Русия – животворната инжекция за сирийския режим

Намесата на Русия в конфликта се оказа точно това, от което се нуждаеше Асад
15 яну 2016 21:30,
403
Русия – животворната инжекция за сирийския режим
Снимка: архив Reuters

Силите на сирийския режим, които миналото лято бяха на ръба да рухнат след серия от болезнени поражения, си върнаха инициативата срещу бунтовници, изтощени от значителната огнева мощ на руската авиация, смятат експерти.

Въпреки че териториалните придобивки остават ограничени, армията и лоялистките милиции, подкрепени на терен от ливанската "Хизбула" и ирански "съветници", са в настъпление по всички фронтове.

Превземането на Салма във вторник е действителен успех за режима, тъй като градът е извън негов контрол от 2012 година. Салма се намира в планински район в провинция Латакия и бе генерален щаб на сирийския клон на Ал Каида, "Джебхат ан Нусра".

Същевременно силите на Башар Асад опитват да обкръжат Алепо, да получат териториални придобивки в южната част на Хама, на изток от Хомс и да извършат настъпление в Шейх Мискин, близо до йорданската граница.

"Несъмнено руската намеса бе голямо спасение за режима, който бе изпаднал в отбранителна позиция в средата на 2015 г.", отбелязва Торбьорн Солтвет, експерт по Близкия изток от консултантската компания "Вериск Мейпълкрофт".

"Тя до голяма степен помогна за облекчаването на натиска върху режима и за блокиране на настъплението на "Армията на завоеванието" - коалицията на "Ан Нусра" и други ислямисти, които постигнаха зрелищни териториални успехи миналата година в провинция Идлиб.

Според Василий Кашин, експерт от Центъра за анализ на стратегиите в Москва, силите на режима получават от Русия доставки на по-съвършени оръжия като танкове Т-90 и модерни артилерийски батареи.

Към това се добавят разузнаването и плановете за бойни действия, ако се съди по публикуваните от няколко подкрепящи режима уебсайта снимки на руски офицери, наблюдаващи с бинокъл боевете.

"Сега ситуацията е стабилизирана, няма вече опасност правителството да падне, сирийските войски напредват, макар и бавно, а преговорите започнаха. Наблюдава се и промяна в позицията на участниците, които вече не настояват за незабавно оттегляне на Асад. Това е резултат от руската военна операция", каза Кашин.

"Режимът е в настъпление", смята и Фирас Аби Али, експерт в компанията "Ай Ейч Ес Джейнс аналисиз". "Много по-зле оборудваните бунтовници ще трябва да отстъпят територия", но "тепърва ще узнаем дали сирийската армия има капацитета да запази завзетите позиции, тъй като изпитва недостиг от хора".

Според Солтвет "руските удари ще продължат да играят важна роля, но е малко вероятно армията да си върне скоро териториите, спечелени от бунтовниците през 2015 г.". Режимът контролира понастоящем 30 процента от обитаваната територия.

Въпреки че армията отвоюва стратегически позиции като Салма, част от планините в Латакия и военното летище Куайрес в южната част на провинция Халеб, териториалните придобивки все още са ограничени. Те са от порядъка на 400 кв.км. според географа специалист по Сирия Фабрис Баланш. Според него голяма част от тях "се дължат на подкрепата на шиитските милиции".

Целта на руснаците е да прочистят планините Тюркмен и Акрад в северозападната част на Сирия, защото бунтовниците застрашават пряко техните бази в Латакия", подчертава този експерт от Вашингтонския институт. "После трябва да се отвоюва Алепо, защото Башар Асад иска да остане президент на Сирия, а Сирия е обединение от Алепо и Дамаск. Ако управлява само в Дамаск, той ще е полупрезидент", твърди Баланш.

"В крайна сметка руснаците искат да помогнат на сирийците да отрежат снабдителните линии и бунтовниците и да си върнат контрола на границите. Това изисква съдействие от страна на правителствата на Йордания и Турция, а това е невъзможно без политическо съгласие".

На юг силите на режима настъпват и в Шейх Мискин, близо до границата с Йордания, където се опитват да си върнат граничния пункт Насиб. Режимът го загуби през април 2015 г., а преди това загуби и Дераа през октомври 2013 г.

Според йорданския експерт Лабиб Камхауи "е в интерес на Йордания сирийската армия да си върне контрола над граничните пунктове. Защото това ще облекчи товара върху кралството, принудено да пази едновременно своите граници и тези на Сирия".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От преди няколко дни по българска ТВ - животворна инжекция от ЕС за бг пенсионери - няколко кила ориз, захар и нещо друго което явно отдавна лежи из складовете с изтекъл срок на годност. Честита ви Нова Година българи! Европа Ви отне икономиката, сега ще ви "помага" на път за гробищата!
86
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма връзками показа..таксита и ресторанти...,по твоята логика всичко е свързано с туризма.Сам знаеш,че не е така.Казах ти какви коли съм си купил за да разбереш,че автомобилната индустрия не се крепи на таксита и ресторанти,но явно трябва да си по-прозззз и от мен,че да го проумееш.Казах ти че ,не отричам ролята на туризма,но чак половината от икономиката да се крепи на него ми се вижда множко...достатъчно е да провериш колко млрд$ е износът на Турция и да го сравниш с приходите и от туризъм
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спасявайте Асад че след кадафи милошевич и садам диктаторчетата по света виждат че сте ***
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен273 а не се и учудвам това да го бие в руската история, в която от детската градина ни лъжеха колко е изгнил запада а като пораснахме разбрахме че децата на комунистическия елит в България и Русия са всичките в изгнилия запад ?????? Защо на плюткин грозната щерка е в Гейропа а на лавров е в Ню Йорк...до кога ще ни лъжете?
83
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До майорски274 където руски крак е стъпил трева не расте, Украйна, Сирия, Либия, Ирак, югославия или бивша Югославия, Виетнам, Северна Корея, Южна Америка, Куба...А за американците питайте западна Германия, Южна Корея, Япония, Англия...В момента русия е стъпила в сирия
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** мен изобщо не ме интересуват турчетата и техния туризъм.Интересуват ме до толкова доколкото бих отишъл там на туризъм.Просто не мога да кажа на черното бяло,сигурно затова си мислиш че съм турчин.Иначе,ако Русия им спре и газта повече ще изгуби тя,ако беше обратното Путин отдавна да е врътнал кранчето.Иначе мнението ми е,че турците пренебрегнаха икономическия си интерес пред това да пренебрегнат суверинитета си,което им прави чест.Атомни централи ще им построят други,кой ще откаже милиарди %
81
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм и ресторантьор...както би си помислил като ме видиш с кола:)Според теб само бакшишите и лесторантьорите си купуват коли.Аз имам в момента три,толкова правоспособни шофьори има в семейството,двете от които ,нови,от магазина,ресторантьор или бакшиш съм според теб?Не знам какво очакваш да ми светне на горния етаж,но поогледай се наоколо,колко коли са таксита и колко са ресторантьорски?Че сега всяко семейство има поне по две коли,ако не си забелязал.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е да внасят дървесина,да не са луди да си секат своите гори.Но плоскостите и тука са турски,и ламинирания паркет,и тапетите и доста от фаянса...ама може би защото сме потенциални туристи и затова ги броиш към туризма:))))Наскоро ми се наложи да си сменям фара на колата,нова,гаранционна...и ооо,чудо,гледам произведен там,и противно на очакванията ти не съм бакшиш,да ме питаш защо съм си купил нова кола...
79
0
 
7
 
! Отговори
Майорски преди 8 години
Америка си геда интереса ..не и пука нито за Украйна ...нито за Сирия ...нито за Либия ...нито за Египет ...както не и пукаше и за Виетнам ....Въпросът е да се прави проблем на Русия ....
78
2
 
7
 
! Отговори
майорски преди 8 години
където американец е стъпил ...само анархия ...безвластие ..смърт..и бунтове...примери ..Сърбия , Украйна , Либия , Сирия , Иран...Афганистан , Египет ....господ да пази България която е васал на АМерика за сега !!!!
77
0
 
1
 
! Отговори
Рубладжия преди 8 години
До baihuiМоже, това за Гърция не съм го чел, наистина. Ама това, че тия *** слепи, дето благотворят САЩ, няма да могат и един хляб да си купят след време е истина. А да! За Обама-лизците има едно хубаво филмче "Достойнството на незначителните" точно за благодатта подарена на аржентинския народ от благотворителната организация МВФ. Може да четете и за Еквадор...
76
0
 
8
 
! Отговори
майорски преди 8 години
И добре ч Русия се намеси в Сирия ...иначе там щеше да е поредната "арабска пролет" .....смърт ..анархия и безвластие ....поне сега има власт там ...която удържа победи ...и скоро ще установи ред....добре че Руснаците спряха САЩ ...които 3години бомбандираха ИС .....и не се разбра точно какво бомбандират...и САЩ н видяха как нефт се влива в Турция ...трябваше изистаналите Руснаци да покажат на цял свят какво Турция прави ....как субсидира ИГ ...
75
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците много с го закъсали, от цял свят техни съюзници останаха терористите от хизбула на иран и второто поколение диктатор Асад, това ще пише след време в учебниците по история че Русия спасява второ поколение диктатор избил че бомбандировки близо 300 хиляди души от собственото си население и то заради едната военна база там
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти колко бакшиша познаваш,би трябвало доста,защото по твоите думи излиза,че автомобилната индустрия се крепи на бакшишите.Те си купуват нов автомобил на две седмици навярно.Усещаш ли се какви ги плещиш изобщо?
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А заводите в България кой ги проектира?И не става въпрос за твоите ризи конкретно.И не става въпрос само за праха за пране.Цялата битова химия..или почти цялата е турски внос,няма значение кой е проектирал завода или машината,изнася се от там и се внася тук,а ние сме в ЕС,нали?Така,че не знам дали и ти самият си вярваш на глупостите.
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен247 и всички русофили, мисля че се излагате като употребявате думичката ще, от руска уста до сега са излизали исторически цитати и несбъднати мечти от рода на гнилия запад, победата над капитализма, победата на студената война, победата в Афганистан, БРИКС валутата, икономическото чудо новоросия, евразийския съюз, моста и електричеството за крим...За това че по малко говорете с ЩЕ в бъдеще време
71
1
 
5
 
! Отговори
Рубладжия преди 8 години
Овцете докато си блеят за престъпници, комунисти и Путиновци срещу жълти стотинки, им разпродадоха държавата. А големите си въртят милиярдите и си спинкат в момента сладко сладко. Плюйте си на воля, вашите деца и вие ще плащате дълговете към организациите на Ротшилд и Рокфелер (справка виж бунта в Аржентина срещу МВФ от 2001). Путин ще си остане най- големия капиталист в Европа, защото прецака плановете на САЩ за тръба от Сирия към Европа и баба Мрънкел пак ще му пълни касичката това е!
70
0
 
1
 
! Отговори
До 250 преди 8 години
Да,да..особено автомобилната....всеки турист си купува по един Тофаш на тръгване...или по един чук или наковалня ,за да подпомогне металургията...руските си купуваха сърп и чук....сега и металургията им отиде на кино...:)
69
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До baihuiКой край ? На паразитната петрорублеста путинийска *** ли ? Върви точно по стъпките на ссср, добрата новина е че този път сме от правилната страна на желязната завеса
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
..за европа нищо не могат да изнасят......е не човек,ти не си наред,Та дори праха за пране с който жена ти ти пере ризите е турски.Половината рена,тойоти и куп автомобили се произвеждат там....за другите се произвеждат части..няма смисъл изобщо да се говори с теб,ти си тотално заблуден