Франция иска да е шампион при строежа на военни кораби

Предложи на Италия да работят заедно във военния сектор
15
Франция иска да е шампион при строежа на военни кораби
Снимка: Reuters, архив

Франция предложи на Италия да направят от корабостроителницата Ес Те Икс Франс (STX France) в Сен Назер "шампион на европейската военна корабостроителна индустрия", съобщи Франс прес, цитирайки френския министър на икономиката Брюно Льо Мер.

Министърът уточни в интервю за седмичника "Журнал дю диманш", преди срещата във вторник с италианския министър на икономиката и финансите Пиер Карло Падоан и на икономическото развитие Карло Календа, че френският президент Еманюел Макрон предлага преговорите между двете страни да придобият и военно измерение.

 "Досега отправната ни точка бе сътрудничество в сектора на цивилния промишлен сектор", но нека видим какво можем да направим с "италианските приятели" на Франция във военния сектор, каза Льо Мер.

 "Да изградим един голям шампион на европейската военна корабостроителна индустрия", предложи министърът. Той обаче предупреди, че в случай на неуспех в преговорите "ще намерим други купувачи", въпреки че не искал да се стига дотам.

Франция обяви в четвъртък, че национализира временно корабостроителницата. По този начин иска да защити "своите интереси, както правят Китай и САЩ", обясни Льо Мер и подчерта, че мярката е временна и затова не иска да я нарича "национализация".

Според него договорът, сключен по времето на бившия президент Франсоа Оланд, не защитава достатъчно стратегическите френски промишлени интереси.

Италианската държавна корабостроителна компания Финкантиери (Fincantieri) се съгласи през май да плати 79,5 милиона евро за придобиване на две трети от Ес Те Икс Франс, която бе обявена за продан след фалита на южнокорейската компания майка ЕС Ти Екс (STX). Париж обаче се притеснява за френските работни места в корабостроителницата на атлантическия бряг, както и за стратегическото значение на обекта за отбраната на Франция, отбеляза Ройтерс. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция е велика и има най-силната армия и флот в Европа! Френската Република се разпростира над 12 часови зони! Слънцето никога не залязва над Франция!
13
1
 
5
 
! Отговори
ИРОНИЯ НА СЪДБАТА преди 6 години
Корабостроителницата е във фалит. Национализирана е. Цените на акциите и са падналби много. Може и китайците да я купят с книжни долари. Или руснаците, с подставени фирми.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА НЕ БИ ТОЧНО ГОЛЯМАТА ЗАГУБА ОТ МИСТРАЛИТЕ ДА Е ПРИЧИНА ЗА ФАЛИТА?Или няма поръчки, защото е скъпо и некачествено.-
11
0
 
4
 
! Отговори
oпетков преди 6 години
До Големия пръст Разликите са огромни, но като не си живял при "социализъма", няма как да го знаеш.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените са според качеството.За един десантен Мистрал Путин беше готов да брои 1 млрд ойро.
9
2
 
4
 
! Отговори
До ХА ХА ... преди 6 години
Руснаците защо бяха поръчали във Франция тогава?
8
1
 
12
 
! Отговори
Големия пръст преди 6 години
До 6Каква е разликата между капитализма и социализма? Разликата е в това КОЙ разпределя печалбата и ръководи един процес.
7
0
 
8
 
! Отговори
pen4o преди 6 години
А защо на снимката е руския десантен кораб Азов?https://en.wikipedia.org/wiki/Ropucha-class_landing_ship
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А-У-У, ТО И ПРИ КАПИТАЛИСТИТЕ ИМАЛО НАЦИОНАЛИЗАЦИИ.ДА НЕ СА ПОЧНАЛИ ДА РАБОТЯТ ПО МАРКС.
5
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция обяви в четвъртък, че национализира временно корабостроителницата.............Яко са я закъсали жабарите, щом разпродават фалиралите си корабостроителници. Нали там правиха мистралите за Русия, пък след като Путин им би шута, ги продадоха НА ПОЛОВИН ЦЕНА на Египет.
4
5
 
10
 
! Отговори
Може преди 6 години
Супер, какви пачки се правят от това не е истина. Пък и работни места разбира се.Ние какво имаме? Нищо? Голи сме като охлюви.Превърнаха ни в потребителска държава, напълно зависима от стоки произведени от други страни.Всичко върви по план де.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна, Полша и България с немско, украинско и американско въоръжение могат да изкарат корабите на половин цена
2
2
 
21
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Аааа демократчета не може така.Как ще национализирате.След като не се справят да фалират.Нали така ни учехте
1
0
 
6
 
! Отговори
Ниско ниво на езика преди 6 години
Корабостроенето от кога е спарт?