Ледът в Антарктида – по-уязвим, отколкото се смяташе

Ветровете също носят топъл въздух, отбелязват учени
13 дек 2016 15:22, Петя Славова
12
Ледът в Антарктида – по-уязвим, отколкото се смяташе
Снимка: архив, Reuters

Ледниковата покривка в източната част на Антарктида е по-уязвима, отколкото се смяташе досега, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Това е така, защото топли ветрове намаляват здравината на обкръжаващите я ледени блокове в морето.

"Плаващите в морето ледени блокове играят роля за стабилността на ледената покривка - ако те се стопят, морското ниво ще се покачи", заяви един от авторите на изследването Франк Патин от Свободния университет в Брюксел.

"Състоянието на блоковете лед в морето е повлияно от топлината в океана, която ги изтънява и ги топи отдолу", поясни Мартин Сийгърт от лондонския институт Грантам за климатични изследвания.

Според учените, ветровете, които донасят топъл и сух въздух, имат и друга роля - помитат снега върху блоковете лед в морето.

"Тъй като е по-тъмен от снега, ледът поглъща слънчевата радиация, вместо да я отрази - отбеляза Сийгърт.  Това увеличава топенето на ледовете". Стопеният сняг може да предизвика образуване на цепнатини в повърхността на ледените блокове, пише БТА.

"Получените резултати разкриват, че топенето на ледените блокове в морето не е единствено с океански произход - комбинираният ефект от слънчевата радиация и затоплянето на океана може сериозно да ги застраши", допълни Софи Берже от екипа.

"Ако ледените блокове в морето се разцепят на части по-бързо, отколкото ледът може да се възстанови, ледниковата покривка може да стане нестабилна и това да доведе до бързо свличане на лед в океана", уточни Сийгърт.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 7 години
Послидният от ледниците Ларсен, Ларсен С ще се откъсне. Ларсен В повдигна морското равнище с 3 сантиметра. Очакваха пълното му разтопяване за 6 - 7 месеца, той се разтопи за 3 месеца. Откъснатите ледници, Океанските течения ги придвижват към по-топли океански води и ускорява топенето-.
7
0
 
0
 
! Отговори
Танев преди 7 години
До 3. Покачвнето на следното морско равнище ще е със 60 до 70 см. Виж, ако се разтопи Източния монолитен блок, покачването ще е 70 метра.
6
0
 
1
 
! Отговори
Танев преди 7 години
Нещо не е ясно. Топи се Западна Антарктика, защото е островна и голяма част от леда свързва островните ледове. Източна Антарктика е единен монолитен леден блок върхе голям остров. Там ледът достига 4 до 5 километра дебелина, даже се натрупва.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
жребе
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 3от кой по-точно ледник се откъсва подобно парче?
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
леда си е стаблен, и да се стопи сега, след 10к години пак ще се втвърдиние сме нестабилните
2
7
 
7
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Да ви открия истината за топенето : В Аржентина са се наплодили много ***, които при храносмилането отделят много топли газове...Вятърът ги понася към Антарктида и хоп - топене на леда. Глупост, нали ? Точно толкова е глупост и приказката, че хората са причина за "глобалното затопляне".
1
4
 
3
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Айде пак магнолията на Бойко е виновна.А иначе красота!