Такси без шофьор? Вече е възможно в Сингапур

Шест таксита роботи ще бъдат пуснати в бизнеспарк
23 сеп 2016 11:50,
6
Такси без шофьор? Вече е възможно в Сингапур
Снимка: RT

Да си повикате такси без шофьор в Сингапур вече е реалност, защото от днес за първи път е разрешено по обществените пътища на островната страна да се движат таксита роботи, които сами се управляват, предадоха ДПА и БТА.

През двата изпитателни месеца шест таксита без шофьор, програмирани от софтуерната компания нюТонъми (nuTonomy), ще бъдат задействани в бизнеспарка върху 200 хектара в съседство с Буона Виста.

Само преди седмица в САЩ компанията Uber започна изпитание на коли без шофьори в Питсбърг. Безпилотен автомобил Форд Фюжън (Ford Fusion) ще взима клиентите, които са пожелали да участват в тестовата програма. Макар че колите са оборудвани с техника, която им позволява сами да се движат из града, инженер на Uber ще седи на мястото на шофьора и ще поеме управлението, ако се наложи.

Тестовата програма на Uber е най-новата промяна в изключително оспорваната надпревара между технологичните компании от Силициевата долина и традиционните автомобилни компании да усъвършенстват напълно безпилотни автомобили за обикновените хора.

Конкуренти като Volvo и Google инвестират стотици милиони долари в разработването на коли без шофьор, но Uber е първата компания в САЩ, която прави самоуправляващите се автомобили достъпни за широката общественост.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: СингапурUberтакси робот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все още технологията не позволява автопилота да е достатъчно интелигентен за да замести човека. Да самолетите имат автопилоти и се справят отлично но във въздуха има много по-малко данни за изчисляване в околната среда в сравнение на един градски път. Буквално всяка секунда компютъра трябва да следи околната среда и да я сравнява с предварително заложените му карити като в същото време и да следи за опасност от инцидент. Ще трябва да минат още години за тази технология да се осъвършенства.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най - вероятно колата няма да тръгне преди да си пъхнеш някъде кредитната карта. И в последствие може да си сигурен, че в някой мол ще пазарят с нея ;))
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пътниците пътуват без пари по време на тестовия петиод
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инженера няма да гледа пътя, а пътниците да не избягат без да платят.