Уикилийкс тръби: ЦРУ ви шпионира през телевизора!

Разкриват се методите на ЦРУ за извършване на кибершпионаж
8 мар 2017 09:45, Елка Василева
28
Уикилийкс тръби: ЦРУ ви шпионира през телевизора!
Снимка: архив, Reuters

Сайтът Уикилийкс публикува хиляди документи, за които казва, че са от Центъра по киберразузнаване към Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това изглежда ще даде възможност да се надникне в "кухнята" на кибершпионажа, осъществяван от ЦРУ.

АП не може да потвърди дали публикуваните документи са автентични. Въпрос в тази насока, зададен на ЦРУ, засега остава без коментар. Уикилийкс обаче има дълга история на публикуване на топ секретни правителствени документи, сред които стотици хиляди американски дипломатически грами.

Експертът Джейк Уилямс, основател на консултантската компания в областта на информационните технологии и сигурност "Рендишън инфосек", който е прегледал разпространените нови документи, каза пред АП, че те изглеждат достоверни.

Ако автентичността им се потвърди, това ще бъде още един катастрофален пробив в системата на американското разузнаване, постигнат от Уикилийкс и неговите съюзници, които неколкократно унизиха Съединените щати с масови публикации на класифицирани материали, отбелязва агенцията.

Според ТАСС това е първата част от поредица документи, които ще бъдат публикувани под названието "Нулева година". Тя се състои от 8761 документа и файла от изолирана мрежа с висока степен на защита, която се намира в Центъра по киберразузнаване на ЦРУ, в централата на агенцията в Лангли, щата Вирджиния, се пояснява в прессъобщение, качено на самия сайт Уикилийкс.

В изявлението се казва, че публикуваните документи ще покажат мащабите на секретните хакерски програми на ЦРУ, предназначени за проникване в различни устройства и продукти на европейски и американски компании, сред които iPhone на Apple, Android на Google, Windows на Майкрософт, а също и телевизорите Самсунг, които е възможно да бъдат превърнати в скрити микрофони.

Общият брой на страниците в първата публикувана от Уикилийкс част превишава по обем секретните материали за дейността на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, разпространени с помощта на нейния бивш сътрудник Едуард Сноудън.

От документите става ясно, че методите на ЦРУ позволяват да се заобиколи криптирането в такива приложения за смартфони като Telegram и WhatsApp. Технологията, използвана от американската разузнавателна агенция, позволява да се извлекат от мобилните приложения текстово и мултимедийно съдържание, преди да бъде задействано тяхното криптиране.

ЦРУ е разработвало и злонамерени програми, които позволяват следенето на хора с помощта на мобилните телефони, в това число iPhone-ите или смартфоните с Android, посочва още Уикилийкс в акаунта си в Тwitter, предаде ТАСС.

По данни на организацията отделът на ЦРУ, отговарящ за мобилните устройства, е разработвал различни методи за "проникване от разстояние и за управление на популярни смартфони". На "заразените" телефони можело да бъде подадена команда да отправят към американската разузнавателна агенция данните за местонахождението на ползвателя, а също така се отварял и достъп до разговорите и до размяната на текстови съобщения. Освен това от разстояние било възможно активирането на микрофона и на камерата на устройството.

Злонамерените програми били предназначени не само за iPhone, но и за iPad. Уикилийкс отбелязва по този повод, че продуктите на Apple не са най-масовите в света, но пък са популярни в средите на обществениците, политиците, дипломатите и бизнесмените.

ЦРУ са намерили начин да проникват и в операционната система Android, която използват компаниите Самсунг, Ейч Ти Си и Сони.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
До 16 Поздрави за П преди 7 години
Ние не обвиняваме Путин. Ние го поздравяваме че най-после и те се сетиха как става.
20
6
 
2
 
! Отговори
имат напредък преди 7 години
Дълга статия и като всичко руско не казва нищо.Асвен споменатите, има програми като Skype и Viber много популярни у нас при които като се натисне определен бутон да се включва камерата.Просто може да поздравим рашките че са се сетили че това може да стане и с подаване на команда от разстояние.Относно местоположението. Ако системата не знае къде се намира телефона, за да изпрати съобщението на определения номер, всички ще получаваме всички съобщения.Явно има напредък в техн мисъл в Р.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шпионира се чрез смартфони,компютри,ТВ...навсякъде.По улиците,в магазините,на летищата особено.Трябва обаче да има някакви пранвила,дори и ако е за сигурността на гражданите.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз не гледам телевизия:)
17
0
 
4
 
! Отговори
zdt преди 7 години
Москва има хакерски отдел и ни следи ЦРУ , ФБР , ***, ни следят (САЩ) КИТАЙ всичкия хардуер е произведен в китай познайте Китайското разузнаване какво прави. Европа си трае и чете всичко що докопа, Иранците и Турците и те са наопашката. Тези данни се използват за получване на по добри сделки ТЕРОРИЗМА е параван .
16
0
 
10
 
! Отговори
Ко стана тя? преди 7 години
Ако беше жив Сталин щеше да имре от завист!С такава полицейщина не може да се мери!
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо обвинявате Путин,той не е шеф на ЦРУ?!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз за това си карам със старата Нокиа -железен е. Не ,че някой ще тръгне да ме следи точно мен де
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PROPUSNALI STE V STATIATA CHE NAI GOLIAMATA IM BAZA ZA HAKERSKTVO E USA KONSULATA V FRANKFUR AM MAIN GIEßENER STRASE 30 ZA KIBERATAKI DAJE I V AFRIKA IMAT OBHVAT TAKOVA GOLIAMAO ZDAVA SAMO VIZI PO SKORO PRILICHA NA GRADSKI KVARTAL ZAGRADEN SAS 100 OGRADI I V STRANI E PALNO S POLIZIA S AVTOMATI JAVNO ASANDJ NE LAJE CHE OT TAM SE IZVARSHVA TEROR NAD EVROPEIZITE
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ловим ли бас, че зад всичко това стои пак ... Путин?!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори и да нямаш линукс,просто си защити браузъра с един аваст да ти блокира социалните мрежи.Използвайте опера,защото мозила и хромето са на разположение на държавния департамент на САЩ.
10
2
 
7
 
! Отговори
хАкера преди 7 години
Глупости на търкалета. прочетох два от така наречените "секретни документа" за шпионирането през телевизор. Има описание и технически данни на системата - орязан линукс - описание на файловата звуковата система. Има и описание как се инсталират програмите - все общи технически подробности които всеки може да намери само да разполага с интернет, телевизор, време и малко технически познания. Да, на всеки лист отгоре и отдолу с големи букви пише "SECRET". май това е най-секретното в документа.
9
12
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Не мисля ,че е възможно особено в голям мащаб .Стига плашихте хората съвсем ще параноясаме
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Убунту разработи пълноценна мобилна версия на Linux. Ами качете си я. Нема да ви уча на антихакерство я!
7
16
 
8
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
7 Точно там е работата че Уикилийкс съвсем тенденциозмо не казва нищо за руснаците а се типа в гърдите че е независим и безпристрастен Да ама не
6
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво се оказва? Тези които обвиняват руснаците във водене на хибридни войни, се оказаха главните изпълнители.
5
13
 
8
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
Как искате да се води войната с терориьма с прашки и лъкове ли. Разбира се че шпионират информационното прострамство
4
19
 
9
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
Интересно кога Уикилийкс ще започне да ознася сведения за руските служби. За тях до сега гробно мълчание
3
1
 
22
 
! Отговори
as преди 7 години
е то се знаеше, въпроса беше просто да се оповести пред широката публика
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха туй го знае всеки човек с два грама мозък в главата и по темата са изписани хиляди истории не гледам телевизия, ползвам линукс и не ползвам скайп, фейсбук и подобни.Как мислите на кого е тоя сайт фейсбук на Цукълбърг ами добре вервaйте си.