Кой владее земята ни?

Уедряването на земеделски земи напредва все повече в цяла Европа
Обновена: 24 апр 2013 21:05 | 24 апр 2013 21:05, Елка Василева
31
Кой владее земята ни?
В Европа се извършва окрупняване на земеделските земи. Снимка: архив, Булфото

Българските ниви масово се изкупуват от големи инвеститори, които на всичко отгоре прибират и огромни субсидии. Така е всъщност в цяла Европа. Което означава, че Старият континент започва да прилича на Латинска Америка, пише Дойче веле.

Знаете ли колко са били малките селски стопанства в Германия през 2010 година? Близо 300 000 - това звучи доста добре, но не и ако знаем, че през 60-те години на миналия век е имало четири пъти повече - 1,25 милиона. В началото на 1990-те години малките стопанства са обработвали близо 124 000 хектара земеделски земи, а през 2007 г. - едва 20 000 хектара. Затова пък земите, притежавани от големите ферми, са се увеличили от 9,2 млн. на 12,6 млн. хектара.

Истински скандал

От всички тези цифри става ясно, че уедряването на земеделски земи напредва все повече. Не само в Германия, а и в цяла Европа. До този извод стига едно изследване, публикувано наскоро от амстердамския Transnational Institute. В него се казва, че в някои европейски държави земята е също толкова неравномерно разпределена, колкото и в Бразилия, Филипините и Колумбия - все страни, в които въпросът за земята предизвиква конфликти, които нерядко прерастват в насилие. Половината от аграрната земя в Европа междувременно е в ръцете на три процента от селскостопанските фирми, а това е истински скандал, смятат авторите на изследването.

Включително и поради това, че този нов "аграрен елит" получава огромни финансови инжекции под формата на публични средства - и то във време, когато всички останали държавни разходи са подложени на масивни съкращения. На всичко отгоре авторите на изследването установяват, че голяма част от тези инвеститори не само имат връзки с глобалната търговия на земеделски стоки, но и се стремят да извлекат печалби от спекулата със земи.

Как се отразяват аграрните субсидии от Брюксел, може да се види много добре в Източна Европа, където уедряването на земеделски земи се засили много през последните години. Когато бившите социалистически страни влязоха в ЕС, тамошните селски стопани бързо фалираха, тъй като нямаха никакви шансове срещу субсидираната от Запада конкуренция. Фактът, че европейските субсидии бяха изплащани предимно на големите ферми, допълнително засили тази концентрация на земи.

В изследването се твърди, че голяма група елитни спекуланти и инвеститори успели да сложат ръка върху земите на тези фалирали земеделци. Любопитното в случая е, че става дума за нов тип инвеститори - например китайски фирми, които отглеждат царевица в България или пък фирми от Средна Азия, които са засели огромни площи със зърнени култури в Румъния.

За да не се превърне земята в стока

Следователно онова, което в Африка, Латинска Америка и Азия от години насам е познато под наименованието "Land Grabbing" /заграбване на земи/, сега вече се случва и в Европа. Инвеститорите са предимно големи агро-холдинги или финансови фирми, някои от които са от самите страни, а други - от чужбина. Бизнесът им е също толкова непрозрачен, колкото и този на фирми, които инвестират в страни като Етиопия или Камбоджа, се казва още в изследването.

Достъпът до земя е основна предпоставка за осигуряването на европейския суверенитет по отношение на храните, констатират авторите на изследването. Под суверенитет на храните се разбира правото на народите сами да взимат решение за това как да си осигуряват прехраната. Според учените от амстердамския Transnational Institute земите трябва да са в ръцете на онези, които ги обработват. За да не се превръща земята в стока, държавата би следвало активно да се намеси. Нужна е "политика за преразпределение", заключават учените. А думите им звучат така, сякаш са по адрес не на Европа, а на Бразилия или Колумбия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
селото си е село родопско планинско но сега я има я няма 25 душиа някога е имало почти 1100-1200 душитам и от дърводобив трудно се печелити си извадил късмет от това че имащ добър дял земя в село разположено в равнинен район но какво да кажат другите като менто и наследниците на така наречените реститутки бяха много доволни от промените след 1989 година но повечето хора в българия едва ли са на тяхното мнение за тези 24 години демокрация
25
0
 
2
 
! Отговори
кошер преди 10 години
"селото е високопланинско и там никога не е имало ткзс или модерно земеделие"Когато говорим за земеделие говорим за земеделие а не засягаме горските стопанства, във високопланинско село/махала/ никои не може да разчита на едри арендатори, там никои не търси да купува ЗЕМЕДЕЛСКА земя, това което съм направил аз се отнася за "традиционните" села където хората имат традиции в обработването на земята, а колкото до наследниците и баба ми и дядо ми са били по едно дете родителите им хора далновидни!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А добро утро , наспахте ли се или още търкате очичките...?!
23
0
 
7
 
! Отговори
От чужбина преди 10 години
Ами ако се направят законови промени и се ограничи собствеността върху земята това неможе да се получи. Например собствеността върху земята да е САМО на физически лица. Така ще се знае кой е конкретния собственик. Друго ограничение е количеството, например 500 или 1000 декара на човек. И другото ограничение за арендоване - максимум в 3-4 съседни общини. Така се отрязват най-едрите земевладелци - робовладелци.
22
0
 
2
 
! Отговори
юговчанин преди 10 години
кошер ти си бил голям умник бе.типичен български хондрокефал.ами аз ако тикажа че дядо ми е имал 36 декаера раздробени на над 30 парчета земя.ако ти кажа че селото е високопланинско и там никога не е имало ткзс или модерно земеделие.на кой и за какви пари да дам моя дял под аренда и колко мислиш ще ми дават като вземеш предвид че насмледниците за тези 36 декара земя са 4 души моят дял няма и 10 декара.
21
0
 
7
 
! Отговори
Геле преди 10 години
" Когато бившите социалистически страни влязоха в ЕС, тамошните селски стопани бързо фалираха, тъй като нямаха никакви шансове срещу субсидираната от Запада конкуренция. Фактът, че европейските субсидии бяха изплащани предимно на големите ферми, допълнително засили тази концентрация на земи." Ей този абзац обяснява цялата ни драма. Какъв е смисъла да се гърбиш на нивата след , като няма къде да си продадеш продукцията.
20
2
 
12
 
! Отговори
кошер преди 10 години
Имам 78 д-ка наследствена земя, 70 давам под наем и на година прибирам по 1400лв, деля ги със сестра ми и ето ти 700лв за море, на останалите 8 си направих преди 10г овощна градина и сега едни турци ми взимат плода направо от градината, поставил съм и пет кошера, работя в частна фирма от понеделник до петък, заплата 1000лв , събота и неделя съм в градината, жена ми работи също взима около 500лв, живеем си нормално, без големи притеснения, КОИТО НЕ ГО МЪРЗИ ЩЕ СИ ПОДРЕДИ ЖИВОТА!!!
19
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Земеделската политика на ЕС е грешна отдавна. Основен виновнек в случая е Франция.За съжаление няма нещо грешно на запад,което България да не го е попила.Съответно лидери сме в почти всички отрицателни класации.
18
7
 
26
 
! Отговори
ОТГОВОР:САТАНА преди 10 години
ПРЕДСКАЗАНО Е В БИБЛИЯТА, ЧЕ ТОВА ЩЕ СТАНЕ И ТО СТАВА ПРЕД ОЧИТЕ НИ, НО ТЕЗИ КРУПНИ ЗЕМЕВЛАДЕЛЦИ НЯМА ДА СЕ РАДВАТ НА "БЛАГА ОТ ЗЕМЯТА" ЗАЩОТО БОГ ЩЕ УНИЩОЖИ ВСИЧКО.ВСИЧКИ ЩЕ ПИЯТ ГОРЧИВАТА ЧАША, НО ТЕЗИ КОИТО ОГРАБВАТ БЕДНЯКА И ГО ПЛЕНЯВАТ СЪС ЗАЕМИ, ИПОТЕКИ, КРЕДИТИ И ЩУРОТИИ-ТЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ БЪДАТ НАКАЗАНИ.БОГ Е ДАЛ БЛАГАТА СИ НА ВСИЧКИ ДА СЕ ПОЛЗВАТ ПОРАВНО И НИКОЙ ДА НЕ БОГАТЕЕ НА ГЪРБА НА ДРУГ-ЗАЩОТО СЪЗДАДЕНОТО ОТ БОГ НЕ Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ.БОГ НИ Е ДАЛ ВСИЧКО БЕЗПЛАТНО И ТО Е НЕГОВО.
17
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще ви кажа защо според мен земя не трябва да се продава на чужди физически или юридически лица ...и запомнете какво съм казал Когато един човек си купува земя , тои не си купува просто земя за обработка ....тои си купува територия !!!
16
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и ТКЗС и АПК били кумунистически, ама работеха за България
15
1
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 10 години
Не знам точно какво пише в статията на Дойче Веле защото нямам време да я чета.Обаче знам едно: В Европа не е така.Случайно съм бил малко по Европа. В Европа не знам колко хиляди или милиони собственици на земя има, но само в една бивша Югославия Тито е давал на селяните земя за лично ползване в такъв размер, в какъвто са имали моите деди и прадеди и които комунистите ни взеха, а после след 1989 г. ни върнаха! Сами си вадете изводите така ли е в Европа или не е така ...
14
1
 
49
 
! Отговори
Адам Смит преди 10 години
Не продавайте свещената българска земя на чужденци, които не живеят тук! Зад тези инвеститори стоят международни финансови мошеници, които ще материализират хартията без покритие, печатана от ФР на САЩ частна банка на еврейските хитреци, които подмолно завладяха Америка. Там чичо Джон от Оклахома вече години наред оре царевицата и се чуди как все повече задлъжнява към банката, като си скъсва *** от работа, а Моше и Давид ( Моузес и Дейвид!) си клатят краката и го дерат с лихви.
13
0
 
12
 
! Отговори
- 3 милиона пиперуди преди 10 години
Taka e някой продадоха земите си на предците си за да емигрират далече , щом бай ганья не живее и вие няма да мърдате маскари , как беше лафа от Дунав мост "ще остане в Бг само милиционери , политици , мутри и *** " .....крадливата клоака..... супер. DIE MF DIE.....
12
1
 
44
 
! Отговори
@ преди 10 години
късно е вече ! наследниците на някогашните отрудени и честни селяни ,сега са софиянци , а земята отдавна е продадена и парите са в мечтата на младият *** -панелка ,. единиците млади и трудолюбиви хора ,които оцеляват и се борят за земята си с трудът си са мачкани от корупция и бюрокрация !много още ще ядем картофи от Египет,копър от Гърция,домати от майната си . забравихме и продадохме за ЖЪЛТИ стотинки едничкото най-ценно което имаме -българската земя!!!
11
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще ви кажа как ще се прочуем в цял свят с едно уедрено стопанство от три милиона декара обработваема земя - това е българската ДЪРЖАВНА земеделска земя, която днес пустее. Какво да направим?1. Следващият парламент гласува закон, според който се лишават от соц. помощи здравите млади хора, на които държавата може да осигури работа.2. Криминализира се безделничеството в случаите, при които човек няма от какво да живее /спестявания, ренти, издръжка/.3. Тогава всичкото *** отива да работи земята
10
5
 
40
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
При една подредена държава преди 10.11.89 се намериха кресльовци от т.н. СДС да излъжат хората да си вземат земите. Сега обратно реват да уедрят земята. На ви кооперации, на ви частна собственост, на ви големи печалби. А когато далновидни хора ви предупреждаваха за планът Ран-ът на някои екзалтирани елементи все комунистите им пречеха. Сега кой ви пречи...
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БългаринА защо си продаде земята на предците си, а не я обработва сам?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До pipal4oЗависи за какво, обработвана или собствена земя, защото за пъвото си прав, ако говорим за второто, не си ;)
7
1
 
41
 
! Отговори
Говедар преди 10 години
Маса народ продадоха земята на дядовците си за да си купят апартаменти в града и сега реват,че няма какво да ядат.Да,една част от българите са супер *** парчета и заслужават съдбата си.