Бързият край на съревнованието за ООН е удар за Кристалина!

Чужди издания за вчерашното гласуване в Съвета за сигурност
6 окт 2016 11:00, Елка Василева
29
Бързият край на съревнованието за ООН е удар за Кристалина!
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

В Съвета за сигурност на ООН беше постигнато съгласие след изненадващо бързо взето решение бившият португалски премиер Антониу Гутериш да наследи на поста Бан Ки Мун в началото на 2017 г., пише "Гардиън".

Вестникът отбелязва, че при вчерашното последно гласуване "най-високопоставената в подреждането жена, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова" е завършила на четвърто място.

"Бързият край на съревнованието е удар в частност за заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която влезе в надпреварата със закъснение миналата седмица. Кандидатурата й трая само няколко дни, а осем членки на Съвета за сигурност гласуваха срещу нея, включително две постоянни с право на вето", коментира още "Гардиън".

Още по темата

Ако Гутериш се бе препънал при последното препятствие, това щеше да е заради съпротива от страна на Русия, но в крайна сметка това не се случи, което спести на съвета продължителна битка за поста, потенциално изправяща един срещу друг Вашингтон и Москва в момент на и без това изострено напрежение между тях, пише "Индипендънт".

Списание "Форин полиси" отбелязва, че е малко вероятно споразумението за избора на Гутериш между Вашингтон и Москва да намали по някакъв фундаментален начин спираловидното влошаване на американско-руските отношения или да доведе до край на войната в Сирия.

То обаче, посочва изданието, проправя пътя за появата на нов ръководител на ООН, който се радва на доверието на ключовите сили в организацията, включително на Китай, Великобритания и Франция. Показва също, че въпреки различията между тях САЩ и Русия все още могат да намерят поле за съгласие, пише списанието.

"Форин полиси" цитира и думите на американския постоянен представител в ООН Саманта Пауър, която заявява, че изборът на Гутериш се е оказал "удивително безспорен".

"Мисля, че това показва факта, че всеки от нас знае каква фундаментална значимост има този пост", каза тя. "Беше постигнато обединение около личност, която впечатли в хода на цялата процедура (по избора) и която е впечатлявала в много отношения и преди: при участието си в португалската политика, а после и, разбира се, начело на Върховния комисариат на ООН за бежанците".

Вчерашната развръзка сложи край на международната кампания за избор на първата жена за генерален секретар, пише още "Форин полиси". "Влязлата със закъснение българка Кристалина Георгиева, ползващ се с добро реноме служител на ЕК, не можа да набере достатъчно инерция, за да изправи Гутериш пред някакво сериозно предизвикателство", пише изданието.

"Вашингтон пост" отбелязва, че тазгодишната по-открита процедура за избор на генерален секретар щеше да постави Русия в неудобна ситуация, ако Москва беше отхвърлила Гутериш, въпреки че постоянният й представител Виталий Чуркин заяви, че според неговата страна е ред на Източна Европа да излъчи следващия ръководител на ООН и че е за предпочитане това да е жена.

Нов глас в сложен свят, гласи заглавието на редакционна статия на "Ню Йорк таймс" за избора на Гутериш. В нея се посочва, че той ще бъде ефективен генерален секретар на ООН, тъй като притежава опит, енергия и дипломатически финес. Според изданието това са все качества, от които той ще има нужда при управлението на ООН.
За фаворит на Русия, страна с право на вето, бе смятана Ирина Бокова - това "недвусмислено" бе споменато от руския посланик в ООН Виталий Чуркин, заявил, че е "дошъл редът на човек от Източна Европа да заеме този пост", напомня агенция Регнум.

"Много бихме желали да видим в тази роля жена... ", цитира го руската медия, но електронният в. "Газета" констатира, че това "все още не е женска работа".

Според "Газета" е било най-вероятно Русия да подкрепи Кристалина Георгиева, след като по-рано "за най-вероятен кандидат бе смятана ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова (...), наричана потенциален проводник на руските интереси в ООН".

Бившият зам.-генерален секретар на ООН Сергей Орджоникидзе, работил в Женева с Гутериш, го окачествява като "сериозен човек, който е в течение на проблемите". "Той разбираше нещата достатъчно добре и не се страхуваше да поема отговорност", заявява той.

Орджоникидзе определя Гутериш като "политик от тежка категория", но предполага, че щом встъпи в длъжност, той ще изпитва натиск от страна на САЩ, тъй като Португалия е членка на НАТО и силно зависи от американските си съюзници, посочва мрежовото издание.

При все че първоначално Москва заложи на Бокова, Гутериш е напълно приемлива кандидатура за Русия, заключава "Газета".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
От 2стола кристалина преди 7 години
се тръшна на земята. Впрочем тръшнаха я Меркрлина и Бойко.Радвам се че не се представи добре.Тя няма добиестта и финеса на Бокова.Във ООн-то неминават такива селски номера.Нооо Борисов си мислвше че като е нашенка от село по вид и манталитет и щом Меркел е звъняла на Путин всичко ще е наред.Да ама не!Русия да се остави на Меркел да води хорото.Малко им е шамара и гаврата.Сами да си изберат наказанието! Вярвате ли че ще си подадат оставките?Нахалството няма граници.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При заплахата ГЕРБ и Бойко Борисов от името на България да издигат на всяко следващо гласуване нов кандидат (Кристалина Георгиева, Румяна Желева, Калина Илиева, Цецка Цачева, Цветан Цветанов, ....., Съвета за сигурност набързо се обедини около кандидатурата на Гутериш. Разбираемо е - там не искат цирк ГЕРБ.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Гудьо Съчмалиеве,поживели - увидели !
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
напълно очаквано развитие
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ще избере некакви задръстенячки от некаква задръстена държава,
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въобще не проумявам какво прави името на тази жена сред кандидатите за Ген. серетар на ООН. Та тя у нас е провал, а се запътила да ръководи ООН!! Още от началото го приех като тъпо съчинен виц. После, някой сериозно ли смята, че българка би могла да оглави тази авторитетна организация (и която и да е друга )?! Лидер на ООН от най -бедната и социално изостанала страна в Европа?! Значи, ние не можем проблемите в собствената си страна да решим и да изберем кадърен, свестен и авторитетен лидер (щото всичките се провалиха ), а сме тръгнали света да оправяме!..... хахаха. Е кой ще приеме България
18
0
 
22
 
! Отговори
Гудьо Съчмалиев преди 7 години
Тази бохча на въпрос на журналист, какъв ще е резултата от гласуването нагло, самодоволно и подигравателна отговори : "Поживем, увидем !" Е, как е стрино ?Доживяхме и видяхме - унижение и резил за страната ни заради шепа отцепродавци и ***, слуги и изтривалки на чужди господари !
17
4
 
3
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Към:Всички нормални държавни глави;Всички нормални държави;Всички нормални граждани на общата ни планетаСПРЕТЕ издръжката на алчната и безсрамна синекурия наречена ООНДори е обидно да коментираш : Да се натискаш да си плащаш,та да могат петима юнаци 'вета'да ти слагали,да правят с теб каквото си искат и то дефинитивно-все едно 'по рождение' 200 държави са слабоумни!Отказвам да живея в такао рганизиран свят! Н а с т о я в а м бъдещият ми Президент да зачете волята ми! Ха да видим новия!
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето,, фолкдивият" Константин, замалко не станал зет на леля Сталинка, вие си правете сметка колко ,,висока топка" е. Според мен цялото и излъчване говори, че би станала прилична домашна помощница.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристалинка допусна дсве сериозни, фатарни грешки - първо яви се с фалшиво име, а не с истинското си Сталинка. Второ, вечерта преди изслушването и, тъй като огладняла много, изяла цяла тенджера боб със зеле. зелето било малко прокиснало и стой та гледай на изслушването каква артилерия е гърмяла в ООН-то! Чак коридорите се одмърдяли!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая няма ли да пукясва скоро?
13
1
 
28
 
! Отговори
viovioi преди 7 години
Да, голяма излагация. А изслушването = пълен провал. Толкова празни приказки изприказва, че си спраях ТВ-то. Безобразно нещо.
12
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристалинка след тази излагация би трябвало да се отегли и от ЕК и да ходи да си гледа внучетата в хАмерика
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи.Кристалинка сама се изложи като изсъхнала кифла. Но няма нужните умствени способности да го проумее.Цял свят й се смее.
10
1
 
44
 
! Отговори
срам преди 7 години
Всички ни се чудят и ни се смеят как собственото правителство съсипа успешния си кандидат и направи невиждан цирк.
9
10
 
2
 
! Отговори
911 преди 7 години
До Анонимен-какъв човек на путин да оглавява ООН след като той самият веч 12 години командва ООН.
8
1
 
13
 
! Отговори
кОй преди 7 години
Комунисти, консомолци, пионеери, от един и същи срой. Управялват и се сменят и разменят се в правителства безброй.А младите са глупци и мишки!
7
0
 
39
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Тази госпожа не биваше да излиза на сцената по този начин. Начинът беше унизителен отвсякъде. Как се осмели, не знам?! Кой каквото си търси-ще си намери. Народът някога го е казал като поговорка, и не вярвам тя да не я е чувала. Политиците обаче НИКОГА не се вслушват в народната мъдрост. Е?!
6
1
 
48
 
! Отговори
Пепо преди 7 години
Не е удар -победа е!За 5 дни -5-то място!А ако бяха 10 дни?-10 -то място щеше да е сигурно.Митов да напусне МВнР! Некадърник е и лъжльо!
5
0
 
34
 
! Отговори
А така! преди 7 години
Неописуемо-подлата твар Кристалина,отпътува за там,където и е мястото-на бунището.