Терористите, действащи в Русия, използват най-вече месинджъра Telegram

Руските власти заплашиха да го блокират до дни
26 юни 2017 10:00, Елка Василева
7
Терористите, действащи в Русия, използват най-вече месинджъра Telegram
Снимка: архив, Reuters

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) констатира, че участниците в конспиративни терористични клетки използват "тотално" различни месинджъри и най-вече Telegram. Това съобщи за ТАСС пресцентърът на ФСС, предаде агенцията.

При акции за издирване на действащи в нелегалност клетки на международни терористични организации ФСС е установила, че "участниците в тях тотално използват интернет месинджъри за конспиративна връзка помежду си и с техните ръководители в чужбина".

На руска територия терористите използват най-активно Теlegram, който им дава "възможност да създават тайни чатове с високо ниво на криптиране на предаваната информация", посочва федералната служба.

Теlegram бе използван по-специално от изпълнителя на атентата в метрото на Санкт Петербург от 3 април и от неговия наставник, давал напътствия от чужбина, посочва ФСС. По нейни "достоверни данни" атентаторът самоубиец, неговите помагачи и задграничното им ръководство са използвали "месинджъра Телеграм, за да скрият престъпните си замисли на всички етапи от организацията и подготовката на терористичния акт".

Вчера руски медии цитираха шефа на Роскомнадзор Александър Жаров, заплашил основателя на Тelegram Павел Дуров, че федералната агенция ще блокира "до дни" месинджъра му на руска територия, ако услугата не бъде регистрирана в Русия и Роскомнадзор не получи данни за нея.

Жаров отправя такива закани от средата на май и срещу създателя на Тelegram, и срещу близо шестте милиона потребители на услугата в Русия. Основателят на месинджъра предупреди, че в такъв случай кореспонденцията на руски държавни служители ще се прехвърли от Тelegram в облачни услуги като Apple Cloud и Google drive, контролирани от САЩ, посочва радио "Ехото на Москва".

"Какъв е смисълът от гледище на националната сигурност на Русия? Отстрани нещата изглеждат като някакъв саботаж на държавните интереси", коментира Дуров действията на Роскомнадзор.

По-рано федералната агенция включи в списъка на забранените сайтове ред месинджъри, отказали да й предоставят данни, напомня "Ехото на Москва".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: русияTelegram
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С какво тази новина е полезна на българина?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тея от "Еьото на Москва" в главата им е пълна каша. Apple cloud и Goolge drive са облачни усллуги. Телеграм е криптиран месинджър. Алтернативи по-скоро биха били Threema или Sicher, също криптирани месинджъри, със сървари в Швейцария и Германия съответно. Което не е по-добре от щатските сървъри де, защото е много добре известно, че немските служби свободно подслушват Whatsapp i Skype, така че сигурно имат достъп и до останалите.
4
1
 
2
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
Видяхте ли площада пред джамията в Москва онзи ден навръх байрама
3
1
 
0
 
! Отговори
е оти? преди 6 години
Оти се срамите си пишете името бе?днес.бг -> *** ?
2
1
 
0
 
! Отговори
Докаливи сме а? преди 6 години
*** да се чете днес.бг ама вие си знаете!
1
1
 
0
 
! Отговори
??? преди 6 години
А тези с нисък коефициент на интелигентност в BG четем най-вече dnes.bg...И кво?