Гейовете в Чечения впиха пореден клин между САЩ и Русия

"Новая газета" писа за тайни затвори с мъчения за хомосексуални
21 апр 2017 08:00,
46
Гейовете в Чечения впиха пореден клин между САЩ и Русия
Кадър: Reuters

Русия и САЩ се спречкаха заради твърдения за тормоз на гейове в Чечения, съобщи АП. Информацията за масово задържани хомосексуалисти в Чечня притеснява САЩ, обяви постоянната представителка на страната в ООН Ники Хейли.

Тя изрази притесненията си за сведенията за отвличания, мъчения и убийства в Чечения на базата на сексуалната ориентация.

"Подобно нарушаване на човешките права не може да се пренебрегва и чеченските власти трябва незабавно да разследват и подведат под отговорност виновните", каза тя.

Разследване на в. "Новая газета" показва, че чеченските власти масово задържат, бият и измъчват с ток в тайни затвори жители, заподозрени в хомосексуалност. Медии извън Русия ги сравняват с концлагерите от Втората световна война.

В последните месеци стотици гейове били арестувани, а трима били убити. Според източници на "Новая газета" "жертвите са много повече".

Изданието се натъкнало на съобщение в руската социална мрежа "Вконтакте", където чеченец пише: "Убити са не просто малки деца, но и възрастни мъже над 50 години. Сред тях има и известни личности".

Според публикацията някои от задържаните се намират в тайни затвори, където полицията ги принуждава да издават имената на други гейове.

Сред арестуваните имало представители на мюфтиийството, близки до президента Рамзан Кадиров и двама телевизионни водещи.

"Хомосексуалистите никога с нищо не са проявявали ориентацията си, тъй като това е равносилно на смъртна присъда", пише изданието.

Чеченските власти излязоха с изявление, в което категорично отричат, че има подобни арести.

Вътрешният министър оприличи доклада на "лоша шега", а говорителят на Кадиров заяви, че в Чечня няма хомосексуални, а дори да съществували, нямало да има нужда от задържания, защото роднините "ще ги изпратят там, откъдето няма да се върнат".

Кремъл веднага се намеси в спора на страната на Грозни.

"Няма доказателства, подкрепящи докладите на вестник "Новая газета"", обяви говорителят Дмитрий Песков в четвъртък. Той заяви, че президентът Владимир Путин няма причини да не вярва на уверенията на чеченския лидер, който призова Москва да не вярва на провокативните статии.

Върховният комисар на ООН по правата на човека и видни международни организации призоваха Русия да извърши задълбочено разследване по въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
5
 
! Отговори
преди 6 години
Да оправят проблема с гейовете първо със съюзниците си като Саудитска Арабия и после да дават акъл предлагам.Карат по принципа руснак ли е значи е виновен !Чакам статия за гейовете и правата им в съюзните на САЩ държави ако може по скоро !
28
4
 
4
 
! Отговори
Ицо Петроф преди 6 години
А Радан Кънев какво мисли по въпроса?
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Западноевропеец 29Ти не си западноевропеец, а западнод.уп.е.да.вец! Вчера вече беше написано, че ВСИЧКИ ТИЯ ГЛУПОСТИ НЕ СА ВЕРНО! Но ти, като истински *** еуропеец естествено вярваш на всичко което е в ущърб на Русия. Е, прав ти път.....по задънената улица!!!
26
3
 
4
 
! Отговори
дедо преди 6 години
асен генов и рада дълбоката сега ще се втурнат да им помагат :D
25
3
 
6
 
! Отговори
дедо Курти преди 6 години
Айде по една зелена карта и хамириканската мичтъ. Там закриляни, обгрижвани, обичани и кеф ти гей паради, кеф ти шоу.
24
4
 
3
 
! Отговори
Потомствен шумкар преди 6 години
Да пращат младите гейове към арабските страни, там харесват момчета в пубертетна възраст ;)Бих попитал какво ви е мнението са сина на Дола Драгочева? Чавдарчо...
23
18
 
3
 
! Отговори
Западноевропеец преди 6 години
По принцип се гнуся от гeйове, но това, което е описано в статията, вече е прекалено! Единствено нашите русофили са способни да подкрепят подобни извращения, стига да са извършени от техните господари!
22
5
 
15
 
! Отговори
Някой преди 6 години
А тук в България КОГА????? Нали уж сме по- напреднали от тях? Кога ще ги почваме и тука тея отвратяги????
21
5
 
13
 
! Отговори
Р Плевн. преди 6 години
Трябва да отчетем факта че погазването на човешките права в Русия е факт.САЩ ЕС иНАТО трябва да нанесат превантивен удар по Русия за да покажем своята ***.ерастка солидарност
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Чечня няма хомосексуални. Семействата им ги убиват. Въпрос на чест.
19
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руфосилите затова не стъпват в Русия. Грози ги арест.
18
1
 
38
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 6 години
това гeй, пeдераст ли значи?
17
7
 
38
 
! Отговори
жеко преди 6 години
точно от преди 1 седмица има видео от сащ как изхвърлиха пътник от самолета платил си билета но охраната го преби и го изкара влачейки го през целия самолет в безсъзнание, това е доказателство което целия свят видя че в сащ никой няма права, да нв говорим за гуантанамо
16
5
 
38
 
! Отговори
zeus преди 6 години
А САЩ защо продължават да вкарват затворници в Гуантанамо, в пълен разрез с Женевската конвенция?
15
36
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нормалния свят такива сигнали се проверяват до дупка.Само в пещерняшка россия и сродните й изостанали страни я карат както я карат.
14
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - А какво е отношението към гейовете в Саудитска арабия?Вместо да питаш, *** и провери!
13
2
 
37
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Звучи като пропаганда .Трябват ясни доказателства ,че изобщо има такива затвори,мъчения с ток и тн.В САЩ един резаняк уби 50,60 хомосексуалисти в нощен клуб преди време , така че да не говорят за права и сигурност.И да си хомосексуален , не е ценност , право ,свобода или начин на живот.Това си е просто сексуална ориентация,нещо което засяга индивида лично ,обществото няма място в личният живот на човека.
12
5
 
11
 
! Отговори
свинаря преди 6 години
До 9Естествено,че можеш. Можеш да станеш член и на БСП,ОП и на всяка партия,хубаво е каквото правиш да си го правиш у вас и да не ни завираш отклоненията си непрекъснато
11
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А експрезидента Плевналиев защо още не е дал пресконференция по темата?!Повече от ясно е за всички,че Русия стои зад цялата тази работа!
10
6
 
38
 
! Отговори
другата коя е? преди 6 години
Може ли някой да изброи поне две "евроатлантически ценности"? Подсказвам: едната е хомосексуализма, а другата коя е?