Докато някои масла подобряват здравето, други трябва да се използват с повишено внимание. Трябва преди всичко да знаете, че думата мазнини не е мръсна. Сред техните функции са подпомагане на растежа на клетките, защита на вашите органи, а освен това мазнините играят роля в усвояването на хранителни вещества. Нашите тела се нуждаят от мазнини, за да абсорбират определени мастноразтворими хранителни вещества като витамини A, D, E и K, заедно с бета-каротин.
Мазнините допринасят също и за ситостта или усещането за пълнота след хранене. Тялото обработва мазнините, заедно с протеините, по-бавно от въглехидратите и това може да ни помогне да се чувстваме по-сити и да поддържаме здравословно тегло.
Ако обичате да готвите по-специално с течни масла, трябва да имате някои познания по темата кои от тях са по-здравословни и кои е добре да избягвате. Мазнините са основно хранително вещество, а ако приемате 2000 калории на ден, дневната цел за жените е 5 до 6 чаени лъжички мазнина, докато дневната цел за мъжете е 6 до 7 чаени лъжички, според Университета на Мейн.
Просто се уверете, че избирате правилното масло. Препоръчва се да смените тези с наситени мазнини с тези с високо съдържание на здравословни мононенаситени и полиненаситени мазнини, което може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
А ето и кои са най-добрите и най-лошите течни масла за вашето здраве:
8-те най-добри масла за готвене:
1. Зехтин
Зехтинът е основна съставка на известната здравословна за сърцето средиземноморска диета и е идеален за овкусяване на салати, тестени изделия и хляб. Зехтинът, и особено необработеният зехтин, е любимото масло на диетолози и готвачи. За екстра върджин зехтин, маслото е извлечено без използване на висока температура или определени химикали, като се запазват естествените химикали в маслото, наречени феноли, според Harvard Health Publishing. Зехтинът екстра върджин съдържа повече от 30 различни фенолни съединения, група от фитохимикали, която включва много от тях с противовъзпалителни и разширяващи кръвоносните съдове действия.
Един конкретен фитохимикал привлича много внимание заради потенциалния си защитен ефект срещу болестта на Алцхаймер, сочат изследвания. Зехтинът екстра върджин съдържа по-големи количества здравословни мононенаситени мазнини в сравнение с други масла, а мононенаситените мазнини могат да помогнат за понижаване на нивата на LDL („лошия“) холестерол, когато замените наситените мазнини с тях. Изследванията установяват, че средиземноморската диета, обогатена с 4 супени лъжици необработен зехтин на ден, помага за подобряване на HDL („добрия“) холестерол. И друго проучване установи, че консумацията на повече от ½ супена лъжица зехтин на ден е свързана с по-нисък риск от смърт от сърдечносъдови заболявания, в допълнение към други заболявания като рак и респираторни заболявания.
Можете да използвате зехтин, когато приготвяте сотирани ястия и печени продукти, но той има сравнително ниска точка на изгаряне, което е температурата, при която маслото започва да се разгражда и започва да пуши, така че не е подходящ за пържене. И накрая, не вярвайте на общоприетия мит, че нагряването на зехтин напълно унищожава съдържанието на полифеноли в него. Въпреки че готвенето може да разгради някои от полифенолите в зехтина, достатъчно от тях остават, за да придадат своите ползи за здравето.
Цялата статия четете в Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.