Сирийци правят килими от отпадъци, за да изкарват прехраната си

Рециклирането в страната не е от екологични подбуди
24
Сирийци правят килими от отпадъци, за да изкарват прехраната си
Снимка: БГНЕС

На сметище за отпадъци в Северозападна Сирия Мохамед Бехал търси пластмаса, която ще бъде продадена на преработватели и превърната в килими и други предмети в бедния бунтовнически анклав, съобщава АФП.

В контролираната от бунтовниците Сирия рециклирането рядко е екологичен импулс, а по-скоро мрачен спасителен пояс за нуждаещите се жители, които търсят работа или предмети, които иначе не биха могли да си позволят.
Смело преодолявайки миризмата, насекомите и риска от болести, 39-годишният Бехлал прекосява купчината боклук. Той и две от шестте му деца изкарват прехраната си, пресявайки боклука в село Хезрех в провинция Идлиб, като всеки от тях печели по 7 до 10 долара на седмица.

"Уморително е... но какво да правим, трябва да се примирим с този тежък труд", казва Бехлал, който е бил разселен от съседната провинция Алепо по време на гражданската война в Сирия. "Слава Богу, поне имаме работа с боклука", добавя той.

Бехлал е прострелян в крака по време на сраженията и има проблеми с намирането на работа. Прегърбен, за да събере парчета пластмаса или метал, той хвърля всичко в торба, за да го продаде в близката инсталация за скрап.
В конфликта в Сирия са загинали повече от 500 000 души, а около половината от населението на страната отпреди войната е било принудено да напусне домовете си след началото на сраженията през 2011 г. Повече от 4 милиона души, повечето от които са зависими от помощи, живеят в райони, контролирани от джихадисти и подкрепяни от Турция групировки в северната и северозападната част на Сирия.

В голям склад за скрап, разположен до земеделски полета, работници сортират свободно пластмасови боклуци на купчини според цвета им. След това ги нарязват и раздробяват на малки парчета, които се измиват и претопяват в пластмасови гранули.

29-годишният Фархан Слейман е сред тези, които обработват материала, донесен от сметището.

"Купуваме пластмаса от скитащи камиони за събиране на боклук и от деца", казва Слейман, родом от провинция Хомс.

Той изразява опасения от риска да се зарази с "холера или хронични заболявания" от работата с боклука.
На друго място в северната провинция Идлиб работници във фабрика за изработка на рогозки и килими изработват ярко оцветени пластмасови нишки, докато големите тъкачни машини щракат и тракат.

Собственикът на фабриката Халед Рашу, на 34 години, казва, че изработването на килими е семейна традиция.

"Имаме повече от 30 служители" във фабриката, хвали се той като значителен успех в регион, където много хора са безработни.

От тъкачните машини излизат големи килими с геометрични мотиви, някои от които са направени с поразителни червени или лилави пластмасови конци, и се подреждат на купчини.

30-годишният собственик на магазин Мохамед ал-Касем е сред продавачите на изтривалки, които според него са хит в район, където много хора са разселени и живеят в обикновени палатки или импровизирани жилища. Рогозките, изработени от рециклирана пластмаса, струват между 5 и 15 долара, докато традиционните килими в персийски стил са около 100 долара.

"През лятото търсенето на пластмасови рогозки се увеличава", защото те задържат по-малко топлина, казва Касем от магазина си в Маарет Масрин, град в провинция Идлиб. Но те могат да се използват и през зимата и са по-евтини", добави той,цитаран от АФП и БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 9 месеца
тези на снимката не са баш сирийци, толкоз ли не намерихте снимков материал ,в нета е пълно,напишете сирийци и готово,кви са тия бангладежци или пакистанци
18
0
 
5
 
! Отговори
младен преди 10 месеца
Само да въпросвам, кой съсипа една прилично просперираща държава???
17
0
 
2
 
! Отговори
сдфдсф преди 10 месеца
До 13Абе не си прав...какво разбира обикновения сириец от политика....но с едни пари от ЦРУ и може да се съсипе една държава...проблемът е че тази схема не проработи с руснаците....нещо не се вързаха на ***...лни и тем подобни отпад....ъци за рециклиране....затова се премина към плана да се използват ***///илни бандерки и да се спретне война в Бадерия.....но за сега и този план отива на провал....и сега се насочват към Китай....империята на злото може да съществува само чрез войни.
16
0
 
4
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Пластмасата от бутилките за вода позволява няколко рециклирания, като трябва навреме да се превърне в стърготини, фибри и прежда за тъкане на килими. Това се прави и в България, където също има хора които ровят и предават без прочувствени репортажи. Както и такива фирми, които изкупуват.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А нема нужда от "тея хора" или каквито и да е чужди елементи - и аз не съм тръгнал никъде да се местя.Всеки си тежи на мястото справка - шопара Бойко.
14
5
 
18
 
! Отговори
его преди 10 месеца
За тези хора както и от Африка и други нуждаещи се в Европа и Америка пари няма, но се наливат милиярди в оръжия и някаква измислена война, защото врагът е Русия. Да ви имам ценностите, не е важно хората да са добре, по важно е политическото его да е задоволено, грандомани.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Но имат демокрация! А при гадния Асад, все нещо не им харесваше. Е, сега вече сте свободни да шиете съдбата си...
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А в София, сватбари сириици стрелят в подлезите за забавление! Нали така, списувателчета! Да си внесем още, а?
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сирия беше богата и развита държава преди войната, както Ирак, между впрочем.Много малък процент от бежанците от Сирия бяха сирийци. Имаше всякакви измамници, например от Египет и Мароко, които говореха арабски и се правеха на сирийци.
10
4
 
2
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 10 месеца
Всичко от алах братя! И аз се ровя в турския *** от години, само, че за повечко пара !
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама пък живеят в демокрацията вече :)
8
0
 
8
 
! Отговори
Шефрет преди 10 месеца
Тея правят килими от отпадъци ,а другите роми търсят килими в отпадъците. Е тва е разликата.другото си е същото.
7
14
 
3
 
! Отговори
А руски ботуш преди 10 месеца
Като ти стъпи на земята саво град мизерия и ченгесарска корупция от 44та до 2023
6
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е нагледен пример какво става когато американците стъпят на твоята земя,след тях нито трева никне ,нито живот има....
5
3
 
21
 
! Отговори
Журналистика преди 10 месеца
Сега може да се образовате още поне малко и да уточните, това са сирийците, които повярваха на САЩ и все още са подкрепяни от тях. Те просто искаха цяла Сирия да е точно в това положение, за тяхно съжаление сега са малка част.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е щом не е от екологични подбуди рециклирането то тогава това е едно лошо рециклиране и сирийците не са убави ора.
3
2
 
11
 
! Отговори
Ректора преди 10 месеца
А тия с купените дипломи каквито са 99% от вишистите в Бг дали са от образованите?!
2
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Необразованите в цял свят ровят в oтпадъците.
1
5
 
20
 
! Отговори
. преди 10 месеца
Демокрацията бе доставена. Дали няма да удари на камък с русите тази фалшива демокрация на вечни войни и вмешателства ?