Къде са 4.3 млн.? Сметките на Близнакови - празни, имоти няма

Разследват шефовете на "Дупнишката популярна каса" за пране на пари
Обновена: 8 окт 2016 16:12 | 8 окт 2016 16:12, Веселина Йорданова
28
Къде са 4.3 млн.? Сметките на Близнакови - празни, имоти няма
Близнаков и жена му. Снимка: БулФото

Шефът на Дупнишката популярна каса Георги Близнаков и съпругата му Ивона, която е била неин касиер, нямат никакви пари в сметките си, както и имоти, съобщава "24 часа".

Още по темата
Апартаментът им е собственост на дружество, обявено в несъстоятелност.

Ключовете от жилището са при синдик и реално семейството не разполага с него. Това съобщи обвинителят от пловдивският прокурор Костадин Паскалев при разглеждане на мярката за неотклонение на Близнакови в окръжния съд.

Той добави, че все още не е ясно къде са отишли средствата на вложителите - 239 души са "изгорели" с около 4,3 млн. лева. Разследващите смятат, че парите са "изпрани" и събират доказателства, за да повдигнат обвинения на двойката. Ще бъдат проверени множеството фирми на съпрузите и на сина им.

"Самият Близнаков е заявил, че кооператорските вноски са влагани в различни начинания в сферата на икономиката", уточни прокурорът. По думите му Близнакови са представили документи в благоевградския съд, че са дали на фалирало дружество 2,2 млн. лева.

Те обаче не са вписани като кредитори, тъй като "книжата не били достатъчно надеждни откъм автор и дата".

След ареста им в Пловдив съпрузите са отказали да дават обяснения и укриват документите за Дупнишката каса. До момента срещу Георги Близнаков са повдигнати две обвинения - за укриване на 135 701 лв. данъци и за лихварство.

Съпругата му е привлечена под наказателна отговорност за упражняване на незаконна банкова дейност. 59-има от вложителите не са били член-кооператори. От тях Близнакови са приели депозити в размер на 242 059 евро, $ 7500 и 1 126 000 млн. лева.

Според прокурора Костадин Паскалев до 2008 г. са били изплащани лихви между 14 и 18%, за да бъдат привлечени нови капитали в Дупнишката каса.

По-често обаче спестовните книжки били олихвявани, отколкото да се изплащат реално пари. Правено е т.нар. "капитализиране на лихви", при което вложителите не теглят сумите, а просто подписват нов договор и продължават да си държат спестяванията в касата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
До 9 преди 7 години
Умни българи няма да се хванат на такова нещо. Тези са си хванали няколко баламурника, обещали са им лесни пари, алчността е повсеместно качество не само по нашитре ширини, тези сто на сто даже не знаят какво са подписали. Преди време работих в банка - нали виждах хората, не ги вълнува какво подписват дори когато става въпрос за големи кредити от рода на ипотека!!!! Докато сме толкова незаинтересовани и смятаме, че после някой е длъжен да ни възстанови нещо за глупостта,си плачем за такива истор
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като са кокошки какво? На свобода ли да ги пуснем?
20
4
 
14
 
! Отговори
край преди 7 години
Мани бегай - страшни крадци. ББорисов, Цв. василев, ДПеевски и помощниците им - политиците, телевизионерите от ТВ 7 откраднаха 4.6 милиарда - без да влезе никой в затвора , тия от Дупница били бандитите - Тия са си едни кокошкари.
19
2
 
29
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Както пише покойният Тери Пратчет в "Пощоряване" - честният човек не може да бъде измамен. Той просто не е алчен. Сега всички, които са се лакомили за бърза и лесна печалба получават безценен урок по финансова грамотност.
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да са толкова нагли значи са "Смазали осите", кихали са на гербаджиите "Такса спокоен бизнес". Колко месеца минаха без никой да ги пипне. А защо е така, не се ли сещате? За да се замажат следите.
17
3
 
10
 
! Отговори
протестиращ преди 7 години
Колкото осъдиха виновните за КТБ или пък Цветанов за подслушванията бабините апартамента .Нищочудно да са при братя Галеви на съхранение.
16
2
 
9
 
! Отговори
Кибик преди 7 години
Споко, ще се отчетат къде трябва, ще се позабрави случая и ще ги пуснат.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - Ако не са били наясно, значи не заслужават да имат спестявания.Откъде-накъде може да е сигурно, че влаганите големи суми срещу заявени големи лихви са представлявали спестявания. Известно е следното отношение към немъчени пари: "Откъдето дошло, там отишло"!
14
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да изпитам и грам съжаление към тези над 200 лакоми балъци, които са дали парите си на една фирма , която не е банка, за да спечелят от 18%лихва. Те би трябвало да са знаели че тук няма гарантирани до 200 000лв влогове. Рискували са и ще си платят. Даже не мога да ги нарека измамени. Схемата с високи лихви е толкова известна и е ясно, че винаги се стига до тук. Ако не са били наясно, значи не заслужават да имат спестявания
13
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупаците хвърлят по 20 хиляди през балконите, защо да не вложат пари и в нещо, което прилича на банка? Алчнотия - на ви 20 % лихви сега!
12
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде стига бе, от КТБ откраднаха 4,3 млрд., вие сега проблем за 4 млн. ще правите. Чудо големо.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПАРИТЕ СА В ТЕЗИ КОИТО ГИ ПОСТАВИХА.
10
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умните хора ,които останаха в бг ,правят ето такива пирамиди, а глупаците се хващат. Че кой им е крив, да са се родили по умни!
9
0
 
39
 
! Отговори
Ограбен преди 7 години
Това е голям проблем в законодателството!Докато водиш дела с лихвари,мошеници-строителни предприемачи и куп други измамници в техните фирми и на тяхно име вече няма нищо.Всичко е източено!Няма какво му вземеш. Закона е направен за измамниците.Поне да лежат за измама,но няма такова нещо.
8
12
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Заради такива комунистически кражби, умни българи избягаха през глава, още преди доста години от ***!
7
0
 
31
 
! Отговори
ист преди 7 години
До като има балами, ще има и тарикати. За бано дупе цяр няма. Пари на кукуво лято.
6
0
 
25
 
! Отговори
ined преди 7 години
Приели депозити в размер на ... 1 126 000 млн. лева. това 1126 милиарда лева ли да го четем?
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какво са 4.3млн, 4.3 млн. са изяждат, 4.3 млн. са изпиват , сал спомена остава
4
16
 
16
 
! Отговори
Гочо преди 7 години
При "герберастията",както пишат ДРУГАРИТЕ, днес виждаме само една пирамида,така е! Но я си спомнете колко пирамиди имаше при комунистите,с които завлякоха българите със стотици милиони и си разпределиха париците ни !!!
3
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кога ще разследвате Владко Горанов, който със заплата 2-3 хил лв, строи замък за 4 милиона ?!?Или и той е с богата тъща, като неосъдения престъпник ЦВетанов ?!?