Скопие се разсърди, ще реагира с нота на изявления на Джамбазки

"Ако негативните тенденции продължат, ще има и друга комуникация", закани се Османи
18 окт 2022 18:30, Красимир Ангелов
97
Скопие се разсърди, ще реагира с нота на изявления на Джамбазки
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на Република Северна Македония ще реагира с нота за изявленията на българския евродепутат Ангел Джамбазки, защото "този път е минал всички граници на провокация", съобщи на пресконференция министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Във Facebook профила си преди ден Джамбазки направи изявление, озаглавено: "Димитър Ковачевски, Вие, сърбоманите в Скопие, нямате място в ЕС!", а като фон по време на част от изявлението му стои стара карта, на която днешната Република Северна Македония е част от България.

Още по темата
"Изявлението на Джамбазки е говор на омраза и според всички международни, а и двустранни споразумения има основание да се реагира. Трябва да реагира и българската държава, защото това са вече териториални претенции и обидни изказвания към народ и етнически общности", каза Османи, цитиран от БТА.

Освен това Буяр Османи заяви, че коментарът му на думите на проф. Ангел Димитров, според когото Република Северна Македония не се държи като кандидат за член на ЕС, също е официална реакция, защото всяко негово изявление като министър на външните работи е официално изявление на министерството на външните работи.

"Ако негативните тенденции продължат, ще има и друга комуникация", каза Османи след съвместната пресконференция с ръководителя на словенската дипломация Таня Файон, която е на официално посещение в страната.

Османи изрази мнение, че внимателно трябва да се прецени как ще се отрази ретроактивното действие на Закона за сдруженията и фондациите.

"Не съм юрист, но необходимостта имената на вече регистрираните сдружения да се преразгледат в тримесечен срок по някакъв начин е ретроактивно действие на закона. Не мога да се изкажа от правна гледна точка, но от политическа гледна точка ще трябва внимателно да се анализира как това решение ще се отрази. Бих искал законът да влезе в сила от днес нататък", каза министърът на външните работи Буяр Османи в коментар на промените в Закона за сдруженията и фондациите, който вече е в парламентарна процедура.

В предложението на ВМРО-ДПМНЕ за променя в Закона за сдруженията и фондациите се предлага „да бъдат изключени от възможните наименования на сдруженията имената, презимената, прякорите, псевдонимите, съкращенията и инициалите на лица, които по какъвто и да било признак, начин или форма в миналото са били свързани с расова, религиозна, национална, етническа и друга нетърпимост, нетолерантност, омраза, геноцид, екстремизъм или подкрепа на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх", обясни в парламента една от вносителките на измененията в Закона за сдруженията и фондациите и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Рашела Мизрахи.

"Много бих искал да се отвори нова глава в отношенията с Република България и българската общност да я използва, за да се утвърди, да се интегрира, да се рекламира и държавата е готова да даде възможност. Кой ги настройва с тези действия, наистина не мога да разбера. Още в началото имах чувството, че тук има някаква трета страна, която иска да навреди на българската общност. Наистина е необходимо да се говори с тях, за да се посочи, че провокацията не им помагат в установяването и интегрирането на българската общност тук в Северна Македония”, каза министърът на външните работи Буяр Османи на въпрос, свързан с откриването на български клубове "със спорни имена".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
10
 
! Отговори
Белградско гюбре преди 1 година
Цар Борис е посрещнат с тържества и цветя в Скопие, като Освободител от сръбски гнет. Само Сръбските комунисти са против това! Османи явно се изживява като сръбски комунист и продължител на тяхното дело. Странна птица е Османи - уж албанец, уж от репресирана от сърбите народност, уж мюсюлманин, а по душа сръбски комунист-шовинист.....или поне продължител на делото им!
83
0
 
10
 
! Отговори
Царица Истина преди 1 година
Не може Цар Борис III да е спорна личност за Македония, защото е умрял през 1943 г., т..е. преди да са измислени Македония, македонския език и народ. Преди Германия да даде на България да администрира Македония, там е имало само "южни сърби", на които им е било забранено да пишат, учат и говорят на местното си българско наречие и да ср наричат нещо различно от сърби! Сърбия може да има зъб на Цар Борис, но македонците по никакъв пивод - с цветя са посрещнали българките войски, а после и Царя!
82
1
 
3
 
! Отговори
До 70 Стоян преди 1 година
Или пък югозападна България, добре ще им седи.
81
0
 
4
 
! Отговори
АлМак от Мелмак преди 1 година
Европа много ще спечели ако изхвърли РСМ от НАТО и затвори всички врати към ЕС. Това е играта ДОМИНО - проблемите, които ни създава ще отидат при подбудителите - сърби, което от своя страна ще доведе до завършване на процеса РАЗПАДАНЕ НА СФРЮ!
80
0
 
9
 
! Отговори
Тодор Войвода преди 1 година
Айде бе,Влаха Джамбазки,много пъти не е прав,но госпожа Мирзахи обвинява Българите многократно във фашизъм и нацизъм!Но мълчи като и бъде казано,че България е спасила 49 000евреи,Приютила е Арменци след геноцида,сега приютихме украинци,колко украинци спасиха македонците?Понеже сме се държали като Русия -спрямо Украйа
79
0
 
20
 
! Отговори
ами преди 1 година
"Изявлението на Джамбазки е говор на омраза"Не съм фен на Джамбаски,даже напротив,но ако неговото е говор на омраза,как да се обясни поведението на най-известният им певец,който запали българският културен център и беше пуснат на свобода,като по този начин гласно се казва-палете,унищожавайте всичко което е "бугарско",държавата само ще ви посмъмри запред хората,нищо лошо няма да последва....
78
3
 
14
 
! Отговори
Османи преди 1 година
Османи, като етнически албанец, признаваш ли съществуваноте на скалъпена македонска нация...
77
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбоманите в БЮРМ, или РСМ, са путинисти, значи нямат място в ЕС.
76
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северномакедонците си живеят още в техния измислен свят и ще останат там, поне още 20 години, извън ЕС.
75
0
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Грешна ни е политикага спрямо РСМ и в бъдеще ще си сърбаме попарата... Това е враждебна на нас страна и тази обща история, която искат да правят, и това пазарене на историческата комисия са пълна глупост. Не трябва да позволяваме да ни крадат историята! Ако не за това да се запази целостта на БГ, то поне заради това да просъществува истината...
74
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България май наистина е фашистка и нацистка държава.
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да е урок на *** от ПП, ГЕРБ и ДБ. Ето каква змия вкарахте в пазвата. По големи чокундури от тези дето гласуваха ГМО- тата от СМ да влязат в европа няма.
72
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ИвановЗа препинателни знаци чувал ли си? Или несвързано изречение от 5 реда без запетаи не притеснява пишман-патриотите. По-зле сте и от макетата-сърбомани.
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По скоро Папуа Нова Гвинея ще влезе в ЕС, отколкото музея на Коминтерна- РСМ. По скоро ще се отмени земното притегляне, отколкото ВМРО отново да прехвърли 1% на избори.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно 9 на брой са пиянките от МВРО, слагащи червени палчета. За две ракии ще слагат каквото и където им поискат, те не подбират, нито имат някакви морални спирачки.
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма Османчо, не плачи маминото, Ангелчо, няма да прави повече така
68
2
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Аз съм Мицкоцка, очилата, Маскирана Муцунка и Мяуча Мяу, Мяу, Мицок, Мицок - от север дойде Мечок, Мечок. Мойта Муцунка Мирише на Мастика понеже в област Маке всички Мяучат: "Искаме да пиеме от Майките, не Мляко а Мастика, понеже сме Маке, Маке, Меки Мекици с изпъкнали гърди и пълни с Майчино Мляко Мъжки МеКи МиКиЦи!"
67
5
 
32
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Браво на джамбаза един истински българин да им каже истината в очите на тази измислена нация без история и да ги жегне както трябва а не като всички тука политици и общественици все меко да се изказват трябват строги мерки срещу макетата и остро предупреждение че няма да бъдат допуснати до ЕС тогава ще види османи комуникацията на друго ниво как се води,неблагодарници такива.
66
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джамбазчето може да вика "Македонияяяяя", но всичко, което изстрадалият български избирател чува е "Субсидияяяя". Даже 1% за субсидийка не успяха да съберат, това им е драмата в момента, не българщината.
65
4
 
25
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Е сега разбрах Путин защо нападна Украйна .