Бивш шеф на ямболската болница с условна присъда за сделки

Ощетил здравното заведение с 46 800 лв., сега ще ги връща
4
Бивш шеф на ямболската болница с условна присъда за сделки
Снимка: Булфото, архив

Бившият директор на МБАЛ "Св.Пантелеймон" в Ямбол д-р Любомир Маринов е признат за виновен за сключване на две неизгодни сделки, с което умишлено е ощетил здравното заведение с 46 800 лв. и на втора инстанция. С това решение Бургаският апелативен съд потвърди условното му наказание от 1 година с 4 години изпитателен сок.

Договорите  са сключени с частна фирма през 2014 г. Единият е за попълване и окомплектоване на документи, съгласно изисквания за кандидатстване по покана на МРРБ по проект за "Подкрепа за обновяване и модернизация на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации".

Според втория договор болницата е платила на същото дружество и за извършване на консултантски услуги, свързани с изготвянето на анализ на разходи и ползи от участието в проекта за обновяване на лечебното заведение.

Директорът е разпоредил лично авансовото плащане на двете възнаграждения по тях в общ размер на сумата 46 800 лева, като по този начин е причинил на представляваното лечебно заведение имотна вреда.

Двете съдебни инстанции са единодушни, че сделките са неизгодни, тъй като не е имало никаква необходимост от тяхното сключване.

По делото по несъмнен начин е установено, че болницата изобщо не е получавала покана за участие в такава програма. Министерството на здравеопазването, в качеството му на бенефициент по схемата за безвъзмездна финансова помощ, не е депозирало в Управителния орган на ОПРР проектно предложение за интервенция МБАЛ "Св. Пантелеймон".

Здравното заведение дори не е било включено в групата на тези, които са могли да получат финансиране по ОПРР при наличие на свободен финансов ресурс.

Според съда д-р Маринов е бил наясно, че болницата не е била предвидена за финансиране, че е липсвала каквато и да е възможност лечебното заведение, което не е бенефициент по ОПРР, да кандидатства за получаване на безвъзмездна финансова помощ.

Бившият шеф на болницата е осъден да заплати на лечебното заведение 46 800 лв. Като обезщетение за причинени имуществени вреди. Решението подлежи на обжалване пред ВКС до 15 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е, че в България журналистите не си вършат работата. Особено пък в малките градове. В Ямбол,който и да хванете е лесно да се види как и колко е крал. Но няма един читав да се разрови. Страх и мизерия. Областен управител на 36 години,че вече и бивш депутат, с фирми после продадени на роми...ей такива историиЗатова Слави ви каза, че сте поувехнали...не сте увехнали ами хич ви няма
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 89 година в края на града има почти готова нова болница, със закупено оборудване, но не беше пусната в експлоатация. От тогава на няколко пъти и смениха дограмата изцяло. Наляха се милиони и милиони в старата болница, която е един сбор от стари, стари сгради като различни отделения, като и на нея многократно дограмата и се сменя..Ако се разровят в тази болница колко пари са се изтрошили ненужно и завишено, а дефакто качествеото на обслужване е критично ниско. Нископлатен персонал, няма кадри
2
0
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
С подобна присъда как ще респектират шефовете на други болници да не крадат. В Дупница преди 2 г. бяха хванали шефа на общинската болница с фалшива диплома, и к'во, ...нищо.
1
0
 
7
 
! Отговори
Тигъъъър преди 7 години
Човека краде и съответно го осъждат на две инстанции ,а получава 1год и 4 мес условна присъда!!! Не ,че толерирам кражбите ,ама някои лежат за кражба на храна !