ама ние определено ще сме много по-зле и от руснаците, дето ги оплакват австрийците.
21
12
 
5
 
! Отговори
слънчоглед в мъгла преди 2 години
До До Анонимен 4 Действителния курс на рублата е значително по-лош от обявявания (ако искаш да обменяш в банка или на черно). Покупателната стойност на рублата постоянно ерозира заради непрекъснатото повишение цените на стоките и особено на вносните. Та силенето за рублата (ратия за дупе) е кухо дрънкане на гномът, който пръскайки слюнки реве, че доларът и еврото са ненадежна валута. Кой го брои вече този перушан нещастен
20
9
 
1
 
! Отговори
Караянчева преди 2 години
Оди пеш бе и гладен като не харесваш - бойко борисов
19
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долар към укр. гривна 1 към 30, долар към рубла 1 към 72. Толкоз за руската икономика.