Жената, която живя 11 години с чуждо лице, почина

На два пъти организмът й отхвърлил присадената част от лицето
Обновена: 6 сеп 2016 20:24 | 6 сеп 2016 20:10, Камелия Цветанова
25
Жената, която живя 11 години с чуждо лице, почина
Снимка: Reuters, архив

Във Франция почина първата жена, претърпяла операция за присаждане на лице, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Университетската болница във френския град Амиен, в която й беше присадено лицето и която следеше нейното здравословно състояние след операцията.

Още по темата

В съобщени на болницата се казва, че Изабел Диноар е починала на 49 години в резултат на продължително заболяване. Смъртта й е настъпила на 22 април тази година, но съобщението е направено чак сега, след като по-рано днес френският в. "Фигаро" публикува информация за кончината на Диноар, предаде Франс прес.

В съобщението на болницата се уточнява, че семейството на Диноар не е искало през април да се разгласява, че тя е починала, допълва ТАСС.

На 27 ноември през 2005 г. Изабел Диноар претърпя операция в университетската болница на Амиен по присаждане на долна част на лицето. До интервенцията се стигна, след като през май на същата година Изабел, която по онова време беше на 38 години, беше ухапана жестоко от кучето си - лабрадорката Таня, която до този момент изобщо не я е хапала, припомня "Фигаро".

В операцията, която беше световна премиера, участваха няколко десетки хирурзи и медицински сестри.

Ръководителите на двата екипа, оперирали Изабел, бяха професор Бернард Девошел, началник на отделението за лицево-челюстна хирургия в клиниката в Амиен, и професор Жан-Мишел Дюбернард, началник на отделението по урология и трансплантации в болницата "Едуар Ерио" в град Лион.

За първи път Изабел се появи пред медиите на 6 февруари 2006 г., за да покаже новото си лице. Тогава тя разказа какво се е случило в нощта, когато е била обезобразена от кучето си. Изабел сподели, че е заспала, след като приела много сънотворни. Когато се събудила, тя решила да запали цигара. Не успяла да задържи цигарата в устата си и се зачудила защо. Забелязала кръв в леглото си и кучето й до нея. Отишла в банята, за да се погледне в огледалото и видяла ужасяваща гледка. Долната част на лицето й била превърната в пихтия в резултат на ухапването на кучето. Изабел споделя, че не могла да повярва на очите си, защото не усещала никаква болка, вероятно заради приетите сънотворни.

След този разказ в медиите се появиха спекулации, че в нощта на инцидента Изабел може би е искала да се самоубие. Това породи полемика и в медицинските среди, защото крехкото в психологически план състояние на пациент е противоиндикация при операции за присаждане на органи и тъкани.

След като постъпила в болницата в Амиен, обезобразената Изабел била захранвана със сонда. Тя нямала кожа и устни, не можела да диша през носа. По време на петте месеца до операцията тя се движела из коридорите на болницата с маска, за да не плаши хората.

След трансплантацията Изабел започнала да се храни след няколко дни. Тя се научила отново да движи устните си, да говори, да усеща новото си лице. През годините обаче здравето на Изабел се влошило. На два пъти организмът й отхвърлил присадената част от лицето. При втория път тя загубила способността да движи устните си.

Лекарствата, които приемала срещу отхвърляне на присаденото лице, благоприятствали пък за развиването на две онкологични заболявания у Изабел, пише в. "Фигаро".

От 2005 г. са извършени над 30 трансплантации на лице в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз се чудя - Лабрадор? Тази порода кучета се ползва като куче-водач за незрящи. По селекция е ловно куче птичар. Много е странно, че е проявило агресия - това не е овчарка или доберман. Нещо ни будалкат. Тая се е надрусала цитирам "след като приела много сънотворни" и кучето се е побъркало от глад. Някакъв американски "white trash" пореден.
10
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм доста очудена от факта,че кучето е лабрадор.Десет години гледах лабрадорка и ви казвам,че тази порода са много дружелюбни.Затова и голям процент от американците ги избират за домашни любимци.До сега не бях чула за нападение от лабрадор.Възможно е наистина както казват в документалния филм да е приела наркотици и кучето да е опитвало да и помогне.
9
3
 
9
 
! Отговори
впн преди 7 години
До АнонименГледах скоро документален филм точно за тази жена, в който казаха, че всъщност тя е взела свръх доза наркотици и кучето се е опитвало да й помогне/спаси. Дори имаше и дебат доколко жената е заслужавала тази операция, но все пак е била първата в света и нямало как да не я получи. Дори самата тя казва, че операцията й е помогнала да спре наркотиците. А кучето май беше умъртвено след този случай, доколкото помня.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бай ПеткоНе разбрах - кой не дава - господ или природата? Ти сега какво си - вярващ, или умерен агностик, който вярва хем в бога, хем в природата?Я марш обратно в училище или в църквата!
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бай ПеткоТо не е според природата и човек да лети. Ама ейго на - измислихме самолетите. И компютъра на който седиш и пишеш глупости не е много според природата - защо не го изхвърлиш и не отидеш да живееш на някое дърво? Аре да не лицемерничиш а?
6
6
 
3
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Исках да кажа ГОСПОД... Извините ме ... !
5
16
 
7
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
ГОСОД не иска да му се бъркат в работите. С всеки, или всяка, това ще се случи НЕ на време. Помислете всички, които вървите срещу ПРИРОДАТА !!!
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вероятно е кучето да е мислило че умира и е искало да я събуди....и се е престарало
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И АЗ ЗНАМ, ЧЕ ОРГАНИЗМА ОБИЧА ДА ОТХВЪРЛЯ ЧУЖДИТЕ ОРГАНИ И ТОВА ДА НЕ ОТХВЪРЛИ ЧУЖД ОРГАН СИ Е БЛАГОСЛОВИЯ!
2
27
 
13
 
! Отговори
Bobi преди 7 години
Вие тримцата преди мене сте доста жалки хорица. Тъжни, неразбрани, самотни. Живота ви е лишен от смисъл бе хора, щом пишете такива глупости, имате значи сериозни проблеми. А нищо чудно да сте един и същ ***..
1
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбирам ги кучетата - цял ден затворен на тясно, да се стискаш и да чакаш да те изведат, лишени от правото да се размножават - това за което ги е предвидила природата и животът им да минава да задоволяват егото и самотата на нещастиците които не си дават сметка какво причиняват на друго живо същество ами говорят за "любов към животните".