Приходите от туризъм в Турция спадат, а пред фалит ли е?

Според германската преса без помощ отвън, фалитът е неизбежен
Обновена: 17 май 2020 07:59 | 17 май 2020 07:45, Петя Славова
89
Приходите от туризъм в Турция спадат, а пред фалит ли е?
Снимка: БГНЕС

Турция е пред планина от дългове, а приходите й от износ и от туризъм спадат драстично. Без помощ отвън държавният фалит е неизбежен, пише "Дойче Веле", позовавайки се на германската преса.

"Нападение срещу Турция" и "Тъмни сили атакуват турската лира" - с такива заглавия излязоха през последните дни някои близки до управляващите вестници в Турция. Поводът - турската валута достигна ново историческо дъно: един щатски долар вече струва повече от 7 лири. От началото на тази година турската валута се е обезценила с 15 процента, припомня "Франкфутрер Алгемайне Цайтунг"(ФАЦ).

Така за по-малко от две години Турция върви към втора рецесия - след тази от август 2018 година, когато причината бе спорът със САЩ заради задържането на един американски пастор от турските власти. Сега причините са комплексни, се отбелязва в публикация на "Тагесцайтун"(ТАЦ). Основната от тях е планината от дългове: през тази година Турция трябва да погаси обществени и частни дългове на стойност 170 милиарда долара. На този фон водещи международни финансисти изразяват мнението, че не виждат как турското правителство би се справило с тази тежка задача.

Спад в приходите от износ и туризъм

Макар дотук да се справя добре с пандемията, Турция може да стане първата страна в света, претърпяла икономическа катастрофа заради кризата с коронавируса. Анкара покрива разходите си чрез износ (180 милиарда долара през последната година), от приходи от туризъм (36 милиарда) и от чужди инвестиции. Но през тази година турският износ е намалял с 40 процента, отбелязва ТАЦ.

Приходите от туризъм също се очаква да спаднат драстично, а свежи пари не влизат в страната, след като под натиска на президента Ердоган лихвите паднаха под границата на инфлацията. Сега проличават последствията от влагането на значителни средства в огромни инфраструктурни проекти през последните години, като например новото международно летище на Истанбул, което в момента почти не работи. Или в мостове, които никой не ползва, но за които правителството трябва да плаща.

От публикацията на ТАЦ става ясно и, че в началото на тази година валутните резерви на турската Централна банка са намалели от 40 милиарда на 28 милиарда долара - след като банката безуспешно се опита със спешни покупки да стабилизира турската лира. По политически причини Ердоган се отказа да иска заеми от МВФ, а преговорите с американската Централна банка за тъй наречените суапови кредитни линии, които биха осигурили на Турция достъп до пазара на долари в брой, очевидно са се провалили. Условията за това са независима Централна банка и ниска инфлация - две неща, които Вашингтон не вижда в Турция в момента.
Турция няма как да очаква силен туристически сезон

Турция няма как да очаква силен туристически сезон

Как изглежда възможното спасение

Така Китай остава единствената страна, на която Турция може да разчита за помощ. Последно по този канал Анкара получи един милиард долара, но експертите са на мнение, че Пекин едва ли ще бъде склонен да отпусне още средства на Турция.

Турската централна банка би могла да повиши драстично лихвите, за да привлече пари отвън. Това би стабилизирало донякъде лирата, а от стъпката биха спечелили големите компании, които имат дългове в долари. Но в същото време това би погубило по-малките фирми, които и така се борят за оцеляване в кризата с коронавируса. Синдикатите се опасяват, че безработицата ще скочи от 14 на 20 процента, а нови осем милиона турци могат да останат без работа.

ТАЦ помества и коментар по темата, в който се заявява: "Президентът Ердоган е притиснат до стената. Най-вероятно страната няма да е в състояние да обслужва кредитите си през тази година и ако не получи помощ отвън, държавният фалит е неизбежен. Но в миналото Ердоган нееднократно е показвал, че когато властта му е застрашена, винаги преминава в настъпление. Сега виновни са му опозицията и някакви чужди тъмни сили, които застрашавали Турция, и които затова трябвало да бъдат унищожени. От унищожение обаче са заплашени последните остатъци от демокрацията и скромното благосъстояние, което турците успяха да си изработят с много усилия през последните години".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: туризъмТурцияфалит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 3 години
До Анонимен - Защо се пишеш Анонимен, когато се вижда без лупа че си турчин? - не знаеш български и нищо не можеш да кажеш.
53
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 3 години
За да има фалит, трябва да има нещо дето да може да фалира. Защо Мароко, Алжир и Египет не фалират?! Уганда и не е чула какво е то, а в Мексико го мислят за Пособия ако се уредиш в САЩ.
52
1
 
4
 
! Отговори
Болен мозък преди 3 години
Гладна кокошка,просо сънува.има хора още,които не възприемат каква е силата на Турция
51
4
 
2
 
! Отговори
БоленВождБолнаТурция преди 3 години
На всички беше ясно, че турците ще плачат, само те не знаеха. Сега не знаят и, че още по-силно ще плачат, чак ще се дерат от рев. Ще забравят и за Сирия и за Либия и за Йемен, защото с *** ГЗ не се ходи на гости или бързо те гонят. А тука някои ще продължат да си пишат за велика турция, но ще ядат Български хляб.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
51 ви *** яде лаяна 3 качество и си дава парите на мутрите , нали не си мислиш че прави по- голяма икономика от турция?
49
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 55 Той да не е Бай *** да го подритват , обратното той подритва и руснаци и американци когато е нужно
48
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом турската армия е и Сирия, Либия,има военни бази в Сомалия,Катар и сега стъпва в Йемен значи ДW е прав турците са фалирали а е готов и първия самолетоносач тази година ще е в действие
47
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжите на ердоган започнаха да излизат една по една.Скоро ще го изпратят и него....с камъни.
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49 Нищо не обслужва Америка ,Америка не плаща дълговете си а създава и обявява войни и преврати за да не плаща но тоя номер вече няма да мине създава се нов световен ред
45
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Валутните резерви не са 40 а са 82 милиарда бяха 120 но заради финансовото нападение на запада и заради вируса намаля,Дойче веле ти пак лъже,а и да не забравим Турция изхарчи 40 милиарда долара за бежанците
44
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
турция я чакат още лоши дни, а досегашните ще им се сторят като детска играчка. Псевдореформите в икономиката и мегаломанските проекти на ердоган имаха за цел да задоволят огромното му его. Освен това опитите му да изнудва Европа и Америка завършиха с фиаско и върна турция пак там където беше и преди. Накратко, велика турция не се състоя.
43
6
 
8
 
! Отговори
до 44 преди 3 години
САЩ имат и повече, но не това е проблема. Когато дълга се обслужва, всичко е ОК. Фалит настъпва тогава, когато дългът не може да се обслужва. Когато кредиторите откажат да ти дават повече пари, защото не вярват че ще ги върнеш. Германия такъв проблем няма. А Турция има. За съжаление. Дано се оправят нещата, но по сегашния начин май няма да стане.
42
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турската централна банка купи тази година рекордни количества злато,лирата е обезпечена с злато а не някви хартийки без покритие като долара печатани в печатницата на Ротшилд ,затова дълга на Америка е 25 трилиона
41
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в началото на тази година валутните резерви на турската Централна банка са намалели от 40 милиарда на 28 милиарда долара - след като банката безуспешно се опита със спешни покупки да стабилизира турската лира.______28 млрд $ валутни резерво за страма с 75-80 млн население е прекалено малко и предвещава доста сериозна финансово икономическа криза, за сравнение валутните резерви на БНБ са над 25 млрд $, не изключвам новата турска лира да последва бързо съдбата на старата
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте ни занимавали с Турция.НЕ МЕ ИНТИРИСУВА.Турците си гледат турска тв и са на ясно.Айде без тия.
39
4
 
9
 
! Отговори
Обзървър преди 3 години
Самия факт, че Ердоган назначи за шеф на централната банка свой роднина е показателен. Той се опитва да върви срещу пазара - да влияе върху валутния курс с антипазарни инструменти - вие ако сте чужд инвеститор няма ли да се притесните и да се опитате да изтеглите парите си от такова място?
38
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДW да пише за 5 трилиона долара дълг на Германия да не дава акъл и да не пророкува
37
6
 
7
 
! Отговори
Обзървър преди 3 години
Аргументите с военните разходи са като тези на СССР през 1988, но знаете какво се случи тогава.Лошо е Турция ако фалира, гори ли съседната къща, няма как ние да сме спокойни.За мен проблемите идват лично от Ердоган - високо его, без познания по икономика, самонадеян, все намира друг да му е виновен като има проблем. А обича да създава проблеми... Пиша ми двойка по икономика, затова ще фалира.
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес на улицата видях *** с кон и каруца. Зарадвах се на възстановяването на икономическия живот в страната.
35
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** начело с преподобната си мутра като не могат да събират данъците от приятелите си мутрите и им намалят данъците още повече за да могат още повече мизерии да правят но тук взели да дават насоки за другите държави ама че отврат