Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на КНДР

Те ще ударят износа на страната
78
Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на КНДР
Снимка: БТА

Съветът за сигурност на ООН прие с единодушие резолюция, значително засилваща санкциите срещу Северна Корея. Това става в отговор на извършените от Пхенян нови ракетни изпитания, съобщиха световните агенции.

Резолюцията предвижда забрана на износа от КНДР на въглища, желязо, желязна руда, олово, оловна руда и морски продукти. Това може да доведе до съкращаване с една трета на годишния износ на Пхенян, който сега възлиза на 3 милиарда долара.

Още по темата
В текста на проекторезолюцията се забранява на страните, в които работят севернокорейци, да увеличават техния брой. Забранява се също създаването на нови съвместни предприятия с КНДР и допълнителни инвестиции във вече съществуващите. Санкциите предвиждат също замразяване на авоарите и забрана за пътуване спрямо 13 физически лица и предприятия, свързани с ядрената и ракетната програми на Пхенян.

САЩ са изготвили първоначалния текст и са преговаряли по него с Китай в продължение на няколко седмици, отбелязва Асошиейтед прес.

В резолюцията се призовава за възобновяване на "шестстранните преговори" - международния форум за денуклеаризация на Корейския полуостров, с участието на двете Кореи, Китай, САЩ, Русия и Япония, предаде ДПА.

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли заяви след гласуването, че новата резолюция "позволява да се изпрати силно послание на севернокорейския режим". "Не трябва да се заблуждаваме, че сме решили проблема. Ни най-малко. Севернокорейската заплаха продължава да тегне върху нас и бързо става все по-голяма", добави Хейли, цитирана от Ройтерс.

По думите на дипломата новите санкции ще засегнат една трета от икономиката на Северна Корея и ще станат най-строгите мерки, налагани напоследък.

Китайският посланик в ООН Лю Цзеи изтъкна след гласуването, че единодушното одобряване на резолюцията е показало "единството на позициите на страните по света по въпроса за постигане на мир на Корейския полуостров". В същото време представителят на Пекин изтъкна, че разполагането в Южна Корея на американските системи за противоракетна отбрана не помага за стабилността региона. "Разполагането на ТААД няма да доведе до решаване на севернокорейския проблем и няма да спре ракетните и ядрените изпитания на КНДР", заяви китайският дипломат.

За уреждането на кризата около КНДР са необходими нестандартни подходи, изолацията и натискът трябва да отстъпят място на диалога и преговорите, заяви от своя страна руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства новите санкции срещу Северна Корея, които според него ще имат "много голямо финансово въздействие", предаде Асошиейтед прес.

"Съветът за сигурност на ООН току-що одобри с 15 гласа "за" и нито един "против" санкции срещу Северна Корея. Китай и Русия гласуваха с нас. Много голямо финансово въздействие", написа в Туитър Тръмп, който прекарва 17-дневната си ваканция в частния си голф клуб в щата Ню Джърси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
По време на социализма поне не бяхме гладни и имахме къщи. Качеството беше на ниво. И салама беше със 60% месо, не 40%
65
0
 
0
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Пише се санкции. Не преписвайте с грешки!
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
39, явно познанията ти по икономика се приравняват на 0. Но за сметка на това имаш богата фантазия. КНДР НИКОГА няма да задмине Южна Корея. Поне в близките 70 години. Хората буквално умират от глад. По данни, от 1990 насам над милион севернокорейци са починали от глад.Извън Пхенян, няма ток и електричество. В интернет има сателитни снимки (не мога да ги прикача) на Корейския п-в и ясно се вижда как на юг всичко свети, а Северна само Пхенян. БВП на човек на двете държави се отнася както 1:20.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНеграмотник, това санкциЙ да не е Римски император? Не се занимавай с въпроси, прекалесно сложни за рудиментарното ти мозъче!
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тия санкций и заплахи ще ги накарат само да ускорят до максимум разработките на ракети и ядрено оръжие. Накрая ще тестват и водородна бомба и тогава какво ще правят?
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите не миришат. Бизнес, пазарна икономика. Корейската руда и въглища ще се продават като китайски и руски.
60
2
 
2
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
САЩ да преговаря със съюзниците си Англия, Франция, Германия, Израел, Пакистан и тн. да махнат и те някоя друга ядрена бойна глава. Защо ли искат едностранно разоръжаване.
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкциите са срещу КНДР държава, но китайски и руски фирми в КНДР си работят и отчитат износа като внос.
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен до 63 преди 6 години
Напълно си прав след всяка нова санкция, Ким Чен Ун дава залп с по една ракета, да покаже че го боли грездея за санкциите.Краварите това най много дразни че са безпомощни да упражняват техните правила, както са свикнали с други държави.
57
2
 
9
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Но най гадното е че краварите кажаДебелия им каза,оставете ни на мира,спрете с провокациите си и прекратяваме всички безумия.Но на кой му е изгодно това?!Не ина Краваростан.С истерията Северна Корея всеки ден милиончета капят в джобчето на чича ви Сам!Но най отвратителното е че краваря каже нещо,и всички т нар организации въртят опашки,оплезени като Плевналийска куччка на среща с Негро!..което пък значи че тия т нар организацийки струват едно нищо,празно пространство,бойкова чутура...пустота...
56
2
 
10
 
! Отговори
Не знам но преди 6 години
Бедните българи с доходи под минимума мизерстват и се лишават от много нормални работи докато бедните руснаци с доходи под минимума мизерстват на слънчака и по цялото БГ черноморие ! Ходиме да разправяме колко зле били руснаците и колко богати и велики били американците :) а нас си не гледаме хич :) БАЛЪЦИ
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това си е на практика обявяване на война и ще си го получат по англо-саксонските *** в случай, че стане факт!
54
1
 
4
 
! Отговори
**** преди 6 години
Вярно е,че сега има повече марки салами,и разликата е в етикетите,иначе всичките се правят от изрески,и сланина,и от знайни и незнайни бо.....ци.
53
1
 
3
 
! Отговори
**** преди 6 години
Сега след санкциите,очаквам нови изстрелвания на ракети, от страна на С.К.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 61Навремето съм влизал в "Родопа" -Сливен. тогава беше един от най-големите месокомбинат и в БГ . Та спомням си за хигиената. Ако сега влязат инспектори от ХЕИ в един такъв месокомбинат и видят подобна "хигиена" ще припаднат а за телевизиите ще е дъвка поне за три дни напред.
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки които хвали някогашната комунистическа България значи не е в час!Не е живял по това време или просто е дръвник!Имало било повече от два вида салам и той бил от месо?!?!Имало е повече ама друг път,и са били от месо ама само 35-40%!Преди да дрънкате пълни глупости поне прочетете нещо по въпроса или питайте родителите си!!!
50
0
 
1
 
! Отговори
до 54 от славянин преди 6 години
Значи 1 милион българи в сащ, 7 милиона в Русия (и нямащи никакво намерение да си идват в България)!
49
2
 
2
 
! Отговори
до 54 от славянин преди 6 години
Около 7 милиона, господин хомофил, толкова се определят за българи в Русия!
48
2
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До пенко Пенко, удари в десятката, с това изказване за банките. Старата наша парична система, при която левът е обезпечен със злато и всички активи набанката, днес я няма.Днес левът е законно прлатежно средство само, без покритие. Това ни го наложихановите господари, и тукашните им помагачи. Толкова зле ли сме работили едно време, че герванската малкауздари 2-3 хиляди лева? Едва ли. Всичко е политика, а както всички знаят, ръководим се от алчни продажници, и преди, а най-вече-сега.
47
2
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До до бавния 49 Не знамколко сабългарите в Русия, нопознавам много, имащи дажебизнестам, амоепознато дете,завърши университета Ломоносов, както ми е разказвал,при перфектни материални условия и организация,върна се тук, кандидатства тук-там заработа, но на Баце вишисти не му трябват, и за свое голямо учудване-Немска фирма, като разбра, от къде му е дипломата, го засмука като прахосмукачка, в лаборатория в Германия.Хората знаят къде как обучават. Нашите химици са сервитьри или таксиметраджии