Москва не закрива англо-американското училище, съобщи Захарова

Западни медии разпространявали недостоверна информация
30 дек 2016 13:35, Елка Василева
23
Москва не закрива англо-американското училище, съобщи Захарова
Снимка: архив, Reuters

Информацията за закриване в Москва на училището, в което учат децата на служители на дипломатическите представителства на САЩ, Великобритания и Канада, не отговарят на действителността. Това написа говорителят на руското външно министерство Мария Захарова във Facebook.

"Американски официални лица анонимно са "брифирали" своите медии за това, че като ответна мярка Русия е затворила американското училище в Москва. Това е лъжа. Вижда се, че Белият дом е напълно обезумял и е започнал да измисля санкции срещу собствените си деца", посочи Захарова.

Тя помоли журналистите да не пишат: "Москва опроверга.... или Москва няма да..... "Напишете както си е: Телевизия CNN и други западни медии отново с позоваване на американски официални източници разпространиха недостоверна информация". Обикновено молят Дядо Коледа да им донесе нещо. През тази година аз ще помоля още някого да отнесе", добави Захарова, цитирана от Лента.ру.

На 29 декември CNN съобщи, че във връзка с антируските санкции на Вашингтон властите на Русия взели решение да затворят англо-американското училище в Москва, където учат децата на дипломати от САЩ, Великобритания и Канада.

Англо-американското училище в столичния район Покровское-Стрешнево е създадено през 1949 г. Там учат децата на англоезични дипломати и бизнесмени, по последни данни близо 1200 момичета и момчета.

Закрива се и ведомственият почивен дом за служители от американската дипломатическа мисия в горския масив Серебряний Бор, популярна сред московчани паркова зона, допълва Си Ен Ен.

По-рано администрацията на Барак Обама в САЩ обяви нови мерки срещу Русия в отговор на предполагаемите руски хакерски атаки, включващи намеса в американските президентски избори, както и в отговор на предполагаем тормоз над американски дипломати в Москва. Държавният департамент обяви за персона нон грата 35 "служители на руското разузнаване", които в рамките на 72 часа трябва да напуснат САЩ.

Освен това ще бъдат затворени два руски обекта в щатите Ню Йорк и Мериленд, използвани според Вашингтон за събиране на разузнавателна информация. Най-вероятно става дума за т. нар. дипломатически вили, които се използват за почивка, празнични приеми и културни прояви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: САЩРусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.