Обвиняват атентаторите от 11 септември

Започна четенето на обвиненията, същинския процес се очаква през 2013
5 май 2012 19:58,
94
Обвиняват атентаторите от 11 септември
Мемориалът в памет на жертвите от атаките на 11 септември 2001 година. Снимка: Reuters

Военни прокурори започнаха да четат обвиненията срещу петима души, подведени под наказателна отговорност за терористичните атаки от 11 септември 2001 година в САЩ, предадоха световните агенции.

Пентагонът съобщи, че обвиненията включват тероризъм, отвличане на самолети, заговор, убийство, нападение
срещу цивилни, преднамерено причиняване на тежки телесни повреди и разрушаване на недвижим имот. Прокурорите се борят за смъртна присъда.

Начело с "мозъка" на атентатите Халед Шейх Мохамед, петимата изслушват обвиненията си и биват запознати с правата си в съдебна зала в Гуантанамо, Куба.

Останалите подсъдими са Рамзи бен аш Шаиба, Али Абд ал Азиз, известен и като Мохамед ал Балуши, Уалид бен
Аташ и Мустафа ал Хусауи, които са участвали под една или друга форма в планирането и логистиката на атентатите.

Обвиняемите се явиха пред съда в Гуантанамо през юни 2008 година, но процедурата бе прекъсната заради промяна в подхода при воденето на делото, припомня БТА.

Самоубийствените атентати от 2001 година, при които големи пътнически самолети бяха използвани като снаряди, отнеха живота на близо 3000 души в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания.

Според наблюдатели, съдебният процес най-вероятно ще започне по същество през 2013 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
solaris преди 11 години
Не обвинявам никого,само хипотизирам,САЩ удря небостаргачите,пуска език на Ал Кайда за дълга целува и във всяко изевление на техен служител в речите има едно и също : борба със световния тероризъм,тероризъм,тероризъм" едно и също,само и само да си намерят начин да е*ът арабите,да им вземат нефта и да си продават оръжията,а данъкоплатеца да не пита коет от къде е,а да знае че живее сигурно и е защитен от всичко,НАЙ-ГОЛЕМИЯ КРЕДИТОР И НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЛЪЖНИК ТОВА Е САЩ,жалко само за тези 3000 души.
72
2
 
2
 
! Отговори
Юесей преди 11 години
Господ забавя,но не забравя! Никой не може да избяга от американското правосъдие и справедливото възмездие.
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко си е ясно - фарс и удар срещу собствения си народ. Целта - нов враг, носещ името "Ал Кайда". Тероризъм и продажба на всичките оръжия, които САЩ прозивежда, както и пробив във близкия изток с цел петрол. Конспирацията "Орион" ясно показва, че щом истерията около "тероризма" отшуми (а това ще се случи много скоро), тогава САЩ ще са принудени да си търсят нов световен враг, а именно - инсценировка на нападение от извънземни, с цел поставяне на цялата планета под техен контрол !
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Be tq rabotata qsna i decata razbraha 4e vsi4ko e edin golqm fars.Tkiva geroi kato osama i tam drugite...... zaebi ti ama jalko sa tolkova nevinni jertvi
69
1
 
6
 
! Отговори
ами бъркаш съ преди 11 години
Не съм чул Буш младши Доналд Ръмсфелд както и шефовете на ЦРУ и шефа им Моссад да са обвинени
68
1
 
5
 
! Отговори
васко преди 11 години
Ми то е ясно - щото си е вътрешна работа. Тия терористи големи специалисти ги изкараха:)А сградите трябваше да се съборят от алчност - премахването на азбеста се оказва твърде скъпо и е по-лесно да се застраховат и съборят от "терористи"
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DA I, HAKAT IMJEKCIQTA, KVO SE HABQT SAMO S PROCESI...
66
5
 
5
 
! Отговори
:) преди 11 години
Ако не ги признаят за виновни, кой ще им върне тези 12 години унижения и лишения?
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е вие докато ги осъдите те ще пукнат от естесзтвена смърт.Изобщо това с "терористичния" акт на небостъргачите беше толкова глупаво и плоско.Трябваше да сложат зарин или нещо по-гадно в метрото-тогава никой нямаше да се усъмни.И без тва от години пискат,че арабите праат атомни бомби и химическо оръжие.Щеше да е чудесен повод а и нямаше да изглежда така нагласено... Американска му работа- Осама им е бил агент после са решили да го разкарат.
64
2
 
8
 
! Отговори
С.М. преди 11 години
А за сграда 7 защо нищо не казвате бе :-) Как пада третия небостъргач? Защо никой не говори за това :-)
63
14
 
6
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Трябва за национален празник да го обявим 11 .Толкова гювдета тогава се изпекоха та да им ее за урок.
62
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тез пък ! То минаха 11 години от тогава бе !
61
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една тъмна афера в историята на САЩ. Колкото стана ясно кой уби Президента Кенеди, толкова ясно ще стане кой взриви кулите на световния търговски център. Жалко за загиналите невинни хора!
60
1
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
I nekolko tona zlato se izpari i demoni4nata mursha Rudi Gullianni zapoveda da se preustanovi turseneto,beshe objaveno za iz4eznalo-stopilo se,izparilo se,zatisnato,sma4kano,vbilo se mnogo nadulboko v zemjata.
59
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, че нямало загинали евреи, как го измислихте? Има списък със жертвите, ако си направите труда да го прегледате, ще видите, че има и израелски граждани и много с еврейски фамилии.
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а американските атентатори които избиха толкова народ в другите държави,ами америка до кога ще се бърка в целия свят и ще прави квот си поиска,я да си налягат парцалите,толкова милиарди похарчиха за оръжие и самолети,великите американски войници които убиват хора се превърнаха едва ли не в герой!!!!!!
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Друг път драги туруристи, кат си вадите пашапорти ги правете от евтини горящи матряли. Кви беха тия негорящи, взривоустойчиви пашапорти дето паднаха почти у полицейскию участък....И йоще въпроси има *** нема смисъл да се напрягаме...
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има Съд и Справедлива Присъда,Решенията на този Съд влизат в Действие веднага!И са без право на обжалване(инстанцията е последна) и траят Вовеки.
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво отвличане на самолети? отвличане на самолети никога не е имало, не може да става и дума за такова нещо.
54
4
 
22
 
! Отговори
Томас преди 11 години
71А тебе кой те излъга, че не са създадени от престъпници - по време на златната треска основните хора, които отиват в сащ са именно престъпници с желание за бързо забогатяване. Хора избили индианците и бизоните.