Дачич: В Сърбия знаем, колко тежки бяха българските фашистки престъпления

За пореден път говорителят на Милошевич се изказва рязко спрямо страната ни
30 ное 2020 20:47, Нели Христова
774
Дачич: В Сърбия знаем, колко тежки бяха българските фашистки престъпления
Снимка: БГНЕС

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич обвини България в извършването на “тежки фашистки престъпления”. Той отправи и заплашителни коментари към македонския премиер Зоран Заев поради казаното от него в интервюто за Агенция БГНЕС.

Дачич бе дългогодишен говорител на диктатора Слободан Милошевич, а през последните години, откакто Александър Вучич пое управлението, бе министър на външните работи.

Пред проправителствената телевизия “Пинк” Ивица Дачич попита “дали сръбската общественост въобще е наясно с намеренията на България”. Разговорът започна с откъс от интервюто със Зоран Заев, в който той казва, че България е приятелска държава.

“Зоран Заев не е политически неграмотник. Той много добре знае, че казаното не е истина. Той много добре знае къде продаваше земеделската си продукция – в Сърбия и Югославия, със сигурност не и в България. Но той има нужда от България”, каза Дачич и извади лист хартия и започна да чете без да вдига поглед: При обявяването на независимостта на Македония на 17 ноември 1991 г. македонският парламент не е споменал нито веднъж България. В нито един документ. В декларацията за приемането на Конституцията се говори само за АСНОМ.

След това Дачич с ирония каза: Ако те смятат, че са българи, че нямат свой език, това си е тяхна работа. Но няма да обявявате българската окупация за администрация. Българската окупация бе част от хитлеристката коалиция. Поне ние, които живеем в южната част на Сърбия, много добре знаем колко тежки бяха българските престъпления. Това не бе администрация.

БГНЕС припомня, че в южната част на Сърбия са Западните покрайнини, където живее българско население. Поради асимилацията и тоталната икономическа изолация през последните 100 г. от над 120 000 души, днес там живеят едва около 20 000.

Ивица Дачич подчерта, че е бил против признаването на Македония с името Република Македония. “Защо трябваше да правим това, след като те признават Косово. Още повече, че целият свят ги наричаше Бивша югославска република Македония”, каза още той.

В студиото бе и сръбската чалгазвезда Цеца Величкович-Ражнятович, съпруга на убития през 2000 г. военнопрестъпник Желко Ражнятович -Аркан. Тя отказа да вземе отношение в дискусията и само каза, че “познава лично и Зоран Заев, и Бойко Борисов”. На това Дачич направи саркастичен коментар: Те все още са две държави.

Бившият говорител на Милошевич осъди и казаното от Зоран Заев за бивша Югославия, която разделяше Македония и България. Не приемам твърдението, че Югославия ги е разделила от България. Ето, днес няма Югославия какво ви разделя? Ако толкова много искаха да се прегърнат, нямаше да чакат 29 години да дойде 2020 г. Не си мислете, че нас ни е жал. Аз обичам Югославия. Обичам социализма, но денят когато е създадена Югославия, това е един нещастен ден за сърбите.

“Но, не си мислете, че мен ми е жал, че българите и македонците днес ще се прегърнат и ще решават кой е по-голям българин. Мен това въобще не ме интересува. Това, което ме интересува, е какво става със Сърбия”, каза още Ивица Дачич.

В началото на тази година Дачич говори с изключителна агресия срещу България. Пред държавната телевизия обвини София, че се намесва във вътрешните й работи: “За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство? Миналата година той си позволи непремерен тон и спрямо българския премиер по повод изявлението на Бойко Борисов в Познан за положението в региона.

Тогава след острата реакция на София властите в Белград заявиха, че е “имало проблем с превода”. Борисов тогава поиска Дачич публично да се извини и каза: “Какво точно иска Ивица Дачич? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза, и още по-малко сръбският и българският народ".

В края на ноември 2019 г. сръбският посланик в София бе извикан в българското МВнР по повод скандалното изявление на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, че България масово шпионирала Сърбия.


774
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
598
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ganjo593 Целта на Русия е била, не да освободи България,а да присвои проливите,да има териториите до тях за свои провинции.
597
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ganjo593Това не е точно така,народите,които са организирали възстания са подпомагани от Западна Европа,до която са по-близо от България. Когато се разпада, Османската империя-"болният човек на Европа",губи първо периферните си територии,тези които са близо до запада,а това са страните от Средна Европа и Западните Балкани,Гърция. Тогава,Русия се възползва от този момент и от факта,че българското опълчение и българското население,ще помогнат с логистика и военна сила,продукти за войската,Русия
596
4
 
8
 
! Отговори
Ниш е България преди 1 месец
Две трети от Сърбия е българска територия и посърбено българско насление.
Ниш е българки град, а Белград е основан и именован от българите.
595
1
 
3
 
! Отговори
Loyko преди 1 месец
Както в България има Шопи,така има Шопи и в Сърбия. Турлаците са си наш патент.Само сравнете една Новогодишна програма в Сърбия с такава в България и тогава ще видим кой накъде е с фолколора и кой от кого краде. Македонския фолклор е нещо без което България не може.Всички знаят кой е оригинала....,но не е Слави Трифонов
594
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боле ме някакъв грозник кво казал важното е че Сърбия никога няма да има Косово !Бог бави но не забравя лошотията на Сърбите !Северна Македония никога няма да бъде Сръбска !
593
7
 
5
 
! Отговори
Ganjo преди 1 месец
От 21 държави в Отоманската империя ,последни се освобождават България и Македониа. България с Руска помощ.Всички останали с въстания на собствените си народи.Това е истината.От много шума българите не виждат дървото.Затрупват ни с детайли и губим ориентация къде е истината.Друг е въпроса,че българите не обичаме истината.Не ни върщи работа за измислена гордост и самочувствие.Поклон пред жертвите в Руско-Турската война.
592
7
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Големи познавачи на Сърбия и Отоманската империя....Българите да не забравят,че сме единствената държава която се освобождава от турците с чужда помощ /Русия/. Всички останали извоюват свободата си със собствени сили. Нека първо видим себе си и тогава да обсъждаме другите народи.
591
3
 
10
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Най-големите турски васали сред християнските народи са прокълнатите сърби!Владислав Варненчик е убит от сръбските предатели!
590
2
 
7
 
! Отговори
Нено преди 1 месец
Велика СРЪБИЯ ще стане още по-велика,ама не се знае кога? Този е сръбския Бай Ганьо.
589
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
заради тях пада под османска власт целия балкански полуостров ,те са били съюзници на османците.............
------

Преди да станат васали на османците, са им дали генерална битка на Косово поле, тогава нашите са се спотайвали в Търново и Видин.
А после са целували ботушите на Баязид.

Не дрънкайте глупости, историята не ви е силна страна.
588
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами честито,а в наше време фашизма е в целия свят, с глупавите им мерки и потъпкване на правата на хората!!!
587
3
 
4
 
! Отговори
Това създаде преди 1 месец
В Македония Югославия създаде тюрлюгювеч от албанци,турци,роми,сърби и куцовласи. Бившите българи вече са малцинство но не знаят или по-точно не искат да знаят. Понастоящем: албанци към 800 000,турци - над 100 00,роми доближават 100 000,сърби - доближават 50 000,куцовласи - официално 9000,а реално към 100 000,основно от смесени бракове. За бившите бълтари поне от 10 години остава бройката - твърдо под милион.
586
0
 
0
 
! Отговори
Акад. Марков преди 1 месец
Абе, Бойко да не е македонец и той?
585
1
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
Гузен негонен бяга. Никой не го пита тоя, ама той се обажда.
584
3
 
9
 
! Отговори
Големанов преди 1 месец
До Тюрлю Гювеч Още от византийската империя ,тия србски ПЛЕМЕНА ,като ги подкупят са ни забивали нож в гърба ,заради тях пада под османска власт целия балкански полуостров ,те са били съюзници на османците.............
583
7
 
6
 
! Отговори
Loyko преди 1 месец
Не се очудвам защо ни мразят всички съседни държави. Коментарите пораждат омраза и нищо друго.
582
1
 
15
 
! Отговори
Гуша за гуша преди 1 месец
Пък ние помним,че Югославия беше държава - ***,кърлеж в тялото на Източния блок. Цоцаха и от запад и от изток. Източният блок пропадна и Югославия се....разпадна. Баща ми хади някъде към края на 70-те години на екскурзия до Белград и Загреб. Като се върна каза,че хърватите много ни уважават и му казали ,че сърбите са избили над 1 милион хървати,босненци,албанци и българи през1944/45г нарочени ,че са нацисти. Още тогава каза,че умре ли Тито тия ще се хванат гуша за гуша.
581
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаше някакъв сръбски армейски генерал Недич ,който го играеше съюзник на Хитлер ,даже е имал и собствена армия.На този генерал е дадена власт в Сърбия да коли и беси.
Що шумкари и четници противници. армията му е избила,пребила,затворила ,май само Недич си знае.
Защото Дачич и сърбите не обича да се споменава.
580
2
 
8
 
! Отговори
Владимир преди 1 месец
Сърбия...Като я сърби - ще я начешем. (Пак)
579
4
 
1
 
! Отговори
Йокин преди 1 месец
Ми не ни искат,оставете ги на мира.