Фитнес и натоварване - кога тялото ви казва, че има нужда от почивка?

Ето няколко сигнала, по които да познаете
10 май 2021 21:14, Дарена Найденова
6
Фитнес и натоварване - кога тялото ви казва, че има нужда от почивка?
IStockphoto

Go hard or go home, нали? Това изречение може да се види в почти всеки фитнес и се натяква от почти всеки фитнес треньор. Изморителната тренировка често се свързва с мигновени резултати и много хора се стремят към нея. Според повечето от нас, липсата на въздух, болките в краката и ръцете и нежеланието да станем от земята са признаци на успешна сесия и сме сигурни, че сме изгорили допълнителните калории.

Но както са казали старите хора, „много хубаво не е на хубаво“. Това важи и за вашата рутинна тренировка, като границата между здравословно натоварване и претоварване е много тънка. Именно затова трябва да внимавате за нея и да се стремите да не я прекрачвате, тъй като това може да навреди не само на резултатите, но и на цялостното ви здраве.
 
Претоварването започва да се наблюдава, когато намалее ефективността от упражненията, защото тренирате твърде много и не се възстановявате достатъчно. „Тренировките стресират тялото и разграждат мускулите. Резултатите всъщност започват по време на възстановяването, когато тялото ни се успокоява и започва да изгражда мускулна маса“, казва Рейчъл Косгроув. Така че, ако не оставяте време на тялото ви да си почине, няма да видите резултатите, към които се целите.
 
Д-р Стейси Симс обяснява, че тренировките предизвикват повишаване нивото на хормоните като кортизол и адреналин, което стресира тялото ни. Докато тази реакция е напълно нормална, тя не трябва да се повтаря твърде често, което налага и почивки между дните на фитнес.
 
Ето няколко признака, че се претоварвате от трениране
 
1. Нямате мотивация за нищо
 
Може би това е основният признак, че се натоварвате твърде много. Според Симс, тогава започвате да изпитвате страх от движението, защото може да предизвикате непоносима болка в ставите или мускулите си. Освен това мотивацията ви за следваща тренировка рязко спада и започвате да ходите на фитнес по задължение.
 
Треньорите смятат, че когато това се случи, трябва да починете известно време, докато не почувствате отново зараждаща се мотивация. Тренировките трябва да бъдат забавни и да ви носят удоволствие, а не да се превръщат в наказание.
 
2. Достигнали сте плато или ставате по-слаби
 
Ако смятате, че сте дали всичко от себе си и дори още малко, но не виждате резултати, това може да е знак, че се претоварвате. Проверете дали можете да вдигнете по-тежки тежести или пък дали можете да ускорите темпото на бягащата пътечка. Ако не сте се подобрили в нито едно отношение спрямо първите седмици във фитнеса, трябва да си починете. Оставете тялото ви да се възстанови, за да започне да гори калориите, които искате.
 
Още по темата ще откриете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почва да ви се разлива уискито от чашата....
5
0
 
5
 
! Отговори
До 4: преди 2 години
Едно време когато имаше истинска армия с истински войници, при масова издънка като пиене в казармата или нещо подобно, по-хитрите командири вместо да раздуват случая пускаха подразделението си с пълно бойно снаряжение и ги караха да бягат с противогази. Това беше много ефективно наказание.Иначе, на снимката е пълна пропаганда - аз тичам редовно, но никога не бих се навил да правя това с маска.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой нормален човек тренира с маска? Нали ще се самоотрови.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фитнес и натоварване - кога тялото ви казва, че има нужда от почивка?Тялото си почива останалите 23 часа от денонощието. Иначе ги знам едни такива, дето си правят почивки. Тамън ходи един месец и почне да отлепя 80 от лег, свали 5 кила и вика аз ся ше си почина месец-два, брат. Връща се след 3 месеца с плюс пет кила и не може да откине 50-ка на лега.*** иначе тръби че много тренира. От пет години. Не мръднал и на йота...
2
0
 
7
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Абе моля ти се... Друго е да тренираш с маска. Ще станеш рони колмана сигурно.
1
0
 
4
 
! Отговори
КирЕ преди 2 години
Ще го наречем . Акамис