Кристиан иска да е Кристиана. Съдът обаче... е на друго мнение

Старозагорец искаше да стане старозагорка. Не успя!
28 фев 2018 20:00, Екип на Dnes.bg
30
Кристиан иска да е Кристиана. Съдът обаче... е на друго мнение
Снимка: архив Reuters

27-годишен жител на Стара Загора се размина засега с мечтата си да стане жена след като състав на местния районен съд отказа да уважи това му желание.

Кристиан е подал миналата година иск за промяна на данните, отразени в акт за гражданско състояние: акта за раждане отнасящи си до пола му и промяна в трите му имена.

Той се позовал на вътрешното си убеждение, че принадлежи към по-нежната половина на човечеството и дори се подложил на хормонална терапия в чужбина и добавянето на силиконови подплънки в гърдите.

Още по темата

Възнамерявал също така да предприеме и хирургична интервенция за отстраняване на мъжките си полови органи, коментираха запознати с документацията по делото пред "Монитор". Според психолозите, привлечени като вещи лица, Кристиан наистина се чувствал като жена и действал в реалността като такава.

В мотивите на съда за отхвърлянето на щението като неоснователно е записано, че трансексуалността не е достатъчна за извършване на документалните промени.

Съдът смята, че у нас "липсват разписани юридически предпоставки и правила, при които може да се уважи искане на транссексуално лице за промяна на вписания в акта за раждане пол на лицето. Законът предвижда ред за промяна на данните за гражданското състояние в съставени вече актове за гражданско състояние, но не и ред за промяна на самите факти, относно които се вписват данни в тези актове".

Обективно българското право не предвижда възможност полът да се определя по друг начин /освен въз основа на първичните полови белези/, напомнят от районния съд в града на липите.

Това е втори случай за отказ старозагорец /старозагорка да преминат "под дъгата"

През 2014-а Янка Танчева пожела да бъде Янчо под претекст, че външните й белези са повече мъжки, отколкото женски и дори доведе в залата 7-годишния син на приятелката си, за когото се грижела като... роден баща.

Е, исканията й не бяха уважени, но след проточила се тригодишна сага ВКС застана на точно противоположното становище.

Най-вероятно решението ще бъде обжалвано, но на този етап адвокатът на ищеца предпочете да запази мълчание по бъдещите си действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
и сега, след като са го ударили голем и мек у масата, тоя ще осъди държавата в страсбург за ксенофобия и нарушаване на правото на избор, и ще му платиме толко , че ако иска и "септемврийска слава" ще се прекръсти. мног умно.
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хомосексуализмът е болест, не нормално състояние.
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След приемането й, всякакви такива опити за груби шегички като тези по-долу, ще бъдат подсъдни. Свиквайте-----------Ти свиквай, че след такива закани като твоята вечер няма да се прибираш спокойно в тъмното у вас!
20
2
 
5
 
! Отговори
WTF? преди 6 години
До АмериканВ Америка Обама прие закон за армията. На всички войници желаещи да си сменят пола им се прави операцията безплатно с държавни средства. Така че не е "мног скъпо" за всички. За някои е без пари/ Иначе браво на съда.
19
3
 
20
 
! Отговори
Съдът преди 6 години
Ами той(тя) утре може да се почувства като куче !?Това значи ли че трябва да му издадем документ че е куче ?!
18
3
 
11
 
! Отговори
-------- преди 6 години
По този повод и новите европейски изисквания на пазара вместо мартениците Пижо и Пенда са пуснати комбинирани мартеници под името Дженда!
17
1
 
7
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
До АмериканДа, имат си специална мoда, разни юпита на високоплатени работи да си се обличат в някакви ултра-странни дрехи, комбинация между мъжко и женско облекло, да си се гримират, да слагат спирала, очна линия и червило :) Луда работа са и никой не му се струва странно това :) Съгласен съм, че там се изперква по най-шокиращия начин :)
16
4
 
8
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Моля журналистите и коментиращите да си разяснят понятията, за да не се бърка и без това обърканата пенсионерска аудитория. Ето тези двамата за които пише сега са трансджендъри - тоест мъж, който се чувства жена и жена, която се самоопределя като мъж. Ако си направят операция за смяна на пола ще станат вече ТРАНССЕКСУАЛНИ, а не трансджендъри или ***, както повечето ги наричат, макар *** да значи само ПОЛ (мъжки или женски) и нищо друго. Който е минавал граници знае в декларациите че го има
15
0
 
2
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До Анонимен(1) В Америка цената е астрономически висока, а застрахователите не плащат за такива операции. Освен това тези дето се обличат "наопаки" обикновено са си наясно с пола и не искат да го сменят, просто са луди в отношение на облеклото. Прочее, най-големите откачалки в Света са японците - толкова са подтиснати от прекомерно бачкане, че изперкват по ососбено идиoтcки начини.
14
5
 
18
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Да бяга с 200 в Истанбул....да се позове на тяхната си конвенция за ***, да го признаят и да си намери някои Али да се ожени за него и хич да не се върне в България. Тук на такива си им казваме п+едали и не се занимаваме с тях.
13
1
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Да отиде в Холандия, Швеция, Швейцария. Там ще го/я легализират веднага!
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта е да разраснат епидемията на самоличностните разстройства за да има работа за фармаколози, хирурзи,психолози .Колкото по объркан е народа по лесно се командва !
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересен факт е че почти 70 % от определящи се за транс или считат от противоположния пол НЕ МИНАВАТ ПОД НОЖА в САЩ ! Просто си ходят с женски дрехи, тъй като лекарствата не само са скъпи а й опасни за психичното им здраве-промяната на баланса на хормонално ниво може тотално да обърка нервите на човек .Другата причина която е че в комбинация лекарства и хирургическа трансформация увеличава риска от депресия от нежелан резултат ,който довежда повече шанс за самоубийства . Целта е да разраснат епидемията на самоличностните разстройства за да има работа за фармаколози, хирурзи,психолози .Ко
10
5
 
31
 
! Отговори
Не щем конвенцията преди 6 години
Биологията има значение. И аз искам да съм птица и да мога да летя за да пестя пари за бензин ама не става. Аргументите ми са силни, но биологията не дава !
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7: Това, че бат' ти Бойко е продажник, никой не се съмнява. Но и той няма се опита да прокара Истанбулската конвенция, освен ако не си е загубил ума. Иначе това ще му бъде последната п'ростотия.
8
9
 
28
 
! Отговори
Влади преди 6 години
Предлагам: на хомосексуалните двойки да се Забрани да осиновяват деца! Едно, че дават лош пример(между другото, момчета ,расли при майките си само, на 50% стават нежни).
7
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да съди държавата.
6
40
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истанбулската конвенция ще бъде приета със сигурност, и вас никой няма да ви пита!Много мощни наднационални лобита стоят зад нея, и жалкото ви правителство няма думата, дори ако искаше да се противопостави (а то не иска)!Видяхте че дори в най-яростната му опозиция - БСП има разцепление на европейско ниво!След приемането й, всякакви такива опити за груби шегички като тези по-долу, ще бъдат подсъдни. Свиквайте
5
8
 
26
 
! Отговори
zed преди 6 години
браво на старозагорския съд ...
4
4
 
30
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Значи излиза, че може да се направиш на гламав, че си жена и да си ходиш в женските тоалетни, бани, съблекални и да търсиш коя да ти точи меча.