Британската мутация на COVID е 70% по-смъртоносна?

Това гласи оценката на британски учени, публикувана преди броени дни
19 фев 2021 21:25,
115
Британската мутация на COVID е 70% по-смъртоносна?
Снимка: БГНЕС

Британската мутация е навярно до 70% по-смъртоносна от първоначалния щам на коронавируса, предполагат британски учени. В Германия инфекциите с нея са 22% от общия брой зарази. Само преди две седмици делът им е бил 6%, пише "Дойче веле".

Британската мутация B.1.1.7 е навярно с 30% до 70% по-смъртоносна от първоначалния щам на коронавируса и по-често води до хоспитализиране на заболели. Това гласи оценката на британски учени, публикувана преди броени дни от правителството в Лондон. Те стигат до това предположение след анализ на няколко студии, изследващи британската мутация. Учените признават обаче, че трябва да се проведат още по-масови изследвания на смъртните случаи, свързани с Ковид-19, за да се стигне до окончателен извод. Според оценката им, британската мутация се разпространява с 35%-45% по-бързо от други щамове.

Инфекциите с B.1.1.7 се удвояват на всеки 10 дни?

Според "Ню Йорк Таймс" британският вариант B.1.1.7 междувременно е доказан в поне 82 страни на света. Проучване от началото на този месец показа, че той се разпространява в САЩ толкова бързо, че броят на новите инфекции с този щам се удвояват на почти всеки 10 дни.

Все още не е съвсем ясно защо британският вариант може да е по-смъртоносен. Учените допускат, че в организма на хората, заразени с него, се съдържа по-висока концентрация на вируса, отколкото при останалите болни, което би могло да води до по-тежки форми на заболяването. В документа, публикуван от британското правителство, обаче се подчертава, че като цяло рискът от смърт при инфекция остава нисък.

Каква е ситуацията с британския щам в Германия?

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан междувременно изрази опасение, че британската мутация скоро може да се окаже доминираща и в Германия. Към момента на нея се дължат 22% от всички нови инфекции, а само допреди две седмици този дял възлизаше на 6%. Делът на инфекциите с южноафриканския щам в момента е 1,5%.

С оглед на това тревожно развитие Шпан смята, че не бива твърде бързо да се разхлабват мерките срещу коронавируса, защото успехите могат да бъдат проиграни. Картината в Германия е твърде разнородна. На повечето места инфекциите намаляват, но има и региони - като Тюрингия, където те растат.

Тревога буди и положението на някои места в провинция Шлезвиг-Холщайн, където британската мутация се разпространява особено бързо. Това се отнася особено до град Фленсбург и околността. Там този вирусен вариант предизвиква повече от една трета от всички нови инфекции. В момента са регистрирани общо 181,9 инфекции на 100 000 жители за седмица.

Поради това градът обяви драстични мерки на защита. Беше въведен вечерен час между 21 часа вечерта и 5 сутринта, когато е забранено да се напуска дома, освен по изключително належащи причини - като посещение при лекар или на път за работа. Затегнати бяха и останалите мерки - срещите с хора извън собственото домакинство са забранени, а началните училища и детските градини няма да отворят врати на 22 февруари, както беше предвидено първоначално.

Кога ще има разхлабване на мерките?

През последните 24 часа в цяла Германия са регистрирани 10 207 нови инфекции. Средната стойност на заразите на 100 000 жители в рамките на 7 дни е 57,1. Разхлабване на мерките ще има едва когато броят на новите инфекции трайно спадне под 35 на 100 000 души за седем дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
4
 
! Отговори
Бо преди 3 години
Плашат ни с изфабрикувани данни, като че сме без мозъчни овце..
78
1
 
13
 
! Отговори
ФАЛШИВА НОВИНА преди 3 години
ТАКЪВ Е ЖИВОТА ЛЪЖАТ НИ
77
1
 
5
 
! Отговори
такъв е живота преди 3 години
Навремето Тръмп обеща на избирателите че ще извие врата на зелените, но не успя. На изпроводяк му спретнаха пандемия. Е, взеха властта.Налага ни се да продължим да живеем и със зелени и със вирус.Лекарската професия е най-социалистическата от всички професии.Ще трябва да се нагодим да живеем при новите обстоятелства.
76
0
 
19
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Мисля че Ковид не е виновен - виновна е ваксината с която се ваксинираха масово англичаните . Не обвинявам никой , но се получава парадокс - ако се чувствате добре , и отидете да си правите тест PCR , изведнъж ставате болен от Ковид - започвам да се съмнявам за умишлени действия от здравните власти .
75
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой досеща ли се с какво се занимават около 200 биолаборатории на Пентагона пръснати по света като най известните са в Украйна, Полша, Грузия, Англия ? Допускам, че нашите наведени управници са разрешили и на наша територия да има такава лаборатория.
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждали ли сте нагледно бързината, с която пълзи периферията на плаката при вирусно заразяване на клетъчни култури? Аз съм виждал. Направено е с камера, която снима по един кадър през няколко минути, а после снимките се възпроизвеждат с повишена скорост. Да сте виждали нещо подобно при различните щамове на Ковида, за да оцените заразност и нейната скорост? Няма и да видите? Лекарската пропаганда няма нужда от това.
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и по-високата заразност на новия щам не е доказана. Виждал съм подобни изследвания в биологията, направени върху здрави мишки с други вируси. Там ясно се виждат "камбанките" на вирусните концентрации по часове и дни. Да сте виждали подобни изследвания с Ковида? Няма и да видим. Сериозните научни изследвания нямат място в лекарски театрални водевили.
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В документа на британскито правителство се подчертава, че като цяло рискът от смърт при инфекция остава нисък."Рискът от смърт - нисък! И защо тогава се въвеждат локдаун и вечерен час?Насила можеш да вземеш, насила не можеш да дадеш - така беше някога... Сега насила ни дават грижа за здраве, ваксини, за да им дадем доброволно свободата си...Неограничени невъзможности - светът откачи!
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За измерване на вирусни концентрации са създадени ефикасни методи още от средата на миналия век. По-високи концентрации се доказват недвусмислено. А не да ми се подмятат внушения, "че по-високата смъртност се дължи вероятно на по-високите концентрации на вирусите от новия щам". Дори не се казва, че са направили такива измервания с мишки. Типични лекарски манипулации.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А как лъгаха тези ингилизи, че нови щам бил по безобиден.
69
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остарили работи. Вчерашните бяха по-нови - нигерийски щам и японски вариант. Много се смяхме.Нещо ново за смях днес?
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предполагам че днес времето ще е идеално за плаж. Някъде около 35 градуса на сянка ще е, предполагам. Някой иска ли днес да отиде на плаж? Щото предполагам ще е жега. Някой за плажче?Ако е около нулата или вали дъжд и сняг - аз нямам вина, да знаете. Аз прдполагам че ще е около 35 градуса на сянка.
67
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Предполагат британски учени." ПРЕДПОЛАГАТ???? Кви учени са и какво по-точно работят по въпроса, щом ще се базираме на предположения и ще плашим хората?Аз предполагам че утре ще спечеля 5 млн. от тото 2. Ама дали ще стане или не - аз си предполагам. Е?!?!?!Учени, а? Смъртоносни вируси, дет идват със страшна сила, а? А да ви *************** , А????
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ъпгрейднаха вируса. Следващата мутация ще е 80% смъртоносна. По-следващата 90% и така до края на света.
65
0
 
1
 
! Отговори
Секишмиш преди 3 години
Даме гъ препускаме во ЕС
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Троловете са... уморени.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Този сайт в много да не кажа всички статии драскачи преписват чужди материали, слагат само заглавието без да са прочели и вникнали в материалаГубене на време 100%Сбогом
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търси красотата.
61
4
 
20
 
! Отговори
хахахахахх преди 3 години
Изявление на Байдън пред BBC преди 4 дни:- Нямахме ваксина преди да встъпя в длъжност като президент.Това дами и господа, вярвате или не е президентът на САЩ. Същият човек, който уж получи две дози от ваксината съответно на 21-ви декември и на 11-ти януари. Пародията е пълна.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плашат за да си продават некачecтвената ваксина Астра Зенека. И кои я купи? Тиквата с тиквичките за да си пълнят чекмеджетата на гърба на народа