Северна Корея поиска безядрена зона на полуострова

Пхенян иска сигурност от САЩ и Южна Корея по пет пункта
7 юли 2016 08:20,
14
Северна Корея поиска безядрена зона на полуострова
Снимка: Reuters, архив

Официален представител на правителството на Северна Корея излезе с декларация, в която изложи план за създаване на безядрена зона на Корейския полуостров, предаде ТАСС, цитирайки официалния държавен вестник "Нодон синмун".

В плана се отбелязва, че в тази насока "може да бъде постигнат крупен пробив, ако САЩ и Южна Корея дадат на Пхенян твърди гаранции за сигурност по пет пункта".

Пхенян настоява от САЩ и Южна Корея да предоставят сведения за американското ядрено оръжие на територията на Южна Корея, да затворят американските военни бази и да изтеглят намиращото се там ядрено оръжие. Според представителя на Пхенян Вашингтон трябва също така да гарантира, че САЩ няма повече да изпращат в Южна Корея и "съседните територии" ударни ядрени средства, а също да не ги използват срещу КНДР. Добавя се още, че САЩ са длъжни да изтеглят от южната част на Корейския полуостров американските военнослужещи, "упълномощени да използват ядрено оръжие".

В Пхенян смятат, че САЩ и Южна Корея нямат причини да отхвърлят тези справедливи искания на Северна Корея, ако те наистина са заинтересовани от решаването на ядрения проблем на Корейския полуостров. Ако те обаче ги отклонят, Пхенян "както и досега ще укрепва ядрените си сили в количествено и качествено отношение".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
1
 
! Отговори
kokospa преди 7 години
Грухито е забравило и да поиска 10 млд.$ за спиране на обогатяването на уран,още 10 за "неотложни нужди ,още 10 за манифестации по случай победата и.....премахване на границата с Южна Корея и достъп до всичко което би им харесало!!!!!И разбира се той Прасчо Ким да стане баща на всички корейци за бъдещите 1200 хилядолетия!!Амин!
8
3
 
8
 
! Отговори
dmx преди 7 години
Напълно прави са от Северна Корея този път. На практика САЩ и Южна Кория са виновни за ситуацията. И не Северна Корея е отишла край американските брегове да ги тероризира.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8САЩ колко ядрени опита са направили? Започни да броиш от Хирошима и Нагасаки.Писна ми от късопаметни ***.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
..а сега за момент забравете, че е имало 1989г, кой мислите че щеше да бъде следващият червен вожд- познахте малък пикльо в храсталака- върнете му вилаета бе- че сега го владеят други.
5
1
 
5
 
! Отговори
12 преди 7 години
тоя досущ прилича на Мунев
4
7
 
8
 
! Отговори
Той преди 7 години
човекът си е кореец и си е роден на полуострова,но не разбирам американците на кому к_ ра търсят там и какви претенции могат да имат!
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ поискаха област без к.р.етени на полуострова.
2
6
 
8
 
! Отговори
А не, преди 7 години
така не може!Ядрено оръжие могат да притежават само американците и съюзниците им,други не!
1
1
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 7 години
Ех тази азиатска хитрост