Републиканците в паника след разкритията за Тръмп

Ударът идва след като станаха ясни коментарите му за жените
Обновена: 8 окт 2016 15:32 | 8 окт 2016 15:16, Елка Василева
78
Републиканците в паника след разкритията за Тръмп
Доналд Тръмп. Снимка: БТА

Републиканците се олюляват от удара с разкритията за вулгарните изявления на Доналд Тръмп, пише Асошиейтед прес.

Във видеоклип, качен на страницата му във Facebook през нощта, републиканският кандидат за президент на САЩ заяви, че е виновен и се извинява, след като го хванаха как в стар запис прави шокиращо нецензурни сексистки коментари.

И все пак Тръмп предизвикателно отхвърли разкритията в записа, датиращ отпреди повече от десетилетие, като "нищо повече от диверсия (за отклоняване на вниманието)", и ясно показа, че ще завърши предизборната си кампания с аргумента, че Хилари Клинтън е извършила по-големи грехове спрямо жените.

90-секундното изявление на Тръмп увенча един неприятен ден, който заплаши да провали окончателно кампанията на бизнесмена за Белия дом, хвърли републиканците в паника само месец преди деня на вота и в самото навечерие на ключовия кандидатпрезидентски дебат утре, отбелязва АП.

Още по темата

Един след друг възмутени членове на Конгреса от партията се надпреварваха да осъдят коментарите в записа, разпространен вчера от "Вашингтон пост" и Ен Би Си Нюз.

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън заяви, че е погнусен от думите на Тръмп и гневно отказа покана от милиардера да участва в събитие на партията днес в Уисконсин. Но също като повечето от многобройните членове на Конгреса, които заклеймиха думите на Тръмп, Райън не оттегли подкрепата си за номинирания партиен кандидат.

Надявам се г-н Тръмп да се отнесе към тази ситуация с цялата сериозност, която тя заслужава, и да се постарае да докаже на страната, че има по-голяма респект към жените, отколкото този клип показва, заяви Райън.

За някои републикански лидери обаче Тръмп е отишъл прекалено далеч.

"Вие, г-не, сте отклонението. Вашето поведение, г-не, е диверсията", възмути се сенаторът от Юта Майк Ли във Facebook след извинението на Тръмп и го призова да се откаже от кампанията. Според него е време партията да покаже, че очаква нещо повече. "Не бива да се примиряваме", каза сенатор Ли.

Клинтън, която прекара деня в подготовка за утрешния дебат, се намеси, като в Тwitter нарече думите на Тръмп "ужасяващи". "Не можем да допуснем този мъж да стане президент", заяви тя.

Повече от година скандалните и понякога налудничави коментари на ексцентричния милиардер причиняваха сърцебиене у републиканците, но с някои видни изключения (сред които всички живи бивши президенти и кандидат президенти от партията) републиканските старейшини, поне формално, продължиха да го подкрепят.

Отчасти тази подкрепа беше мотивирана от убеждението, че е достатъчно Тръмп да бъде поне конкурентноспособен на изборите, за да увеличи шансовете на другите кандидати, които се явяват на 8 ноември (за Конгреса и губернатори, т.нар. down ballot ефект). Сега въпросът, пред който са изправени мнозина републиканци, е дали везните няма да се наклонят и подкрепата за Тръмп да стане по-рискованата позиция.

Още преди вчерашните разкрития Тръмп имаше трудности да стабилизира кампанията си, след като се представи неубедително на първия дебат, а през дните след него озадачаващо влезе в словесна престрелка с кралица на красотата, която беше обидил на тема наднормено тегло. Този инцидент смая републиканците, особено предвид отчаяната нужда на Тръмп да търси подкрепа сред жените, но забележките му относно Мис Вселена бледнеят пред изразите в изтеклия вчера запис.

В него той е записан от микрофон, докато разговаря с Били Буш от "Аксес Холивуд", и се чува как казва: "Аз наистина се опитах да я ----. Тя беше женена". Тръмп използва груби вулгарни думи, за да опише тялото на жената и признава, че често се опитва да целуне красиви жени.

От предаването "Аксес Холивуд" заявиха, че материал на АП за похотливи коментари на Тръмп зад кадър като звезда в "Стажанта" ги накарало да разровят архивите си и така открили неизлъчвания запис от 2005 г., направен в автобус, когато Тръмп пътувал, за да запише епизод от сапунената опера "Дните на нашия живот".

В краткото си извинение от вчера следобед той заяви, че "съжалява, ако някой се е почувствал обиден", и също както няколко часа по-късно се опита да отбие атаката, като пренасочи вниманието към семейство Клинтън. Тръмп заяви, че бившият президент е казвал много по-лоши неща от него на игрището за голф, "дори не може да се сравняват".

Тръмп месеци наред намекваше, че може да използва брачните проблеми на Клинтънови и начина, по който са ги туширали, като предизборен аргумент. В началото на седмицата каза, че не планира да повдига въпроса в утрешния дебат, но съдейки по видеоклипа от тази нощ, може би е променил решението си.

Губернаторът на Индията Майк Пенс, кандидат за вицепрезидент на Тръмп, планираше да го замени на събитието в Уисконсин днес, след като с представянето си на вицепрезидентския дебат си спечели похвали.

Вчера обаче Пенс отказа коментар, въпреки че репортери го засипаха с въпроси в Росфорд, Охайо, където беше на обиколка с дъщеря си.

Източник, познаващ начина на мислене на Пенс, настоял за анонимност, в частен разговор заяви, че губернаторът бил "извън себе си от гняв",  а съпругата му била "бясна" .

След като петъчният ден бе обсебен от вулгарността на Тръмп, републиканците изпуснаха още една възможност да захапят Клинтън. "Уикиликс" постна вчера имейли на шефа на кампанията й Джон Подеста с нейни компрометиращи речи пред шефове на Уолстрийт, които щабът й отказваше да публикува въпреки настояванията на републиканския кандидат.

Само че Тръмп, чието внимание беше отвлечено от записа, не обърна внимание на имейлите, според които Клинтън е изменила позицията си за свободната търговия, а се фокусира вместо върху изневерите на Бил Клинтън. "Ще поговорим повече за това през следващите дни. Ще се видим на дебата в неделя", каза той в края на среднощното си извинение.

Редовно национално проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос, публикувано вчера, показа, че Клинтън има преднина от 5 пункта пред Тръмп сред вероятните избиратели, приблизително същата преднина, която запазва през последните няколко седмици. Анкетата, извършена от 30 септември до 6 октомври, показа 43 процента подкрепа за Клинтън и 38 процента за Тръмп. Клинтън изпреварва Тръмп с 4-6 процентни пункта във всяко седмично проучване от началото на септември ,отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: жениДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да триете коментарите, които показват Вашите грешки, па оправете ги, бе, мaмa мy cтaра!
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хайде сага малко информация и за кампанията срещу Килнтънка, все само за единия кандидат компромати, за другия са по итересни ама не ги пишете
22
4
 
9
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
Тръмп е кандидат само за да може Хилари да бъде президент. Който си мисли че изборите в САЩ се връх на демокрацията много се лъже. Създава се илюзията че имаш избор но напротив кой и да избереш си на губещата страна. Един факт в подкрепа на това е че основните източници на пари за републиканците отказаха подкрепа на Тръмп още преди да стане факт неговата кандидатура за президент.
21
10
 
10
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
ТРЪМП-----ЛЮБИМЕЦА НА НАШИТЕ ***......ХА,ХА,ХАААААААААААА....
20
2
 
8
 
! Отговори
Ъ? преди 7 години
Човека е милиардер, а това че има пари автоматично значи че е имал и много жени! Та една ако не е успяла да му спечели уважението .......какво да говорим повече.
19
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста дребнава кампания водят Клинтънови
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До TretОсветли ни по въпроса.
17
3
 
40
 
! Отговори
Tret преди 7 години
Оле колко страшно...Тръмп си падал по хубави жени?!!! Че кой мъж не иска красавица до себе си-всички!!!..По интересно е какво има днес в Wikileaks....Но това не се споменава в нашата преса ...Защо ли?
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо се чудя как живеят американците с такъв висок морал. Те жени не закачали.Всъщност, да бе - само мъже.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бесни Страшни Пенсии в битката за Белия дом.70 годишния Тръмп,с/у 69 годишната Хилъри.Победителя,ще избута ли до края на мандата? Дали САЩ не навлизат в ерата на "Великите президентски погребения",както СССР през началото на 80-те.И там ,слагаха начело на държавата болни и/или дементни старци.Помним как завърши всичко.Да не можеш да намериш един млад и енергичен човек,който да поведе държавата или да не се допуска такъв до властта,бележи нейният край.Дали след края на СССР не идва и краят на САЩ
14
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изключително демократично. Компромати и удари под кръста и от двете страни колкото си искаш. И тези са ни за пример че и съвети ни дават
13
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки в САЩ, който се държи като нормален мъж предизвиква паника. Затова Путин предизвиква страх, ужас и безумие в катастрофически мащаби в гейатлантическите чутури.
12
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е с мозък на 15 годишен, но прилича на крава .Явно американците са много про с ти, за да и мат такъв кандидат за президент.
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп може да си намери и мъжки к. урви много по лесно от женски.
10
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Америка вече развяват по мостовете портрети на Путин кво ни занимавате с ефтина пропаганда !
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митьо пищова е по-инелигентен от тръмп
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво да кажем за разкритията за Килъри в Уикилийкс??? Тръм бил говорил срещу жените - е голем праз! Куче, което лае, не хапе!
7
1
 
0
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Е какво толкова вият ...виж ако кмета на Сан Калкан беше изквичал от екстаз вече .....ама и това няма нищо, има държави дето си е нормално...важното е инфраструктурата да върви....
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лицемери са всичките. Почти всеки от тези "заклеймяващи" са говорили така.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е КАКВО ТОЛКОВА Е КАЗАЛ,ЧЕ СИ ГИ ПОЛЗВА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ И ТО ЗА ТИЯ КОИТО СИ ИМАТ ЕТИКЕТ С ЦЕНА НА НОЩ.