Снимка: Dnes.bg
|
За повечето хора формулата C10H14N2 може да е неизвестна, но тя обозначава веществото никотин. На него погрешно често се приписва основната вина за повечето заболявания, свързани с тютюнопушенето като сърдечно-съдови, онкологични и белодробни заболявания.
Въпреки че никотинът е добре известен компонент на тютюна и е пристрастяващ, той не е основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето.
При запалването на една цигара тютюнът започва да гори и достига температури от над 600оС. При това горене веществата, съдържащи се в него, преминават процес на термична деструкция, наречен пиролиза, при който се образуват цигарен дим и пепел.
Цигареният дим съдържа над 7000 вредни и потенциално вредни вещества (HPHC) като катрани и други, част от които са доказано канцерогенни - бензен, формалдехид, специфични за тютюна нитрозамини (TSNAs) и други.
Не е изненадващо, че има много заблуди за никотина. Какво наистина знаем за никотина и колко от тази информация е точна?
Никотинът, всъщност, е химикал, който се произвежда по естествен път в различни растения.
По-конкретно: семейство Solanaceae, широко известни като нощници. Това семейство включва домати (~ 332 ng средно съдържание никотин), картофи (~ 675 ng) и патладжани / патладжани (~ 525 ng). За да се постави това в перспектива, една конвенционална цигара съдържа ~ 12 mg никотин - около 18 хиляди пъти повече никотин от един картоф, измерено по маса. Но само малка част (<2 mg) от този никотин се трансферира в дима от една цигара.
Какво означава това? Никотинът присъства в нашата хранителна диета в малки дози. Изследвания дори показват, че хората приемат средно около 1400 ng никотин всеки ден в обикновена храна. Но това не обяснява защо на първо място тютюнът и други растения съдържат никотин.
Никотинът се създава в корените на растението, когато две химични съединения - пиридин и пиролидин - се обединят, преди да преминат към листата. Гените зад тази комбинация съществуват във всички растения, но се смята, че генетичните дублирания в семейство пасленови (семейство Solanaceae) са довели до производството на никотин.
Tobacco (nicotiana tabacum). Снимка: Pixabay
|
Nicotiana tabacum, видът никотин, който се среща в тютюневите растения, се поема от рецепторите в мозъка при употребата на никотинови изделия, стимулирайки отделянето на допамин, определян като един от „хормоните на щастието“, което съответно води до пристрастяване.
Никотинът, всъщност, играе важна роля в изследванията за намаляване на вредата от тютюна.
Въз основа на знанието, че никотинът е пристрастяващ, но не е основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето, учени задават въпроса дали има начин, по който може да се намали вредата от употребата на тютюневи изделия като се премахне горенето и цигарения дим?
Така започват разработките на продукти с никотин, но без горене, които имат за цел да намалят вредата за пълнолетните пушачи, които иначе биха продължили да пушат.
Такива продукти са снус (тютюн за орална употреба, широкоразпространен в Швеция), никотиновите дъвки и лепенки, както и устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари с никотинова течност. При всички тях горенето на тютюна е елиминирано, с което се премахва и цигарения дим.
Каква е разликата между последните два споменати продукта – устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари?
И двете категории продукти имат една и съща крайна цел – да премахнат горенето и цигарения дим и да предложат по-малко рискова алтернатива на конвенционалните цигари. Но докато при електронните цигара се използва течност, която може да съдържа никотин и аромати, то устройствата нагряват истински тютюн при контролирани по-ниски температури от горенето – до 350С. При нагряването се отделя аерозол – водна пара, която съдържа никотин и намалени концентрации от вредни и потенциално вредни вещества в сравнение с цигарения дим.
Материалът и анкетата са публикувани с подкрепата на Филип Морис България.