Арканзас изпълни първата смъртна присъда от 12 години

Предшества я продължителна правна битка
21 апр 2017 11:30, Елка Василева
25
Арканзас изпълни първата смъртна присъда от 12 години
Снимка: БТА

Американският щат Арканзас изпълни първата смъртна присъда от 12 години след продължителна правна битка, която повдигна въпроси за някои аспекти на смъртното наказание в САЩ, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Лъдел Лий, осъден на смърт за убийството на своята съседка Дебра Рийз през 1993 г., беше екзекутиран със смъртоносна инжекция снощи в затвора "Къминс Юнит".

Присъдата му беше изпълнена минути преди да изтече срокът на заповедта за екзекутирането му, след като Върховният съд на САЩ отхвърли подадени в последния момент обжалвания от неговите адвокати.

Лий е първият осъден на смърт затворник, екзекутиран в Арканзас от 2005 г. Той прекара повече от 20 години в очакване да бъде екзекутиран. Изпълнението на смъртното наказание беше задържано, след като неговите адвокати подаваха множество искове пред различни съдилища. Лий от години настояваше, че е невинен, и искаше да му бъдат направени ДНК-тестове, които според адвокатите му можеха да докажат неговата невинност.

Екзекутирането на Лий беше част от план на властите в Арканзас за изпълнение на смъртните присъди на осем затворници, преди на 30 април да изтече срокът на годност на медикамент, използван в смъртоносните инжекции. Първоначално се планираше да бъдат изпълнени четири двойни екзекуции за 11 дни този месец - най-големият брой в един щат за толкова кратък период от време, откакто Върховният съд възобнови смъртното наказание през 1976 г.

Изпълнението на четири от екзекуциите беше спряно със съдебни решения. Две екзекуции са насрочени за понеделник, а една за 27 април.

Върховният съд отмени разпореждане на съд от по-ниска инстанция за спиране на използването на векурониев бромид за екзекуции. Векурониевият бромид е един от трите медикамента, използвани в смъртоносните инжекции в Арканзас. Компанията "Маккесън" казва, че щатът се е сдобил с медикамента чрез измама и че не иска да има нищо общо с екзекуции.

Върховният съд също така отхвърли опит на производители на мидазолам и калиев хлорид - другите два използвани в инжекциите препарата, да се намесят в битката на "Маккесън" по въпроса с векурониевия бромид. Фармацевтичните компании казват, че има опасност за общественото здраве, ако техните лекарства се използват за екзекуции, и че притежаването на медикаментите от щата нарушава правила, свързани с разпространителската им мрежа.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Вместо да усмивате безобразно бедните и западнали гета вие се подигравате на плюшените мечета в хуманните и развити държави. Да, милярдите на данъкоплатците отиват за оръжия и военни походи по света в името на тържеството на глобализма, чиято единствена цел е да умножи богатството на олигархията. Капитализма навлиза в поредната си отвратителна фаза, но вече го няма Маркс да отвори очите на овцете.....
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тия държави където на убийците им дават плюшени мечета а изнасилвачите ги лекуват с марихуана,*** и порно филми те просто не могат да осъзнаят какво означава няколко милионно цветнокожо гето където дори и дечица на по 6-7 години се разкарват с пистолети и ножове а ако не членуваш в банда която да те пази няма да изкараш и седмица.Ония са брутални типове човешкият живот го нямат дори за чаша топла бира.Как ще спреш такива хора ,как ще им противодействаш?Със захарни петлета и песнички?
19
1
 
0
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
Осъденият е облечен с маркови дрехи.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Арканзас е един от отвратителните бедни републикански щати от юга.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯМА ДА ГИ ПРЛИЕМАТ В ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ.
16
3
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
И какво постигнаха като убиха човека.Данеби да спряха убийствата и тежките престъпления.Напротив!Ето за пример да ви дам Норвегия.Най-голямата присъда е 21 години и ще я получиш само ако си масов или сериен убиец като Анфреш Браивик!Въпреки леките наказания в Норвегия се извършват най-малко тежки престъпления в сравнение със всички страни от Европа! Това трябва да докаже че има други методи да се справиш с престъпността и това е доброто възпитание и образование!Там да си насочат усилията!
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!
14
3
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Основният проблем е че изключително дълго бавят изпълненията на смъртните присъди с което се губи смисъла им!
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто не се прави така. След обявяването на смъртната присъда на последна инстанция трябва да следва моменталното й изпълнение - така е най-хуманно. Освен това, излиза по-евтино на данъкоплатците. А най-важното е, че се съхранява дисциплиниращият характер на този тип наказание - публиката няма възможност да забрави причинно-следствената връзка между престъплението и наказанието с времето.
12
3
 
21
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Е защо когато в Китай изпълняват смъртни присъди са "нехуманни", а за САЩ - няма ни дума за това? Ха сега ме обявете за русофил и симпатизант на Путин!
11
1
 
8
 
! Отговори
Бай Рангел преди 6 години
Адвокатите на екзекутирания ще върнат ли парите на роднините или ще идат заедно с прокурорите и съдиите отсреща в "Айдушка среща" да отпразнуват края на съдебната сага /както става при нас/?
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25 години издържане в затвор, кой знае колко милиона по дела... това си е чист бизнес и нищо друго, прибират пари яко
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
годност на медикамент използван за смъртоносни инжекции ... хахахаако се развали кво ще стане, пациента ще оцелее :))1. тия няма да ги приемат скоро в ЕС, не знам дали го разбират2. защо ли пациента е черен
8
2
 
10
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Взривяването на бомби сред населението надигане на глава за права ли е?
7
3
 
22
 
! Отговори
КЕНДАЛ ДЖЕКСЪН преди 6 години
АКО БЕШЕ В БЪЛГАРИЯ, ОТ 1993 ГОДИНА НАСАМ ДА Е ЛЕЖАЛ В ОБЩЕЖИТИЕТО НА МИТЬО ОЧИТЕ КРАЙ КАЗИЧЕНЕ ЗА ПО НЯКОЛКО МЕСЕЦА, И ВЛИЗАЛ И ИЗЛИЗАЛ ЗА НОВИ УБИЙСТВА ОЩЕ МИНИМУМ 5 ПЪТИ! СЛАВА НА АМЕРИКАНСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА, КОЯТО В КРАЙНА СМЕТКА ОСЪЗНА, ЧЕ НЯКОИ ОТВЕТНИ СУБЕКТИ НА ПРЕСТЪПНИЯ СВЯТ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ФИЗИЧЕСКИ ПРЕМАХВАНИ - ЧИСТО И ПРОСТО! ЕВРОПА (ПО-СКОРО ОСТАТЪЦИТЕ ОТ НЕЯ) ИМАТ БАЯ ДА СЕ УЧАТ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ!
6
9
 
26
 
! Отговори
Юрист преди 6 години
До АнонименАмериканците ще приспят само тези с доказана вина. Ердоган ще изпържи всички, които не са от неговата партия или надигнат глава за правата си!!!
5
11
 
20
 
! Отговори
"Мустафа" преди 6 години
Някъде демокрация може,а в Турция не може,защо?
4
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи американците могат, Ердоган не може? Алооууу, Туск, спиш ли?
3
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убил кюнеца жената и 20 години го хрантутят и отглеждат??? Да има смъртно наказание за да се знае, убиеш ли, убиват те. Ще отнемеш човешки живот предумишлено и след 10 до 15 години си на свобода за добро поведение. Убитият изчезва завинаги, а убиеца отново сред хората. Поправен или не, живота го показва, не е.
2
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи срокът на годност на отровния препарат изтича и тези започват да изпълняват смъртни присъди на промоция. Нещо като в нашите хипермаркети