Турция обяви края на операцията "Ефратски щит" в Сирия

Тя е успешна, довела до установяване на контрол над град Ел Баб
Обновена: 30 мар 2017 12:10 | 30 мар 2017 12:07, Елка Василева
43
Турция обяви края на операцията "Ефратски щит" в Сирия
Бинали Йълдъръм. Снимка: архив, Reuters

Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви края на военната операция "Ефратски щит" на турската армия в съседна Сирия, предадоха Ройтерс, ДПА и ТАСС.

В интервю за телевизия Ен Те Ве снощи премиерът каза, че операцията е била успешна и е довела до установяване на пълен контрол над град Ел Баб. Той добави, че ако се наложи бъдеща турска военна операция, тя ще бъде под различно име.

Йълдъръм поясни, че евентуална нова военна операция може да бъде подготвена и реализирана "както срещу групировката "Ислямска държава", така и в случай на поява на заплахи за националната сигурност" на Турция.

За "успешното приключване на операцията" в Сирия по-рано вчера съобщи и Съветът за национална сигурност (СНС) на Турция. Според официалното съобщение за заседанието на съвета, цитирано от ТАСС, целта на операцията е била "предотвратяване на нападения и заплахи от страна на ИД, създаване на възможност за връщането на сирийците в своята страна и осигуряване на условия за техния безопасен и спокоен живот".

СНС отбеляза в документа още недопустимостта да се оказва помощ "с пари и оръжие на терористични организации – Кюрдска работническата партия (ПКК) и Силите за народна самоотбрана". Посочва се, че такива "действия от страна на съюзниците на Турция ще подкопаят дружеските отношения".

Операция "Ефратски щит" започна на 24 август 2016 г. Целта й беше прочистването на северните крайгранични райони на Сирия от ИД и създаването де факто там на зона, свободна от терористи. Въпреки днешните заявления от Анкара според наличната информация турски войски все още остават на сирийска територия, отбелязва ТАСС.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
0
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Руснаците направиха няколко бази заедно с кюрдите до турската граница и *** веднага събраха байряците и се юрнаха наобратно, защото нямат толкова вазелин. Следващата новина ще е - ''Кюрдите овладяха Ел Баб''.
34
2
 
18
 
! Отговори
Брадваря преди 7 години
Хората действат, а не като нашите 'убавци'...
33
2
 
23
 
! Отговори
До True преди 7 години
Мистър ***, който няма армия...прави изводи за военни стратегии...***, който няма армия обсъжда други армии...възхищава се или пък плюе върху други армии...В такъв случай колко логични могат да бъдат изводите на ***? Просто не е етично...Анладън мъ!
32
1
 
22
 
! Отговори
До True преди 7 години
"Da sravnqvash alo izmamnici s atentatite v Turkey,e meko kazano orientalska tragikomediq."Толкова сте зле с мисленето, че не си разбрал сравнението, чеБългария не може да се справи с ДРЕБНИ проблеми пък камоли с Тероризъм:-):-):-)България дали щеше да издържи САМ да се бори с терористи вътре в държавата и извън нея!!! Вас една шепа бежанци "невъоражени" ви плашат...Тръгнал си изводи да правиш за Турция:-) смешни сте!
31
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
davay Erdogan sultan ma4kay boklutsite.sega e red na evropa.
30
11
 
3
 
! Отговори
True преди 7 години
Da sravnqvash alo izmamnici s atentatite v Turkey,e meko kazano orientalska tragikomediq.
29
11
 
1
 
! Отговори
True преди 7 години
2 dni sled iznasqneto na tabora,vliza sirijskata Armiq.Pitin I Trump razkaraha Erdogan.Fakt.Vie si razteglqjte lokumite.:)
28
5
 
15
 
! Отговори
До 30 преди 7 години
"Не ни занимавайте с Ердоган. Щом новината няма връзка с България. Не султан, Аллах да става ако иска."Еми за какво ли толкова много се интересуват от него...и ние не го разбираме:-)В България не може да се разреши проблема още с едни ало апашита...тръгнали да обсъждат Турция.:-):-):-)
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Министъра на Външните работи на САЩ е в Турция днес...ЦРУ щял да изнесе Гюлен в някоя друга държава:-):-):-):-)"Ако ме дадете на Турция, ще проговоря." (Ф. Гюлен)
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НЕКЪВ СИ ТАМ..18 пък после инвентаризация в бг
25
8
 
11
 
! Отговори
ТР. преди 7 години
Само 2 седмици останаха.....Надявям се референдума да приключи с твърдо ДА , и после ще е по лесно във всички отношения. Една по силна президентска Турция ще се справя много по леко с всичките си проблеми , външни и вътрешни !
24
8
 
10
 
! Отговори
До Професор преди 7 години
"Оставка на Минали Ялдъръм! Водят Турция към Шариат."Днес Бинали Йълдъръм е в Едирне, в момента го гледам на живо на митинг...Ако имаш поне малко *** ела и му го кажи!
23
2
 
8
 
! Отговори
До True преди 7 години
"Операция "Ефратски щит" започна на 24 август 2016 г. Целта й беше прочистването на северните крайгранични райони на Сирия от ИД и създаването де факто там на зона, свободна от терористи. Въпреки днешните заявления от Анкара според наличната информация турски войски все още остават на сирийска територия,"НЯКОИ СА ПРОПУСНАЛИ ДА ПРОЧЕТАТ ПОСЛЕДНИЯ АБЗАЦ! :-)
22
18
 
3
 
! Отговори
True преди 7 години
Putin I Trump razkaraha navleka Erdogan ot Siriq.
21
18
 
2
 
! Отговори
True преди 7 години
Iznasqt se kato biti kicheta.
20
3
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 7 години
Иска ти се...:-):-):-)както и на другите им се иска така...:-):-):-)ама я помисли ТУРЦИЯ ПРАВИЛИ ТОВА, КОЕТО ИСКАТ ДРУГИТЕ???:-):-):-)Ако ще се излиза ще се излиза заедно с другите, които са там и не граничат с тази държава! Анладън мъ?
19
1
 
6
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Вие ли сте нормалните хора,буахахахаха
18
7
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
турция и предстои да обяви бая краища.
17
8
 
5
 
! Отговори
НЕКЪВ СИ ТАМ.. преди 7 години
Е каво са приключили с операцията да се прибират в Турция а.....
16
2
 
14
 
! Отговори
До до 2 преди 7 години
Кво им обясняваш бе колега...ТО АКО ИМАШЕ МАЛКО РАБОТЕЩО СИВО ВЕЩЕСТВО В НЕГО...Щеше да разбере какво значи "Ефратски Щит" и каква му е целта...Турция постигнали за времето, което беше преценил целта си!? ПОСТИГНА! "Другите знаят само да говорят, а ние правим!" (Р. Т. Ердоган).:-)