Хърватия почва поетапно да отпуска мерките срещу коронавируса

За начало ще се възстанови дейността на книжарници и музеи
23 апр 2020 19:52,
11
Хърватия почва поетапно да отпуска мерките срещу коронавируса
Снимка: БГНЕС

Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви прехода към постепенно облекчаване на ограничителните мерки, въведени на 19 март във връзка с разпространението на новия коронавирус, предава TACC

"За щастие ситуацията в Хърватия не е толкова драматична, колкото в някои други страни. Напротив, можем да кажем, че епидемиологичната ситуация сега е под контрол", цитира думите на Пленкович националната телевизия HRT в четвъртък. "Това постепенно позволява възобновяването на икономическата и стопанската дейност, но не можем веднага да се върнем към ситуацията преди пандемията, защото всичко, което е постигнато досега, може да бъде загубено", предупреждава той.

Още по темата

Според премиера облекчаването на мерките ще настъпи на три етапа. „Първият етап е насрочен за 27 април, когато всички стопански субекти, извършващи търговска дейност, с изключение на търговските центрове, ще могат да работят“, информира Пленкович.

"Ще бъде възможно да се възстанови дейността на субекти в обслужващата сфера, с изключение на направленията, където има тесен контакт между клиентите", казва още той.

Като част от първата фаза ще бъде пуснат и градският транспорт, библиотеките, книжарниците и музеите ще възобновят работата си, а на професионалните спортисти ще бъде разрешено да се върнат на тренировки, пише "Фокус".

В случай на успешно изпълнение на първия етап на смекчаване, ръководителят на хърватския кабинет счита за възможно преминаването към втората фаза, която е планирана за 4 май. В нейните рамки дейностите на обществените и частните здравни заведения ще бъде възстановена изцяло, с изключение на специализирани инфекциозни отделения и болници, които се борят с коронавируса. Ще бъде разрешена работа и за козметични салони и фризьори при стриктно спазване на епидемиологичните мерки.

"Третата фаза е насрочена за 11 май. От този момент ще бъде разрешено да се събират групи до 10 души при спазване на социалното дистанциране, търговските центрове ще се отворят с въвеждането на специални епидемиологични мерки, предучилищни центрове и начални училища, както и лабораторни и художествени дейности в малки групи в университетите, ще бъдат пуснати междуградските автобусни и въздушни превози “, обеща Пленкович.

Освен това, според премиера, ще се отворят ресторанти и кафенета, но те ще се обслужват само на тераси и веранди, ще станат достъпни отново парковете и градините

Първата коронавирусна инфекция в Хърватия беше потвърдена на 25 февруари. Към днешна дата в страната са регистрирани 1 982 заразени, тествани са 27,6 хиляди души, 50 пациенти са починали, 883 са се възстановили.

За да се предотврати разпространението на вируса, в страната са въведени ограничителни мерки от 19 март, предвиждащи затварянето на всички кафенета, ресторанти и търговски центрове, както и козметични и фризьорски салони. Отворени са само хранителни магазини и аптеки, те работят с намалено работно време. Затворени са граници. Разрешено е движението на камиони за хранителни стоки, правителствени автомобили линейки и противопожарни автомобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Каква в тази почва? Плодородна ли е? Тук с конкурс ли ви избират?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хейтърите тук са бъзльовци,които при първото увеличение на тежките случаи, ще почнат да обвиняват властите,че не са взели мерки. Хейтърите няма да отидат доброволци. Очакваме да видим реакциите на Волен,Нинова и Радев , ако те или някой техен близък го приемат с усложнения на инфекцията в интензивно отделение. Защото сега реакцията им е :,,на чужд гръб и 100 тояги са малко,,.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав им пътПри нас единствено моловете са затворени.Който иска , да отива да пробва дрехи и обувки и да се чуди как са се заразява с каквото му паднеВсичко се продава онлайн.Планинарите като организирани групи, със застраховки въобще не протестират. Шум вдигат ,,кашкавалтуристите,, , а наркоманите си правят сборищата без проблем на Витоша. Да е глобен някой?
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изглежда ми разумно. Ясен план какво и как ще стане в обозримо бъдеще. Без трупове в чували, претъпкани с мъртъвци хладилни камери и БТР-и, извозващи ковчези. Можело, значи, и по друг начин.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност при нас всичко си работи. Цехчета, заводчета, магазинчета, фризьори, таксита, хран. - вкусова промишленост, освен МОЛ-ове, заведения и хотели. Обаче заводите ни работят на ишлеме, т. е. зависими се от Европа, ако няма поръчки няма какво да работиш. Магазините и услугите са без клиенти, защото хората си кътат парите само храна. Така че хранителните магазини са доста добре и онлайн търговията е супер. Така че какво искате?
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ъъ надолу стопанска дейност някой сбърка с отворени магазини, сори
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ние ще натегаме ли още
4
2
 
3
 
! Отговори
Граматиков преди 4 години
Започва се казва, мили деца.Почва казваме на земята...
3
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 и 2 да си сложат очилата. В Хърватия се възобновява стопанската дейност. Сега. При Баце не е спирала!!!! При нас и хипермаркетите не са спирани. Камо ли малките магазини. Градския транспорт също не е спиран!!! То бива хейтъри, ама това вече е клинично!
2
8
 
11
 
! Отговори
Да не гледаме преди 4 години
към Хърватия.Разхлабят ли се мерките Баце,ще изгуби властта.Калинката Захариева,днес даваше задна за разхлабване.Очаквам сега на таз вечерния Брифинг,Генерал Минет_чийски и Банкянския Гавазин,да вият на умряло,как не може да се отпусне каиша, защото има много нови болни.
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само бай Винету се почесва.