Взрив от насилие на Западния бряг след убийството на еврейски заселници

Опожарени бяха десетки жилища и автомобили
27 фев 2023 08:17, Елка Василева
10
Взрив от насилие на Западния бряг след убийството на еврейски заселници
Снимка: БГНЕС

Многобройни израелски заселници започнаха безредици и опожариха десетки жилища и автомобили в северната част на Западния бряг снощи, след като палестински стрелец по-рано уби двама заселници, съобщи Асошиейтед прес. Според палестински медици при безредиците е бил убит един човек, а четирима са били тежко ранени в най-сериозната вълна на насилие от страна на еврейски заселници от десетилетия.

Убийството на двамата заселници и последвалите безредици поставят под въпрос отправения в неделя в Йордания призив на израелски и палестински официални представители за успокояване на вълната от насилие, която продължава вече почти година.

Според палестински медии при безредиците са били опожарени около 30 жилища и автомобили. Снимки и видео в социалните мрежи показват големи пожари в град Хавара, където в неделя стана стрелбата.

На видеото се чува тълпа от еврейски заселници да произнася молитва, докато гледа към сграда, обгърната от пламъци. По-рано израелски министър и лидер на заселниците призова Израел да удари "без милост".

Късно снощи палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че 37-годишен мъж е бил убит при стрелба от израелска страна. Палестинският Червен полумесец обяви, че двама други са били простреляни и ранени, трети е бил прободен, а четвърти - пребит с железен прът. На около 95 души е била оказана медицинска помощ след излагане на сълзотворен газ.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди безредиците, които определи като "терористични действия, извършени под протекцията на окупационните сили тази вечер". "Ние държим израелското правителство изцяло отговорно", допълни той.

От своя страна израелският премиер Бенямин Нетаняху призова за спокойствие и се обяви против саморазправите. "Моля, когато кръвта кипне и страстите се нажежат, не поемайте закона в свои ръце", каза той във видеообръщение.

Израелската армия съобщи, че началникът на щаба генерал-лейтенант Херцл Халеви се е отправил към мястото на събитията, а военни сили се опитват да възстановят реда. Според израелското военно радио, което се позовава на неназован официален представител, са били опожарени 15 къщи и 25 автомобила, а армията е евакуирала девет палестински семейства от горящите им домове.

Насилието избухна малко след като йорданското правителство съобщи, че израелски и палестински представители са се споразумели в Акаба на Червено море за деескалация на напрежението и че ще се срещнат отново следващия месец преди мюсюлманския свещен месец Рамазан.

След почти една година на насилие, което отне живота на над 200 палестинци и на повече от 40 израелци на Западния бряг и в Източен Йерусалим, йорданското съобщение е възприемано като знак за малък напредък. Ситуацията на място обаче веднага поставя под съмнение ангажиментите на двете страни.
(БТА, Петър Къдрев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Правда преди 1 година
Всички престъпления в Близкия изток са извършени само от ислямските терористи обединени в престъпния съюз Палестинска автономия на няколко ислямски неонацистки терорист.групи като Хамаз, ООП, Фетах, АлАкса, Джихад, ИДИЛ,Хизбула и др. безбожни сатанисти-нелегални окупатори на 80% от еврейска земя, чието римско име Палестина ислямски терористи използват лъжливо за да ограбят, осквернят, унищожат Божият народ и земя Израел, за милиони подкупи терористите получават от ООН антисемити- врагове на Бога
8
0
 
3
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Нека БГ медии спрат да разпростаняват лъжливата антисемитска пропаганда на ислямските терористи като палестинци,йорданци които са корумпирани от ООН убийци,лъжци,клеветници,нелегални окупатори,грабители,терористи антисеми,и т.н.управлявани от дявола престъпници срещу човечеството, правосъдието, мира и нечестиви врагове на 1!истинен Бог и Неговия 1!избран свят народ Израел, чиято 1! земя арабите противозаконно окупират, тероризират, убиват, а клеветят лъжливо Израел за своите дела срещу Израел!
7
2
 
0
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ТЕ ТАКА ПРЕТОПЯВАТ ТЕРИТОРИЯ НА ПАЛЕСТИНА! ПЪРВО ЗАСЕЛНИЦИ ПОСЛЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ :D МАЛКО ПО-МАЛКО НИЩО НЕ ОСТАНА ОТ ПАЛЕСТИНА :D
6
2
 
5
 
! Отговори
Тая работа мирише преди 1 година
Войната е еврейската жътва. Не вярвам в прокламираната причинно-следствена връзка!
5
3
 
5
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Много исках да кажа нещо, но просто нямах желание! Аз съм защитник на мюсюлманите, сабя на исляма (един-единствен за целия свят), но само когато имам файда(келепир) и няма да ям ритници !
4
4
 
8
 
! Отговори
Юда искариотски преди 1 година
Израел е трън в чаршафосаната Газа на алахата.!.
3
4
 
12
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Щом целия свят е "ДЛЪЖЕН ДА ПОМАГА НА УКРАЙНА", значи е "ДЛЪЖЕН И НА ПАЛЕСТИНА" Какво чакаш "БАЙ ДРЪНЧО"? Пращай помощи и оръжия веднага.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без коментар ,за едни всичко може,за други не.
1
3
 
10
 
! Отговори
Супер Селтак преди 1 година
Диваци