Пак хукнахме на пазар в Одрин заради евтината лира

Купуват всичко - от лекарства до храна, препарати и дрехи
30
Пак хукнахме на пазар в Одрин заради евтината лира
Снимка: БГНЕС

Има увеличаване на интереса към екскурзиите и индивидуалните пътувания за пазаруване в най-близкия до България областен център в Турция - Одрин, макар мащабите да не могат да се сравнят с това, което беше преди пандемията. Това разказа за БТА Йордан Петров от хасковска туристическа фирма. Тенденцията за увеличаване на потока на пътуващи за шопингтурове е започнала от този юни.

Основната причина е продължаващото обезценяване на турската лира, което прави цените за българи на голяма част от стоките много атрактивни, поясни Петров. На фона на инфлацията у нас така съседската потребителска кошница е значително по-достъпна и изгодна. Фактори са и отпадането и облекчаването на редица ограничения за пътуване, които са били възпиращи в хода на пандемията.

Самата цена на трансфера за ден от региона на Хасково до Одрин от около 20 лева лесно се "избива" при по-сериозно пазаруване. Така наречените "куфарни търговци", които са предимно от близките до границата Свиленград, Любимец и Харманли, отново имат сметка при зареждане в големи количества и безпроблемно преминаване с тях през ГКПП "Капитан Андреево", твърдят хора от бранша.

Те са на печалба дори само от зареждането на гориво у комшиите - в момента литър бензин и дизел по турските бензиностанции е на цена в турска валута, съответстваща на 1,40 - 1,50 лева.

Туроператорът посочи десетки примери, в които разликата на стоките у нас и там е повече от очебийна. На сергиите в Одрин килограм домати струва 5 лири или наши 80 стотинки по курса за деня от 24 ноември. Толкова са и краставиците. Килограм банани се харчи за 10 лири или 1,60 лева. Ядки - бадем или шам-фъстък се търгуват по равностойността на 16-17 български лева за килограм, докато у нас цената им не е по-ниска от 27-28 лева за същото количество.

По думите на Петров нашенците задължително зареждат и перилни препарати. Опаковка от 10 кг "Ариел" струва в Одрин 90 лири, което е 14 лева. Течният препарат от същата марка в разфасовка от 3,8 литра е 9,50 български лева, изброи той.

По думите му най-голямото стълпотворение, когато в съседския град се чува навсякъде българска реч, е в петък и събота, и по-малко в неделя. По негови оценки тогава на ден в столицата на вилаета местните магазини, пазари и молове обикалят по около 10 000 българи. Не липсват също и посетители от съседната Гърция.

Предпочитани за шопинг-туровете обекти са аутлет "Марги", мол "Ераста", борсата за перилни препарати близо до българската църква "Св. Константин и Елена", Петък пазарът и "Синият" пазар в събота, както и магазините "Бим" и "Мигрос". Най-често навсякъде посрещат с табели на български, езикова бариера почти не съществува, тъй като и много от продавачите вече са овладели на някакво ниво български, отбеляза Петров.

Много близки и познати натоварват пътуващите и с поръчки за лекарства, свидетелства още той. В аптечната мрежа на Одрин има медикаменти на двойно и тройно по-ниски цени, отколкото в нашите аптеки. Лек за щитовидната жлеза, който у нас струва 42 лева опаковката, там може да се купи за 10 лева, даде пример превозвачът. Медицинските маски също си струват - кутия с 50 броя е 20 лири или 3,20 лева.

Евтина е и храната - местният одрински специалитет "тава жигер" /телешки дроб/ е 40 лири порцията. По-евтини - от 25 до 35 лири в зависимост от категорията на заведението са телешките кюфтета.

Противоепидемичните правила и мерки обаче са стриктни и се спазват безусловно, предупреждава Петров. Освен задължителните сертификати на вход и изход от България и Турция, в големите търговски обекти искат и регистрация на сайта www.register.health.gov.tr откъдето се получава уникален код. Страницата се поддържа на турски и английски. Ако посетител в помещение на закрито посмее да си свали маската, е под угрозата да бъде глобен с 3000 лири.

За разлика от лятото, когато традиционният поток от гастарбайтери създава големи опашки и изнервя пътуващите с нуждата от чакане с часове, сега за автобусите времето на преминаване на двата пункта Капитан Андреево и Капъкуле е час-час и половина, а за леки автомобили - и много по-малко, обясняват редовно пътуващи.
Още по-интензивни пътувания се очертават в следващите дни, традиционно посветени на големи покупки преди Коледа, посочи още Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: одринТурцияпазарлира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.