Задушаването: Трови ни мръсен въздух, а институциите нехаят

Общините вдигат ръце, а НС не се заема с проблема
Обновена: 1 фев 2017 11:27 | 1 фев 2017 09:22,
102
Задушаването: Трови ни мръсен въздух, а институциите нехаят
Снимка: Спаси София, Facebook

Докато Народното събрание не предприеме да решава проблемите в законодателството, с които да повлияе на замърсения въздух, общините ще вдигат ръце, че нищо не зависи от тях. В това увери в студиото на "България сутрин" Гергин Борисов от "Спаси София" след вчерашната акция в столицата, при която противогази и надписи бяха сложени върху емблематични паметници.

Още по темата

"С тази акция целихме да насочим общественото мнение към проблема", коментира Борисов.

Той разказва за публикувания в социалните мрежи пост от столичния кмет Йорданка Фъндъкова, в който, според Борисов, не са присъствали двете най-големи замърсяващи въздуха групи - твърдото гориво и превенцията на движението с лични автомобили.

Гостът на Bulgaria ON AIR отбеляза, че статистика на Центъра за градска мобилност показва, че всяка година пътниците в градския транспорт намаляват въпреки инвестираните милиони евро в строежа на метрото.

Борисов допълни, че няма значение на какво гориво се движат автобусите на градския транспорт и даде пример:

"Един автобус с един двигател превозва 100 пътници, а един автомобил с един двигател в повечето случаи превозва един човек".

В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев бе и пулмологът д-р София Ангелова, която разгледа проблема със замърсения въздух от медицинска гледна точка.

Тя каза, че науката е доказала, че вредата от мръсния въздух, особено от фините прахови частици, които стигат и до кръвта, оказва влияние не само на дихателната система, но и на сърдечносъдовата и мозъчносъдовата система.

Тя защити твърдението си с пример от две наблюдения, направени в САЩ и Великобритания:

"В Калифорния е направено наблюдение на деца на 8-годишна възраст, които живеят на 500 м. от голяма активна магистрала и на деца, пак на 8-годишна възраст, които живеят на 1500 м. от същата. Установило се е, че тези, които живеят по-близо до магистралата боледуват по-често от астма и има опасност пораствайки да заболеят от хронична деструктивна белодробна болест", обобщи тя.

Д-р Ангелова даде втори пример с наблюдението, направено във Великобритания, при което е измерена белодробната функция при престой от 2 часа на най-оживения булевард в Лондон.

Заключението е показало, че дори само двучасовият престой в замърсена среда може да окаже неблагоприятно влияние върху функцията на белия дроб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко е лесно знайни и незнайни специалисти да критикуват управлението на София . Ами другари София стана два милиона и всеки се вози на барака за 1000 лв. Как точно си представяте да се забрани отоплението на дърва и въглища ,нали трябва да се замени с нещо , например с газ . Прекараха газ в близките села сега квартали , но пак се отопляват с дърва , защото им е скъпо. Въобще хора , които през живота си не са ръководили даже и кафене вече разбират от всичко .
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коли се карат и през другите сезони, цигари се пушат нон стоп, но нека да сравнят нивата на замърсяване през зимата с тези през лятото! То и без замерване можеш да помиришеш димът от комините. Прането ми мирише на пушек! Данчето да си помисли как се отоплява София и защо намаляват абонатите на ТЕЦ-а? Скоро ще се намери някой да осъди общината за причинени здравословни проблеми!
29
0
 
12
 
! Отговори
Балчо преди 7 години
До MenНе те знам колко си годишен и не искам да те обиждам, но разсъждаваш много зле. Мислите ти все към репресии клонят и задължаване на хората да правят нещо против волята си, вместо нещата да станат по естествен начин. Отиваш на произволна спирка и виждаш на таблото: Автобус Х пристига след 17 мин., Тройлей У пристига след 24 мин., Температура -9. Е как хората да ползват градския като е неудобен и скъп. Скъп защото половината са гратисчии и товарят останалите редовни пътници с цената.
28
1
 
6
 
! Отговори
@25 преди 7 години
За колите явно не са наясно, но като смесваш предложения за колите, с други предложения, които даже и да са донякъде смислени, както е според мен, като цяло предложението ти изглежда доста зле.За колите бъркаш.За парното добреЗа миенето на улиците не си прав. Улиците трябва да се мият редовно,поне два пъти в месеца,но не и през зимата. След стопяването на снега все още е зима и може и нов сняг да падне.За Градския транспорт става,но по-важното е да има добре замислени линии,защото сега не са
27
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДо кога ще има простаци в тази Държава ,преди беше мръсен от заводите .Разрушихте заводите а сега какво да уморите и хората и да живеят мигрантите..................
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В котловина е София, безветрие е. Да се монтират по някоя европейска програма огромни вентилатори на Витоша!
25
6
 
2
 
! Отговори
Men преди 7 години
До До 25 МенНе, никакви данъчни тесли не са към бедните. НИщо не им се отнема, колата не е право. Когато стане скъпо притежанието на замърсяващи бракми, те съвсем естествено ще отпаднат. Точно най-бедните като започнат да боледуват от всички болести свързани с мръсен въдух няма да мога да получат адекватно лечение. Ясно ми е че няма да са довоилни, те и сега не са. Искат някой да им вдигне заплатите, а те ако може нищо да не правят....
24
2
 
9
 
! Отговори
До 25 Мен преди 7 години
Ти си като Иванчо и краставицата и най-смешното е,ч е си вярваш, че като наложиш нови данъчни тесли за най-бедните хора, нещо щяло да се подобри. Опитът не ти ли подсказва, че в такива случаи нещата се влошават, ако се действа както ти предлагаш?!
23
9
 
4
 
! Отговори
Мен преди 7 години
3 неща и проблема ще се реши - данъците за автомобили да скочат с много - данък на кола над 10 години да и под евро 6 да е колкото стойността на колата. Забрана за отопление на твърдо гориво. Всички които са в топлофицирани сгради да се задължат да са на парно, плащане на обем както навремето, изхвърляне на измислените счетоводители. Миене на всички улици след стопяването на снега редовно - поне веднъж на 2-3 седмици. Инвстиране в нови автобуси и линии на градския транспорт и намаляване на билет
22
4
 
12
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Това винаги го е имало през зимата в София. Преди имаше Кремиковци - това беше виновно, после колите и автобусите са виновни и т.н. Ще се оправи когато спре инверсията на въздуха - като се позатопли и духне вятър. Сега сме като в похлупак.Не разбирате, че в момента ви отвличат вниманието, за да подредят комбините за изборите.Освен това ви помпат за нови електро автобуси. Нова далавера, нови пари, а вие им се връзвате на еко номерата, а същата пасмина отново в ще е в парламента.
21
2
 
14
 
! Отговори
Балчо преди 7 години
Въздухът в нашия квартал мирише на въглища, найлон, пластмаса, бакелит и гума. Не знаех, че автомобилите бълват подобни миризми. Нарочно подуших изгорелите газове от моя и не миришеше на изброените. Ще тръгнат ли по домовете на безобразниците, които горят подобни неща, за да ги спрат или не смеят, че да не стане етнически проблем. Какъв е смисълът аз да си изгася крушката от 20W като поне 10 къщи около мен са пуснали калорифери на двора от по 2000W всеки?!
20
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИ какво да каже др. Радев като е фуражка и разбира само от самолети . Него го интересува само как да угоди но Путин .
19
1
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
Намери си го в нета това за замърсяването от цигарите. Изследването не е правено в България.
18
4
 
5
 
! Отговори
% преди 7 години
Нека публикуват една статистика кое какъв дял има в общото замърсяване с фини прахови частици в София през най-студените зимни дни, за да не ни манипулират, както е сега.Според мен това би изглеждало горе-долу така:95% - от отопление на твърдо гориво, вкл. и горенето на стари гуми1% - заради колите1% - заради неизмитите улици и вятъра3% - по други причини
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие нормални ли сте??? Цигарите замърсяват колкото колите..ако наистина вярвате в това, значи образованието в България наиситна е ударило дъното..
16
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
пуснете ел авотобуси по линия 111 люлин младост и посадете дьрвета покраизап околоврьстно
15
0
 
8
 
! Отговори
До 12 Грую преди 7 години
Не знаех, че са ги махнали, но ако е така, това е по-добре - все пак на някой му е дошъл акъл в главата. И нещо да кажеш защо автобусите и преди да махнат бус лентите пак си бяха също толкова празни....За Младост и движението там мога да ти изнасям многочасови лекции, какво сбъркаха през годините и защо преди години повече МПС-та преминаваха за по няколко минути до Цариградско шосе или обратно в сравнение със сега, когато висиш понякога и по два часа да излезеш от Младост на Цариградско шосе
14
6
 
10
 
! Отговори
Йори преди 7 години
Столицата е клоака. Това отдавна съм го установил. Веднага след завършване на университета се изнесах с кеф. Даже си оставих "приятелката" - ще става софиянка :)
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Струва ми се, че подготвят нови данъчни тесли за хората и сега върви промиването на мозъци с помощта и на такива като Спаси София. Нищо друго няма да се промени, освен, че ще ни наложат да плащаме и още и още и още и .....
12
6
 
13
 
! Отговори
Грую преди 7 години
И 100 експерта да изкарат нищо няма да се промени. Кухата лейка Фандъкова няма никаква идея за проблемите с транспорта в София. Нея я вози шофьор със служебна кола, която паркира на тротоара пред общината.Пример: Махнаха бус лентите на ремонтирания булевард в Младост. Сега автобусите се движат със скороста на колите и логично са празни.