Шефът на СРС хвърли оставка, протестът ескалира

Магистратите са недоволни от непрестанни проверки и ниски заплати
9 дек 2016 14:00,
23

Снимка: Олег Попов; Dnes.bg

Съдии и служители от Софийския районен съд (СРС) излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Въпреки че митингът трябваше да бъде от 11 до 13 часа, недоволството продължава и в този момент. Стигна се и до оставката на председателя на СРС Методи Лалов.

Движението пред ВСС е блокирано, тъй като в сградата тече среща между протестиращите съдии от СРС и членове на ВСС.

Причините за недоволството на магистратите са две – тяхната свръхнатовареност и непрестанните проверки, на които съдът е подлаган. Те заявяват, че като най-голям съд имат и най-много работа, а заплатите им са ниски.

Още по темата

От ВСС контрират, че като най-голям съд СРС е получил най-много пари и през последните няколко години са назначени над 40 съдии, което е намалило работата. От ВСС твърдят, че протестът е продиктуван от политически интереси.

Всеки момент се очаква срещата в сградата на ВСС да приключи. В момента позициите на двете страни са изключително раздалечени една от друга, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
ако се беше фърлил през прозореца , може би щеше да ми направи впечатление.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то там всичките са за бесилото , без съд и присъда
20
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
проблема е във това,ЧЕ МАГИСТРАТИТЕ И ПРОКУРОРИТЕ НЕ ИСКАТ ДА БЪДЪТ ПРОВЕРЯВАНИ И ЗАТОВА ПРОТЕСТИРАТ А ЗА СВРЪХНАТОВАРЕНОСТТА Е САМО ПРЕДЛОГ ДА СЕ ПРИКРИВА КОРУПЦИЯТА.
19
0
 
7
 
! Отговори
Лозан преди 7 години
кажете си за търговията с влияние и корупцията сред вещите лица! беден съдия не съм видял, да си наемат секретар-ка да им помага в къщи...
18
3
 
7
 
! Отговори
До bluesky1 преди 7 години
1000 дела; вярно ама само в София. Я виж районен съд Мадан например ! А заплатите са еднакви, нали ? И какво излиза накрая ? Искаш да си в София; искаш да избиваш комплексите си за малоценност; искаш /без никакъв житейски опит/ да решаваш съдбите на хората ... ! Я стига толкова ! Да се махат, а Лалов трябваше да го изхвърлят поради непригодност ! Той и без това за нищо не става
17
0
 
14
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
мават. Какво представлява ВСС ...ами еманация и пряк резултат на мафиотските и котерийни интереси, водещи България към нищото. Това се отнася до всички ВСС до сега. Там се намира най-некадърната, най-нахалната и най-гнусната част от съдийското и прокурорско съсловие...вярвам, че почти, с малки изключения, там няма нормални хора....
16
1
 
5
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Доста злобни изказвания изчетох по-долу... Недоволни сте от качеството на правосъдието, но при положение, че на един съдия му се разпределят над 1000 дела годишно, как очаквате качествено да си свърши работата...това означава, че е необходимо да решава по три дела на ден, което доста прекалено. Някой по-долу говори за корупцията в правосъдието....а не казвате, че рибата се вмирисва откъм главата...от политиците и лакеите им във ВСС. Освен със замеряне с компромати във ВСС с нищо друго не се зани
15
1
 
9
 
! Отговори
до Сиди преди 7 години
Най-после го дочаках Номерът на делото е 44079/2012 съставът е 50 а решението се чакаше от 2013 година. Е, вчера го взех ! Печеля срещу Топлофикация, но едва ли това е причината да се бави толкова. Това "Разумен срок" за решаване на делата ли е ? Вместо Лалов да забранява пушенето в района на съда и да организира призовкарите да отцепват района, и вместо да следи кой с каква пола е и с какъв цвят дънки е бил, да се беше погрижил за тия безумия със сроковете.
14
0
 
3
 
! Отговори
kaka преди 7 години
До Сидиаз от 2005............без коментар
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплатите на съдиите са ниски, спрямо тези на депутатите и са горе-долу равни на тези в IT сектора. Съгласна съм, че работата им е ужасно много. Но и те трябва да разберат едно - за качеството на работата им - решения, мотиви, бавене, подкупи, роднински изпълнения, не заслужават повече. Който не е ходил в СРС не знае какъв ад е там. Помощният персонал е като набиран от дом за бавно развиващи се, решенията на съда обикновено са подобни. Екзотични, но безполезни.
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Счупете им кокалите и обратно на работа. А ако не им харесва - да напуснат!
11
3
 
26
 
! Отговори
Присмехулник преди 7 години
Омагьосан кръг ! Ние пък сме недоволни от тях ! Няма по-неефективна система от съдебната !
10
3
 
14
 
! Отговори
защо бе преди 7 години
Цацаров каза дошло е време за промени!?и тези *** наскачаха!
9
3
 
25
 
! Отговори
лудост преди 7 години
Тези какво искат да вършат безобразия и никой да не ги проверява ли?а за заплатите не коментирам,никой в съдебната система не разчита на заплати всички знаем за подкупите нали?
8
2
 
13
 
! Отговори
За Лалов преди 7 години
Не го понасямОтвратително кайноНагъл и безпардоненНикакъв моралИзбутваше всички деловодителки и секретарки от асансьораТе натоварени с дела на ръцеА той понеже с тогата ги избутваше
7
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страшно изнагляха тези съдии, крадат лъжат убиват, заради тях сме последни в Европа и ни обвиняват в корупция, хората живеят бедно защото тия крадат. Време е някой да излезе и да спре тези съдии престъпници! Бойко да прати жандармерията и да ги смелят от бой, заслужават смъртни присъди всички до един.
6
3
 
25
 
! Отговори
Сиди преди 7 години
Чакам решение от2013гМоже и да не дочакамНямат организация, а заплащането не е малкоНе казват за бонусите
5
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези направо счупиха нагломера. ама защо сега не вземем да ви наобградим, да видите кой трябва да протестира.
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2500-3000 e vav Varna
3
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какви пари ревете? Нали преди няколко дни ви вдигнаха заплатите на всички магистрати и служители в министреството ви. Даже на много малко места е споменато увеличението. Тихомълком така да се каже. Заплатите са сред най-високите в държавния сектор, а влачите дела с години. Все няма достатъчно доказателства, неадекватни присъди и корупция. Много работа имали - гледайте си я съвестно и стриктно ще видите, че работата ви е малко.