Руската армия пое контрола над града с персонал от "Чернобил"

За кратко кметът на Славутич е бил задържан
38
Руската армия пое контрола над града с персонал от "Чернобил"
Снимка: БГНЕС

Руската армия е поела контрола върху град Славутич, в който живее персоналът на атомната централа Чернобил, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на местните власти. За кратко кметът на града е бил задържан, което е предизвикало проукраински демонстрации.

Юрий Фомичев заяви по телефона за Франс прес, че вече е на свобода, след като вчера за неговото арестуване беше съобщено от регионалната администрация на Киев. След като беше освободен, кметът на Славутич взе участие в антируски протест, в който са участвали около 5000 души. Пред тях Фомичев увери, че руските военни скоро ще напуснат града.

"Руските окупатори превзеха Славутич и окупираха общинската болница", написа вчера в Телеграм администрацията на киевска област, която включва и Славутич, град с 25 000 души население, намиращ се на 160 километра северно от столицата и построен след аварията в Чернобил през 1986 г.

Протестиращите в града разгърнаха огромно украинско знаме и се насочиха към болницата. Областната администрация публикува снимки на десетки хора, струпани около знамето на Украйна, които скандират "Слава на Украйна". Според областите власти руските сили са стреляли във въздуха и са хвърлили шумозаглушителни гранати по тълпата.

Вечерта във Фейсбук кметът на града обяви, че най-малко трима души са починали, но не поясни при какви обстоятелства и кога е е станало това. Той добави, че сред жертвите има и цивилни. "Ние защитавахме твърдо нашия град, но нашите сили бяха напълно неравностойни", каза кметът.

Международната агенция за атомна енергия  изрази в четвъртък безпокойство, след като е била информирана от украинските власти за бомбардировки по Славутич.

Всичко това се случва няколко дни след като бе извършена първата ротация на служители, отговарящи за ежедневните дейности на обекта за радиоактивни отпадъци към централата Чернобил, която е под контрола на руските сили. В продължение на 4 седмици стотина украински техници трябваше да управляват ежедневните операции на място, без да бъдат сменени от техни колеги./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: УкрайнаЧернобилРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да отговоря на всички дето питат за "нацистите" в Украйна. Тия не са нацисти, а са радикализирани Украинци, които искат чиста украйна без малцинства. Сиреч същите като АТАКА тук. Тия се появиха след 2014-та сетете се защо. Причината е същата поради която се появиха Алкайда и ИДИЛ в Сирия и Ирак след 1990-та. След 2022, като имигрираха 5 милиона от Украйна очаквам да започнат атентати по Руски центрове, посолства, хотели с много руснаци итн из цял свят. Русия създава бъдещи терористи с тая война!
24
2
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Анонимен 24..Защото ЕС е олицетворение на нацизма.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До По същество - излезли са хиляди, а не десетки, а останалите така или иначе са бежанци и вероятно са извън страната. Математиката ти куца здраво. Но от *** какво да се очаква.
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И въпросът ми отново е: ЗАЩО БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ НАЦИСТИ? Не клети и бедни бежанци, а хиляди, които в Украйна поругаваха български паметници и наричаха българите там организми. Защо подкрепяме неонацизма? Защо подкрепяме биологичните лаборатории там? Защо подкрепяме убийствата на деца в Донбас?
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинци развяват украинско знаме на украинско шествие във Варна. Гледайки знамената и възгласите на самото шествие, първо, същото не беше мирно, а призоваваше за насилие, сексуални закани към всеки, който не е с нацистката хунта в Киев и тук таме се виждаха знаците на Азов. И второ, запитах се дали съм в България. Пяха украински песни, псуваха на украинско-руски и се държаха като в завладяна от тях държава.
20
5
 
10
 
! Отговори
По същество преди 2 години
Население 25 000 души, излезли да протестират десетки? Добре. Браво. Вижда се подкрепата на украинците за правителството като няма камикадзета на'цисти разположени навсякъде да убиват всеки, който каже гък.
19
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там е работата, че не можеш да си "стоиш кротко в панелката". В един момент ти събарят вратата, влизат тарикатите от Азов, събират ти всичко ценно, което имаш, обръщат ти джобовете за пари, опитват да насилят дъщеря ти и след това ти дават един час да се махнеш. После си разполагат там оръжията и стрелят по руснаците, после идва снаряд и ги ликвидира, заедно с жилището ти. Ти през това време ако си стигнал до мазето, стоиш там без хляб, без вода, без отопление по 2 - 2 седмици. Това са фактите
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
снимката не е от града. въпросният град е съвсем нов и е построен точно за персонала от Чернобъл. няма стари сгради, населението една трета са деца. Има кадри, където се вижда, че при бягството на украинците са изтърбушили цялата компютърна техника, за да вземат хартдисковете, униюожени са взички видеозаписи от наблюденията в лабораториите. Явно иима много, какво да се крие. Липсата на информация пак е информация.
17
4
 
10
 
! Отговори
Браво преди 2 години
А защо го публикувате медец по-късно?
16
3
 
8
 
! Отговори
Похвално преди 2 години
Добре е че са пуснали "шумозаглушителни" гранати в тълпата. Че от тоя шум хората не могат да си чуят приказката. Еххх, мъка мисирска
15
13
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Аз гледам българските телевизии и чакам всеки момент украинските войници да нагазят на червения площад пък по вестниците гледай какво пише, град след град в руски ръце. На кой да вярвам? На българските телевизии ли да вярвам или на вестниците? Кметовете в Украйна явно са толкова корумпирани, че след кратко задържане и целеви инструктаж бързо превключват на руската система на управление. Гледам че така процедират руснаците, задържат кмета на съответния град, посочват му новите цели и го връщат.
14
9
 
17
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Аааа не може да се пише така!!! Не е редно. Борел и Урсула, Кирчо и "Кокорчо"- меката китка не позволяват. Вие какво си позволявате!
13
12
 
21
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
И да блееш и да не блееш.... това е положението. Руснаците си настъпват...
12
13
 
30
 
! Отговори
Ъ? преди 2 години
"След като беше освободен, кметът на Славутич взе участие в антируски протест, в който са участвали около 5000 души." Дайте някоя снимка от митинга с "около 5000 души"! Ако може да откриете такава разбира се. Накрая да не се окаже, че са били пет човека които са искали да преберат знамето на Украина за спомен.
11
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах в ютюб, впросния протест не е 5000, а 100-тина човека. То бива преувеличения ама ...
10
11
 
21
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Абе гладна Русия тръгнала да воюва със украинският народ който десеторно по малка армия има, ехо къде сте тръгналили. Велика Русия гладна Русия
9
25
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Поеха контрола ,но в празните руски кратуни няма идея какво да правят след това.Хубава работа,ама руска.
8
8
 
19
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
До 16 верни брат *** и ти в русия и виж как се живее и дали ще искаш да останеш във велика русия
7
13
 
24
 
! Отговори
Бум преди 2 години
В Чернобил,Украйна са правили мр.ъсна ядрена бомба!?
6
29
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Армията на Путин ще изпука от глад бее.Тръгнали са из Украйна да мародерстват.