Полша се колебае да изпрати ли Ф-16 на Украйна

Армията на страната има по-малко от 50 изтребителя
Обновена: 12 фев 2023 13:30 | 12 фев 2023 12:34, Камелия Цветанова
234
Полша се колебае да изпрати ли  Ф-16 на Украйна
Снимка: БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда заяви в интервю за Би Би Си, че "изпращането на изтребители Ф-16 ще бъде много сериозно решение, което не е лесно да бъде взето".

Един от най-близките съюзници на Украйна изрази съмнение дали ще може да снабди президента Володимир Зеленски с така необходимите му изтребители, за да спечели войната с Русия.

В интервю за Лора Кюнсбърг от Би Би Си във Варшава Анджей Дуда каза, че изпращането на  Ф-16 ще представлява "сериозен проблем, защото самата полска армия разполага с по-малко от 50 изтребителя и има нужда от повече от тях". Той също подчерта, че изтребителите Ф-16 имат "много сериозна нужда от поддръжка, така че не е достатъчно просто да се изпратят няколко".

Тъй като Полша е член на НАТО, каза Дуда, всяко решение за предоставяне на изтребители трябва да бъде "съвместно решение", а не решение, което да бъде взето от която и да е отделна страна.

Полша е един от най-гласовитите поддръжници на Украйна след нахлуването на Русия. Миналия месец бе една от страните, които обещаха да изпратят още танкове, боеприпаси и оборудване на фронтовата линия.

Коментарите на Дуда идват, въпреки че той и Зеленски говориха миналата седмица в рамките на изненадващата обиколка на украинския президент в Европа, отбеляза Би Би Си, цитирано от БНР.

Президентът Дуда е категоричен, че въоръжение трябва да се доставя на Украйна през цялото време, но е ясно, че той не смята, че е вероятно изпращането на много бойни самолети от Полша или друг съюзник, поне в краткосрочен план, заключава Лора Кюнсбърг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още по темата: Полшавойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безродниците си дават всичко като са колония...
162
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Кой ще ги пилотира?
161
2
 
4
 
! Отговори
AHHAHAHAHAHA преди 1 година
за да спечели войната с Русия. xaxxaaxxaxaaxaxaxaxaxxaxaaxa
160
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние какво се ослушваме - я им пращайте чертежите - стават за подпалки и за rъzzz папир. Хахахахайхаха
159
0
 
1
 
! Отговори
Колеблив преди 1 година
Колебая се дали да са 20 или 30.
158
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом вече се заговори е въпрос на време да бъдат изпратени и изтребители. Със сигурност в момента обучават украински военни на тях.
157
6
 
23
 
! Отговори
Полша няма да я бъде преди 1 година
Ама то и Русия се колебае какво точно да изпрати на Полша и какво да си запази за Великобритания и САЩ.
156
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 190 - Да, глупендеро. Водят се евреи.
155
6
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Венелин 186.Извинявай,на друга тема-има ли изобщо евреи в Русия и ако има те евреи ли са-ниски черни смотани,каквито са изначално по тяхната палестинска земя от едно време или са чисти славяни-бели високи и руси и само дето изповядват ,юдаизъм та затова ги смятат за евреи ? Моето мнение ,че те са си руси,но са остатък от някогашната хазарска държава,която е приела юдаизма за религия.Интересува ме какво е твоето мнение
154
1
 
12
 
! Отговори
ddd преди 1 година
предлагам да изпратим и нашите f16, когато ги произведат...
153
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 182.Това да не е баница,режи и яж.
152
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 184 проблемите са много,но най-големия,е че тия дето пишат си мислят,че Русия е Ирак,Либия, Афганистан или Югославия.Русия също си има самолети и си има и ПВО.Е тия Ф-16,ако ги пратят и почнат да се свалят ей тъй къде ще му излезе края.Първо не е добре за производителя и е много голям разход,това не са стари БМП-та и няколко гаубици.Нещата са много сериозни и от финансова гледна точка.Щото с 50- 100 самолета няма да стане.И Полша много добре го разбира,затова и иска и други да пратят.
151
4
 
20
 
! Отговори
Венелин преди 1 година
до 1 и 2САЩ и НАТО направиха огромна грешка, като се включиха във войната. Така дадоха на руснаците стимул да се бият. В Русия патриотичния подем е на нивото на 1941 г.Е-е, има руснаци които не подкрепят или са избягали в чужбина, но те са по-малко от 1 процент! (отделен въпрос е дали са руснаци или в повечето случаи руски евреи)
150
4
 
2
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Просто е, екипажите трябва да са полски
149
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблем е липсата на летища в украина. Специфичната поддръжка на самолетите също е проблем. Нали се сещате, че ако самолет излети от държава- членка на ОСАД и атакува руски войски или обекти става мазало - трета световна... Така че, юначните американофили в БГ да се стягат, да отиват в украина и да асфалтират летищата... Все ще се намери кой да ви замести във форумите да воювате виртуално! И не само във форумите. Дайте малко въздух на гаджета, жени, сестри - и те да разберат нещо от победата на
148
24
 
7
 
! Отговори
Глупости.... преди 1 година
...Никой не иска вече руската робия и простотия----ЗАТОВА ВСИЧКИ БЕГАТ ОТ РУСИЯ И ХОДЯТ ДА РАЖДАТ ЧАК У АРЖЕНТИНА!!!!
147
22
 
7
 
! Отговори
Да не се колебае... преди 1 година
...А ДА ГИ ПРАЩА ВЕДНАГА И БОЙ ПО РУСКИТЕ ЧУТУРИ...!!!
146
5
 
23
 
! Отговори
1 преди 1 година
Русия ще излезе от конфликта в Украйна като една от най-силните страни в света, каза пенсионираният офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритър в интервю за YouTube канала U.S. Според него колективният Запад е направил голяма грешка, като е започнал война с Русия, тъй като това решение е предоставило на Москва отлична възможност да премахне неопределеността в областта на международната сигурност, която съществува от 90-те години на миналия век.
145
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 155 ти ме цитираш , но не си схванал поантата. Защо не се заядеш с някой от противниковия лагер.
144
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До путинофил добре че си признаваш че пишеш от четвърти километър ей !