Ето коя е Думата на годината за речника на "Оксфорд"

От февруари 2022 г. "goblin mode" попада в заглавията на вестници
5
Ето коя е Думата на годината за речника на "Оксфорд"
Снимка: Pixabay

Речникът на „Оксфорд“ обяви своята Дума на годината, съобщи ТАСС, цитирайки прессъобщение на университетското издателство.

Изразът „goblin mode“, който означава „необичаен модел на поведение, отхвърлящ обществените норми и очаквания“ е Дума на годината. 

За първи път фразата е използвана в Туитър през 2009 г. Широкото й разпространение започва през февруари 2022 г. Тогава „goblin mode“ попада в заглавията на вестници и списания.

За разпространение на израза спомага и отмяната на ограниченията, въведени от различните правителства във връзка с пандемията от коронавирус. „Възможно е популярността на израза да отразява настроения, присъщи на хората, във връзка с т.нар. връщане към нормалния живот“, се казва още в съобщението на издателството.

На второ място в класацията за Дума на годината е „метавселена“ („metaverse”). На трето място е хаштагът #„Аз съм с“ („#IStandWith“). /БТА/


5
Още по темата: Оксфорддума
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Гоблин4 - в миналото с тази дума англоезичните обозначават опасни свръхестествени същества, нещо като злонамерени духове, които могат да ти навредят.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво ни засяга това нас нормалните хора?
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз мислех че ще е Ковид или Украйна.