Мистериозни документи предлагат прекрояване на границите на Балканите

Според експерти това би довело до "отваряне на кутията на Пандора"
28 май 2021 13:50, Нели Христова
126
Мистериозни документи предлагат прекрояване на границите на Балканите
Снимка: БГНЕС

"Промяната на границите би означавало отваряне на кутията на Пандора", казва Валентин Инцко.

Като международен върховен представител в Босна и Херцеговина неговата работа е да поддържа мира, който е траен, след като Дейтънското мирно споразумение сложи край на конфликта през 1995 г., след почти четиригодишни боеве, които отнеха живота на около 100 хил. души.

Причината за неговия ужас са неофициални документи, предлагащи някои от границите на Балканите да бъдат преначертани. Те направиха обиколки в дипломатическите кръгове, преди да бъдат публикувани от медиите в Западните Балкани.

Що се отнася до Босна, нейният върховен представител няма намерение да изказва предположения, че отговорът на продължаващата дисфункционалност ще бъде прекрояване на националните й граници.

"Ако някой иска да мисли за промяна на границите, първо трябва да посети всички военни гробове от Франция до Сталинград", предупреждава той.

Документите нямат име на автор. Това е в съответствие с неофициалния им характер, но съдържанието предизвика възмущение в целия регион.

Сред предложенията им бяха:

- "Мирно разпускане" на Босна и Херцеговина, като Сърбия и Хърватия анексират голяма част от територията й. 
- Обединение на Косово и Албания
- Създаването на автономен регион с етнически сърби с мнозинство в Северно Косово

Документът изглежда като етнонационалистичен списък с желания от 90-те години. И всички все още си спомнят до какво доведе това по онова време.

"Хората се притесниха. Една от служителките ми плачеше, тя наистина се притесни от тези карти", казва  Валентин Инцко пред BBC. "Правим грешка, ако смятаме, че замразените конфликти остават замразени завинаги. Виждаме Нагорни Карабах и Палестина - замразени конфликти могат да избухнат по всяко време. Това може да се случи и в Босна и Херцеговина."

Аферата на хартия се превърна в дипломатическо заблуждение.

Малко хора са имали какво да кажат в подкрепа на идеите, които съдържа документа - с изключение на висшия босненски етнически сръбски политик Милорад Додик, който никога не пропуска шанс да прокара идеята за отцепване на етнически сръбския регион с мнозинство в страната. Съгласно Дейтънското споразумение страната беше разделена на босненско-хърватска федерация и босненско-сръбска република (Република Сръбска).

Но тези документи може да не са дело на самообслужващи се ултранационалисти. Словения трябваше да се бори с предположенията, че е разпространила първия документ. А медиите в Косово определиха втората публикация като "френско-германско" предложение.

Джеймс Кер-Линдзи, експерт по Балканите в Лондонското училище по икономика, казва, че "мисленето в синьо небе" е един от начините европейските лидери да се справят с привидно неразрешими проблеми в региона.

"Не можем да отречем, че има проблеми в Западните Балкани. Има два важни въпроса, които трябва да бъдат решени: спорът между Сърбия и Косово за независимостта на Косово - и дълбоко вкоренената политическа дисфункционалност, която съществува в Босна. Това притеснява политиците през последните 15 години. Така че подобен метод, подтикнат от опита да се измисли нов подходи към това, не е особено необичаен", обяснява той.

Въпреки това Словения се опита да изпрати двата документа в кофата за боклук на среща на регионални лидери, на която беше домакин по-рано този месец. Страната предложи декларация, потвърждаваща неприкосновеността на сегашните граници.

Но Сърбия отказа. Президентът Александър Вучич заяви, че страната му признава "границите, определени от Хартата на ООН". С други думи - той няма  намерение да подпише документ, който може да се тълкува като признаване на независимостта на Косово.

След среща с Вучич в Словения, президентът на Косово, Вьоса Османи, заяви пред BBC, че е убедена, че Белград стои зад неофициалните документи. "Не съм се съмнявал от самото начало - достатъчно е просто да прочета съдържанието и да видя какво се опитват да прокарат тези документи. Идеята за прекрояване на границите като нещо, което може да постигне мир в региона, а всъщност това е противоположно."

"Ако има нещо, за което целият политически спектър в Косово е съгласен, то това е, че прекрояването на границите е напълно неприемливо", допълва тя.

Естествено, Сърбия отрича да е замесена, а Джеймс Кер-Линдси отбелязва, че има "всякакви теории на конспирацията и объркване".

Но с наближаването на края на 12-годишния си престой като висок представител, Валентин Инцко просто иска всички да приемат границите такива, каквито са, и да се съсредоточат върху обединяването си в Европейския съюз.

"По-добрата идея би била да следваме примера на Тирол - една част е в Италия, друга в Австрия. Но това е един регион, с четири свободи и една валута", казва той.

Но членството в ЕС за страните от Западните Балкани ще остане недостъпно за години. И това означава, че много повече подобни документи, независимо дали са опасни или конструктивни, ще бъдат написани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 114да съществува бе кой я иска в границите си? само да признае българската си идентичност и толкова Като не е важно за тях за нас е. Просто няма повече да спекулират с това и да пишат глупости в учебниците си. А те се пънат като магарета на мост. и защо като, те са си просто магарета. Това какво идва да каже? такива каквито са не ни трябват- изкривени и абсолютно лишени от чувство за реалност. само да си слагаме таралеж в гащите.
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е една и тя важи за цял свят, не само за Балканите: Малцинствата са извор на напрежение и раздори, даже и на войни. Те са "пета колона" на държавата-майка. Затова, всички от дадена националност трябва да си живеят в страната-майка. Така ще има траен мир и приятелство!
99
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония трябва да продължи съществува като независима и самостоятелна държава на Балканите
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 96Не си напълно прав. Не е като да няма поставен прецедент с Кипър. Друг е проблемът, че затова трябва да сме мощна държава с 40 милиона население.
97
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 104Чукча писатель, не читатель. Проспал си история за 5ти клас драги. Крайовската спогодба се признава защото е сключена преди да обявим съюз с Германия. Следователно нямаме отношение във войната като неутрална страна. Комунистите ни разтуриха държавата и създадоха всички предпоставки, да сме *** управлявана и днес от внуците на неграмотните шумкари. А СССР ни освобождава от личния капитал, както и читавия човешки капитал. Я чрез бомбене на църкви я чрез други методи.
96
3
 
1
 
! Отговори
Добре би било преди 2 години
До Т.Петковжена ти да се люби само с теб, а не с половината квартал. Добре би било децата ти да не са в държавни училища, където, гаранция, ще станат наркомани, *** и биячи на шанаджии. Добре би било да си учил на времето, та да не ти се налага децата ти да стават парцали.Цар Вуле!
95
3
 
3
 
! Отговори
Пръц! преди 2 години
Сега какво ще правим? Размърдат ли се територии до нас - и ния ще го ядем.
94
6
 
11
 
! Отговори
До 104 преди 2 години
Пълни глуппости. Русия и СССР ни било помогнали с това, че взривяха църкви, смениха самосъзнанието на хиляди българи, избиха елита на нацията, фалираха държавата три пъти, откраднаха ни златния резерв, създадоха организираната престъпност, и т.н. Вие сте глуппаци!
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже пак прочетох някои съглашени на великите сили, това мога да кажа: на балканите господстват великите сили, вършат своята етническа инженерия, кроят и прекрояват граници с цел да нарежат балканските държави на малки парченца, да ги направят слаби и напълно зависими от световните господари
92
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Т.Петков Много прав сте. Балкан е потурченото име на България. Българ, Балкар, Балкан.
91
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До да,да ама не Без армия няма как добър договор. Германия има армия но пада и ако не е Сталин, няма Добруджа. "Помогнали" Германия ама най-много са ни помогнали Русия ис СССР. Македония е много трудно защото те са в сандвич и като вкараш армия тя е в капан от моретата и другите армии.
90
3
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До Анонимен 1001.Буров и други банкери с хитрото ранно изкупуване на румънски държавни ценни книжа! В край на сметка това е вид търговска сделка между държави! Това е и една от важните причини след края на ВСВ Южна Добруджа да си е българска! Безспорно има и други фактори!2. Цар Борис с добрата дипломация за сключване на договора!
89
10
 
13
 
! Отговори
Т.Петков преди 2 години
Добре би било на Балканите да се създаде една единствена държава - БЪЛГАРИЯ!!
88
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия ни е помагала най-много през годините. Крайовската спогодба кой я издейства? А кой осъществи националния ни идеал(макар и за кратко)? Все Германия.
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ха нека видим дали ще ни я върнат НАТО." - Няма как никой да ни я върне, докато макетата се мислят за различни от нас. Въпросът е кой ги е накарал да се мислят за различни. Все едно аз да ти дам чаша с отрова, да те накарам да я изпиеш и след това да ти кажа - хайде сега отивай при твоите приятели да видим дали ще те спасят... :)
86
4
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До Без коментар Ми да! Затова като кажат, че вероятно в България ще има земетресение не знаят къде - на Тасос ли, на Вранча ли, в Скопие ли.....! Добре, че има Гугле, Уикипедия, Фейс, Туит и прочее! Че то, ако чакахме на историци като Пантев още щяхме да спим на кълката, че свободата ни е донесена и дарена от "дядо Иван"!
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Едно е да признаеш, че в дадени моменти сме били приятели и сме имали изгода един от друг, съвсем друго е да твърдиш, че ВИНАГИ са ни помагали. Мен това ме дразни при русофилите." - И още нещо. Същото ме дразни и при русофобите, но с обратен знак. Русия е просто една държава, която си преследва интереса, като всички останали. Понякога интересът ни е общ и би трябвало да си го преследваме заедно. Понякога е различен и би трябвало всеки да си го преследва. Нито ни е вечен враг, нито вечен приятел
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Ето сега Македония е в НАТО и няма никаква Русия. Ако искаш и гръцка Македония дори. Къде виждаш Русия там. Ха нека видим дали ще ни я върнат НАТО. За гърцка Македония май а абсурт.
83
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Санстефанския е след Рахстат и съответно го анулира"Глупости. Санстефанският договор винаги е бил считан за временен като още предварително русия се е разбрала с останалите велики сили че заедно ще начертаят границите и точно това правят в берлин. И русия и Австрия са били против обединена и силна българия.
82
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не знам дали Русия ВИНАГИ ни е помагала и винаги ни е била приятел, но знам, че това е ЕДИНСТВЕНАТА държава и народ, от които сме имали някаква полза и помощ." - Едно е да признаеш, че в дадени моменти сме били приятели и сме имали изгода един от друг, съвсем друго е да твърдиш, че ВИНАГИ са ни помагали. Мен това ме дразни при русофилите. Факт е, че е имало руско-турска война 1877-78г. вследствие на което се освобождаваме. Факт е обаче, че Македония днес не е българска основно заради Русия.