Повечето българи вярват, че здравната ни система се развива негативно

Изследването е на "Тренд"
13 сеп 2020 12:30, Петя Славова
117
Повечето българи вярват, че здравната ни система се развива негативно
Снимка: БГНЕС


Отношението на българите към здравната система е традиционно негативно, но все пак има регистрирана позитивна динамика за срок по-малко от една година. Това сочат данните от национално представително социологическо проучване "Нагласи на българите към здравната система".

То е проведено сред 1005 респонденти през август 2020 г. от агенция "Тренд" по поръчка на инициативата "Задно за повече здраве", в която участват Български лекарски съюз (БЛС), Български фармацевтичен съюз (БФС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

През октомври миналата година бе проведено аналогично социологическо проучване, данните от което бяха представени на Първата национална конференция "Заедно за повече здраве".

Според новото изследване, 63% от българите смятат, че здравната ни система се развива в негативна посока, а при предишното проучване от преди по-малко от година този процент е бил близо 70 на сто.

"Независимо, че и двете национално представителни допитвания сочат, че оценката на общественото мнение за здравната система в България е традиционно силно негативна, все пак има регистрирана позитивна динамика“, констатира Димитър Ганев от социологическа агенция "Тренд". Според него, до голяма степен това се дължи на кризата около COVID-19, която показа по-скоро устойчивост на здравната ни система при сблъсъка с епидемията. Мнозинството от българите – 52% са на мнение, че българското здравеопазване се е справило с проблемите около COVID-19. Според 26% от запитаните системата ни не се е справила, а 22% не могат да преценят това.

"Кризата около COVID-19 фактически фокусира вниманието на всички българи към здравната система и как тя реагира на предизвикателството, като заключението е по-скоро позитивно и увеличава доверието в здравната ни система", коментира Димитър Ганев.

Според проучването, близо 40% от хората имат повече доверие в системата след епидемията, а за 32% това е причина за спад в доверието им. За 48% от българите здравеопазването ни не е подготвено за подобен род предизвикателство, а 73% са на мнение, че се нуждае категорично от допълнително финансиране, за да се справи.

Хората виждат основните проблеми на системата най-вече във високото доплащане за медицински услуги (52%) и липсата на медицински кадри (42%). След това се нареждат проблемите с лошото състояние на болниците (39%) и високото доплащане за лекарства (37%). Според 47% от българите тези негативи се дължат най-вече на лошия контрол в системата, както и на недостатъчното финансиране, което посочват 23% от запитаните през август т.г.. Подобни са отговорите през октомври м.г. - 45% са определили лошия контрол от страна на институциите и 29% липсата на необходимите за това средства.

Решенията за подобряването на качеството на здравните услуги у нас, българите виждат най-вече в по-високото финансиране на здравеопазването -12%, както и в увеличението на заплатите на медицинския персонал -11%.

Голяма част от анкетираните - 89 на сто заявяват, че според тях, здравеопазването трябва да се разглежда като инвестиция, а не като разход. Огромното мнозинство от гражданите са на мнение, че трябва да се отделят повече средства за здравеопазването, като това са посочили 86% от хората и през двете вълни на изследването.

Според 95% от запитаните през август т.г. и октомври м.г. здравната ни система трябва да осигури и по-добър и навременен достъп до лекарства. 25% от участниците в проучването т.г. преценяват, че имат добър достъп до съвременни лекарства, но за 54 на сто от хората това не е така.

Подобна е преценката им и за възможността за използване на съвременни терапии. За 20% от анкетираните българите имат достъп до тях, а за 60 на сто те все още не са достъпни за пациентите у нас.

Парите отделени за здравеопазване трябва да се изразходват най-вече за подобряване на материалната база на болниците (41%), за нови технологии/апартура (39%), за заплащане на повече лекарства от държавата (39%) и за по-високи заплати на лекари и медицински сестри (29%), според анкетираните.

Откъде да дойдат тези пари обаче? Категорично мнение е, че държавата трябва да вземе тези средства от приходите от акцизи за цигари и алкохол смятат 74 на сто, а не от повишаване на осигурителната тежест, което са посочили 10% или от въвеждане на допълнително здравно осигулянаве, което определят само 18% от интервюираните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
за ЛОНДОН преди 3 години
ВЪПРОС:1/КОЛКО МИЛИОНА ЖИТЕЛИ В АНГЛИЯ СИ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИТЕ ЗАСТРАХОВКИ ...??!2/КОЛКО СА ЗДРАВНО ЗАСТРАХОВАНИТЕ ЖИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ...??!ХАЙДЕ ДА НАПРАВИМ СРАВНЕНИЕ НА ПАРИТЕ ОТ ЗАСТРАХОВКИТЕ ...ХА,ХА,ХААААААААЩЕШ ЛИ..??!
95
0
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ПРАВ СИ 106....!ТЪРСИ СИ "СВЕТИЯ" ...ЗА ДА ТЕ ЛЕКУВА БЕЗ ПАРИ...!!!САМО В РАЯ ВСИЧКО Е БЕЗПЛАТНО!ДОРИ ПРИ "КОМУНИСТИЧЕСКО" --ЛЕЧЕНИЕТО СТРУВАШЕ ПАРИ ...ИЛИ СТОКИ В НАТУРА...
94
3
 
4
 
! Отговори
от Лондон преди 3 години
В Лондон реших веднъж да дам кръв, доброволно. Записах се, дадоха ми час, отивам - имаше опашка от доброволци. Наложи се да пратят втори камион-банка, че се напълни първия. В България, за болен роднина, трябва да дам кръв, за да й прелеят, щото няма, или да платя на някой да ''дари'' кръв. Лекарствата в Англия за децата(до 18год) са безплатни. За раково болни - също. В същото време като работник на свободна професия, плащам някакви смешни 3 паунда/седмица за пенсия и медицинско обслужване.
93
3
 
2
 
! Отговори
до пост 70 преди 3 години
До Д.ВиготураСамо зъби и всичко останало? Айде забрави всичкото останало и остави само зъбите. Вярно е, че от Англия като се прибера , и си направя някоя и друга пломба, но да се наложи да отида на лекар или да вляза в болница в България - директно си хващам самолета и обратно в Англия. Ти очевидно не си стъпвал в болница в Англия, но пък аз съм виждал доста болници в България , и даже няма смисъл да правя и сравнение.
92
1
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
До АМИ , ПРАВИЛНО!Правилно, ама не е! Прочети за Свети Козма и Свети Дамян, които са лекували хората без пари. Има и немалко други примери, но това е най-показателния. А в момента е друг въпросът, че настъпи вълчо време!
91
2
 
5
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
БЕЗ ПАРИ --НЯМА ЗДРАВЕ !НИКОЙ НЯМА ДА ТЕ ЛЕКУВА ЗА "БЕЗ ПАРИ"...ХА,ХА,ХАААААААААА...ТАКЪВ Е ЖИВОТА!!!!ЖИВОТ И ЗДРАВЕ ---НЕ СЕ ДАВАТ ДАРОМ!!!!!!!!
90
3
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
КАТО НЕМАШ ПАРИ ---РАБОТИ И СПЕСТЯВАЙ ,БЕ...И СЕ ЗАСТРАХОВАЙ!!ИМА БАНКИ -ОСИГУРЯВАЙ СЕ САМ !КЪВ ТИ Е ПРОБЛЕМА...ХА,ХА,ХААААААААА....
89
4
 
4
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 3 години
КАТО НЕ ВЯРВАТ В ЛЕКАРИТЕ ....ШЕ ПОВЕРВАТ ЛИ НА ШАМАНИ И ШАРЛАТАНИ ?!ЩОТО САМО ТАМ ЛЕКУВАТ ЗА "БЕЗ ПАРИ"!!!ЗА "МЕРСИ И ДУПЕ" ВЕЧЕ ....НИКОЙ НЕ ДАВА "ЗДРАВЕ"......БЕЗПЛАТНО Е САМО СИРЕНЦЕТО В КАПАНА ЗА МИШКИ!
88
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всички българи не вярват в тази Мухобойкова крадлива система !!!
87
3
 
4
 
! Отговори
Буда тиквата преди 3 години
Аз имам власт тя е моята страст ,няма ляво и дясно не ви ли е ясно ей ***
86
1
 
5
 
! Отговори
АА преди 3 години
Ами стоп на здравните осигуровки от де ще лапат.Като издуят работника той отива на лекар и после умира.
85
2
 
8
 
! Отговори
лекар преди 3 години
До КрайЗабрави САЩ!Тук го направиха като там-имаш пари,лекуваш се,нямаш пари-умираш!!!
84
0
 
11
 
! Отговори
Големи далавери са преди 3 години
няма оправия. Болници доктори професори лапат яко и скубят народа яко.
83
0
 
13
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Всеки началник на държавна болница милионер.Това ни е здравеопазването за сега.Пациентите ги изнасят в мушами понеже няма пари за носилки.
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То цялата ни страна се развива негативно благодарение на кръглия суджук Банкя
81
0
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 3 години
....zdravnata ni sistema se UBIVA umislenno !!!Vaobshte ne se razvicva !!!
80
1
 
0
 
! Отговори
Хм! преди 3 години
чудно, какво ли преставлява (цитирам от абзац 2, ред 2) инициативата "Задно за повече здраве"! Нещо във връзка Истанбулската конвенция?
79
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питайте ГЕРБ кой ограби здравната каса през тяхното управление!Крадциииииии на държавни пари!Затова няма модерни болници в страната и се закриха доста болници!
78
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че.има всеки ден успешни операции за хвалене ли е? Това им е професията. Все едно строителите се хвалят, че случайно са построили сгради, дето не са се срутили.още. Много сте плоски.
77
2
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
*** то какво има да се вярва? То не е нужно да се вярва!То се вижда! И лекарите го виждат, и лекарите знаят, че здравната ни система се срива!Говорил съм с много лекари, макар да съм само пациент. Всички за това говорят.Все едно да кажеш: "Повечето българи вярват, че не им стигат парите".Ми не, просто така си въобразяваме, иначе имаме много пари, ама ни се струва само, че не ни стигат, айде сик-тир бе!!!