Вечно следени: Приложение бди кога саудитките напускат страната

Absher известява настойниците, когато жените напуснат Саудитска Арабия
17 фев 2019 13:17,
19
Вечно следени: Приложение бди кога саудитките напускат страната
Снимка: Reuters, архив

Техническите гиганти Apple и Google са подложени на критика за това, че позволяват да се провежда "полов апартейд" в Саудитска Арабия чрез приложение, което позволява на мъжете да следят жените си и да ги възпрепятстват от напускане на страната.

И двете платформи за приложения - iTunes и Google Play предлагат Absher, правителствена услуга, която позволява на мъжете да посочат кога и как жените им могат да напуснат границите на Саудитска Арабия и да получават SMS съобщения в реално време, когато жените им пътуват.

Absher има и полезни функции, като например опцията да се платят глоби за неправилно паркиране, но секцията за пътуване е посочена от активисти и бежанци като основна пречка пред жените, които искат да напуснат Саудитска Арабия.

Нито Google, нито Apple са коментирали скандала, пише Business Insider.

Изданието публикува историята на Шахад Ал Мохамед, саудитска тийнейджърка, която избяга от страната и поиска убежище в Швеция. Именно тя разказва за приложението Absher.

От публикувани скрийншотове от сайта на приложението с обяснение на английски става ясно какви са функциите. Въвежда се името и номера на паспорта на жената, има и секция, в която може да се посочи колко пъти се разрешава на жената да пътува. Има и ограничение за това колко време жената може да остане извън страната.

Вечно следени: Приложение бди кога саудитките напускат страната
Снимка: Absher

В друг формуляр легалният настойник на пътуващата може да откаже разрешението си, което е дал.

Вечно следени: Приложение бди кога саудитките напускат страната
Снимка: Absher

"Амнести интернешънъл" и "Хюман Райтс Уоч" изразиха притеснение от ролята на Google и Apple, които дават платформа и хостват приложението, което е инсталирано над 1 милион пъти.

"Apple и Google имат правила срещу приложения, които улесняват заплахите и тормоза. Приложение като това могат да бъдат проводник на нарушаване на човешките права, включително дискриминация срещу жени", обясняват от Хюман Райтс Уоч .

От "Амнести интернешънъл" обясняват, че SMS известяването е пореден пример за това как саудитското правителство създава инструменти, с които да ограничи свободата на жените.

Ясмин Мохамед, бивша мюсюлманка и отявлен критик на Саудитска Арабия, споделя, че компаниите "помагат за най-архаичното женомразство” и са съучастници на саудитското правителство да наложи "полов апартейд".

Аbsher алармира потребителите, когато жените напуснат страната, и това е една от основните причини, поради които жените биват задържани в опитите си за бягство от Саудитска Арабия. Функцията предупреждава настойниците, докато жените все още са под властта на Саудитска Арабия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таг към статията "което следи жени" си е достоен за Нобеловата награда по литература....
12
1
 
1
 
! Отговори
mda преди 5 години
"анонимна", цвете... никой не се опитва да ви "подчинява". Тези "злобни" коментари сами си ги навличате с подобни "новини". Ако искате мъжете да ви разбират и уважават вкарайте логични аргументи. Не може само с проекция, в някакъв момент се усещаме, дори и като сме още по-млади и зелени.
11
3
 
10
 
! Отговори
179 преди 5 години
Тия ако дойдат да вардят нашите жени още на първият час ще се откажат. Системата им няма да издържи и ден на натоварването :D
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това трябва да се въведе и в България. Тук не останаха млади жени. Всичките избягаха да търсят пари в западните държави.
9
6
 
3
 
! Отговори
mda преди 5 години
Абсолютно, ето вижда се като им се даде свобода какво правят. Например "анонимна" дедуцира интелект и материално състояние на база ценностна система. Ако имаше махрам да я контролира нямаше да се излага така.
8
13
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Подкрепям. На жените не трябва да се дават никакви права. И трябва да са под постоянен контрол, че иначе ти се качват на главътъ!!
7
5
 
20
 
! Отговори
До анонимна преди 5 години
А защо вие, феминистките, не отидите в С. Арабия, за да защитавате правата на своите посестрими?
6
12
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
И в България е така .Не използвайте мейсинджър .Имат безконтролен достъп до тази информация . И фейсбука по възможност го избягвайте . В смисъл ако напишете информация с която могат да ви навредят ,ако не сте мазен гербераст ще го направят и никой не може да ги спре . Няма прокурори няма закони .Има американска демокрация за герб . И не знам дали следващия прокурор няма да ги пусне да беснеят .Най добре е да се смени властта .Да се махнат там герберасите
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И "най-демократичните" корпорации, избират печалбата пред демокрацията. Това което правят в случая Ейпъл и Гугъл, търпи демократична критика. От друга страна обаче, програмите им са полезни, не пускат крокодилите да плашат хората.
4
9
 
25
 
! Отговори
Ех,свободна младеж! преди 5 години
Нас 45 години ни следиха,къде ходим,какво говорим,как се обличаме,как се подстригваме И мъже и жени нямахме право не да напускаме а да НАБЛИЖАВАМЕ ГРАНИЦИТЕ без разрешение.Така че точно нас ,,старите българи" не могат да ни учудят.А на младите не им е ясно,за тях всичко е като в нета-виртуален живот и кеф ти Гърция,кеф ти Турция или останалият свят.Реалният за огромна част от тях е бил винаги като днешният.
3
20
 
7
 
! Отговори
mda преди 5 години
Ето един пример как в държавите с правилно отношение към жените нещата работят.
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лош Гугъл не пуска саудитките да дойдат да се демократизират и да изкензат 20 чавета в ЕС също лош Асад и лош Кадафи и те не пускаха тeрористите дa идват насам и да бeзчинстват незaбавно краварите да бомбандират СА и да ивдат всички в ЕС ама веднага.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бг напуснаха страната и няма деца.