Майк Пенс – бъдещ президент на САЩ?

Политикът със сурово лице е най-близо до поста на държавния глава
Обновена: 18 юли 2017 22:48 | 18 юли 2017 22:40, Елка Василева
22
Майк Пенс – бъдещ президент на САЩ?
Майк Пенс. Снимка: архив, Reuters

Точно преди година губернаторът на щата Индиана Майк Пенс бе изстрелян на международната сцена от Доналд Тръмп, който го номинира за свой кандидат за вицепрезидент на САЩ. Той игра - и спечели: през януари стана 48-ият вицепрезидент на Съединените щати.

Т. е. петдесетгодишният белокос политик с безизразно лице сега е човекът, най-близо до президентския пост - било защото автоматично замества президента, ако той го напусне предсрочно, било като негов естествен приемник през 2020 или 2024 г. според това дали Тръмп ще управлява един или два мандата.

Той по нищо не си прилича с милиардера, настанил се в Белия дом - ултраконсервативните християни го тачат като герой, а Тръмп ловко манипулира идеологическите схеми; при това е суров и дисциплиниран, а шефът му - експанзивен и непредсказуем, пише Франс прес.

Тази сериозност и постоянство в характера го наредиха сред ключовите фигури във Вашингтон и републиканците в парламента го ценят високо, дезориентирани от маниерите на Тръмп. Едва ли не всяка седмица впрочем Майк Пенс, също заседавал някога в Камарата на представителите, снове между Белия дом и Конгреса, за да успокоява депутатите, които трудно схващат курса на изпълнителната власт.

През април той предприе продължителна обиколка, за да успокои и съюзниците на Америка в Азия.

Както посочва вестник "Дейли бийст", Майк Пенс "е чукчето, с което се чупи стъклото при спешен случай".

"Да присъства на място, с израз, говорещ "тук съм, всичко е наред" - такава е задачата на Пенс", коментира за АФП Майкъл Мънгър, преподавател по политически науки в университета "Дюк".

Пенс прилежно поддържа старите си връзки

"Да бъда вицепрезидент на президента Доналд Тръмп е най-голямата чест в живота ми", повтори той наскоро.

Безукорно верен на човека, който го извади от анонимността, 58-годишният Майк Пенс си подготвя все пак и резервни варианти. Съвсем дискретно.

През май двама негови близки учредиха комитет за политически действия - Пи Ей Си, както ги наричат във Вашингтон, писа в. "Ню Йорк таймс". Структури от този вид, събиращи средства, могат да бъдат твърде полезни - да финансират кампания за изборен пост.

Същевременно вицепрезидентът започна да кани на обед в просторната си вашингтонска резиденция - Военноморската обсерватория, големи дарители републиканци. Установява контакти, които да му послужат при нужда.

Руската мъгла

Разследванията за евентуален сговор между сътрудници от предизборния щаб на Доналд Тръмп и хора, близки до властта в Русия, по време на американската президентска кампания дестабилизират управляващите в САЩ - шепа демократи вече решително зоват държавният глава да бъде свален.

Тази перспектива остава твърде отдалечена - толкова е непоклатима все още верността на републиканците към Тръмп. Руската мъгла обаче не се разсейва и мнозина се страхуват от бъдещите разкрития на специалния прокурор Робърт Мълър.

В случай на импийчмънт Майк Пенс би станал десетият вицепрезидент в историята, издигнал се до върховете на властта, без да е избран за държавен глава. Последно това направи Джералд Форд, станал през 1974 г. приемник на Ричард Никсън.

Майк Пенс се погрижи тази седмица да се дистанцира от най-големия син на президента - Доналд младши, който се срещнал миналата година с руска адвокатка, надявайки се тя да го снабди с компромат срещу Хилари Клинтън.

Той обаче не е съвсем встрани от случая. През 2016 г. Пенс бе ръководител на екипа, осигуряващ прехода на президентската власт, и изглежда е бил измамен от един съветник на Тръмп - Майкъл Флин, укрил от него част от своите разговори с руския посланик във Вашингтон.

Доверието към него бе накърнено и след разкритията за срещата на Тръмп младши с руската адвокатка, защото Майк Пенс бе уверил публично, че по време на кампанията не е имало никакви контакти с руснаците.

"Той се показа много лоялен", резюмира Пол Бек, политолог от Държавния университет в Охайо. "Но ако противоречията във връзка с Русия се превърнат в много сериозен проблем за администрацията на Тръмп, Пенс ще се озове в капан наред с останалата част от екипа", добави той пред АФП.

/БТА/ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: САЩмайк пенс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
2
 
! Отговори
Азазел преди 6 години
Никакъв Пенс! Тръмп добре подхвана работата. Разположи ракетни комплекси в Полша и Румъния, започна доставки на втечнен газ за Източна Европа, заяви недвусмислено, че при нужда тя може да разчита изцяло на военна помощ от НАТО и САЩ, опуква в Сирия без много-много да му пука самолетите на Асад, когато сгазят лука и изобщо следва изявлението си по време на кампанията, че с Русия може да се преговаря само от позиция на силата.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е по-опасен и от Тръмп. Има толкова налудничави антинаучни възгледи, че би върнал страната си с поне 100 години назад.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ли ще замести ***? Не е млада и и идва времето да си ходи май. Дано да вкарат някоя симпатична и родолюбива.
14
0
 
2
 
! Отговори
ВЯРНО ЛИ Е преди 6 години
Този Човек е на 50 години ?Прилича на 90 годишен ?
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТУК СЕ ЦИТИРА САМО МНЕНИЕТО НА ПОЛИТОЛОГ ОТ ОХАЙО. А ТРЯБВА ДА ИМА ПЛУРАЛИЗЪМ, НАЛИ. ПОНЕ ОЩЕ ЕДИН - ОТ МЕРИЛЕНД.
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''..Майк Пенс си подготвя все пак и резервни варианти. Съвсем дискретно.'' Малиий мръснишките мейнстрийм медии не си поплюват,- пасквил след пасквил, кой от кой по-нелеп. Жалки интриганти.Господатите им са ги хвърлили в огъня , пък ако и читава медия да не остане.
11
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На "психолога от Охайо" дето сте го изровили , му кажете че от руската трънка няма да изскочи заек, колкото и да му е иска.Тръмп ще изкара два мандата или Иванка ще поеме втория мандат.А ултра-либерастите ще си ручат на умряло ...
10
2
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Прав си, малко по надолу е написала 58-годишният
9
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Абе Пенс си ОК и със сигурност би бил по-добър Президент от Обамата и Клинтън , ама не може да се мери Тръмп. Само Тръмп може да победи естабилишмънта който бе хванал САЩ и Света за гушата и да пресуши Блатото.Тръмп ще спаси не само САЩ но и Европа от тази Гангрена. Затуй е туй цялото квичене на умряло:)А туй с пробутването на Пенс са плоски евтини тарикатлъци.
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ПЕНС ми звучи на ***-нис Пенсия или ?
7
6
 
27
 
! Отговори
Продадохте се и вие преди 6 години
Гнусни Сорос манипулации.Пфу.И вие се продадохте.А преди години бяхте читав сайт.Но хората са си наивни, слушат масмедиите как манипулират, че всеки, който е за добри отношения с Русия е лош, и веднага попиавт като гъби.И за нашите политици е така, който иска добри отношения с Русия, медиите го смазват, а овцете дори не осъзнават как насочват омразата си към тези, към които им кажат масмедиите.
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"... петдесетгодишният белокос политик с безизразно лице ..."---Зелке, Майк Пенс е роден на 7 юни 1959 год., т.е. наближава 60-те.Досега съм коментирал, че авторката е зле с писането, сега се оказа, че е скарана и със смятането.
5
6
 
17
 
! Отговори
Залагам Боко и Цура преди 6 години
Тоя ми прилича на сто годишен грип с памперси - Тръмп два пълни мандата!
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Импийчмънт ще видят през крив Макрон.И само ривани ги чака:)
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕГА ТИ ГЛУПОСТИТЕ ПО ФЕЙК НЮЗ МЕДИИТЕ. хахахахаАма защо и нашите преписват от тях?Че Тръмп ги насмете ултраЛиберастите е ясно, ама импийчмънт ще видят през крив макарон. Тия плоски хитринки с пробутването на Пенс са смешни и жалки.С
2
2
 
24
 
! Отговори
Робърт Мълър преди 6 години
Макрон и Франс прес се намесват във вътрешната политика и подготвят държавен преврат в САЩ, като кадруват следващия президент? Правилно ли разбирам? Това не нито демократично, нито партньорско, момичета!
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето трябваше Алгор да вземе власта и после Мак Кейн.