Русия и САЩ имали интерес от замразяването на конфликта в Украйна

Израел е напът да изгуби симпатия и подкрепата заради хуманитарната катастрофа
306
Русия и САЩ имали интерес от замразяването на конфликта в Украйна
Снимка: БГНЕС

Борбата за световно лидерство между САЩ и Китай води до нуждата за диалог, защото сега се взема решение дали борбата ще протича под формата на съревнование или конфронтация, а Тайван винаги ще остава възможен фитил в отношенията между САЩ и Китай. Вниманието и помощта се премести от Украйна, към Близкия Изток, а и Русия и САЩ имат интерес от замразяването на конфликта в Украйна, колкото и да изглежда парадоксално на пръв поглед, това коментира Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването "Клуб Investor" на Bloomber TV.

Диалогът е позитивът от срещата на Си Дзинпин и Джо Байдън, като сега въпросът е дали това е епизод или ще стартира някакви процеси, има желание за комуникация, но трудно може да се говори за сътрудничество, каза Кючуков.

Общият контекст е борбата за световно лидерство между САЩ и Китай, а от там и нуждата за диалог, защото в момента се взема решение дали борбата ще протича под формата на съревнование или конфронтация. Тази борба вече не обхваща само търговията, инвестициите и финансите, а и всички сфери, като най-вече геополитиката. Китай, като настигаща в икономически план, е експанзионистка нация, която се стреми да разшири влиянието си, обясни гостът. Като проблем за Китай са санкциите и рестрикциите на техни стоки, което бе и една от темите, които се повдигнаха на срещата, а САЩ от своя страна отправи искане Китай да ограничи част от своя експорт.

Президентът Си каза, че мирът в Тайван трябва да води до промяна в отношенията и до мирно обединение, за да няма допълнително напрежение. Гостът смята, че Тайван винаги ще остава възможен фитил в отношенията между САЩ и Китай.

Китай излезе от позицията на заинтересован международен наблюдател и започва да действа активно на международното поле и по отношение войните в Близкия Изток и Украйна. Байдън каза, че едно от нещата, поставено като приоритет за САЩ, е желанието Китай да упражни влияние върху Иран, за да не се нагнетява обстановката и да не прерасне в регионален конфликт.

Според Кючуков Израел е напът да изгуби цялата симпатия и подкрепата заради създалата се хуманитарната катастрофа в Газа. Един от основните приоритети на САЩ е войната да не излиза от пределите на Израел и Газа, което поставя северноамериканската страна в особена позиция, тъй като от една страна подкрепят основния си съюзник в Близкия Изток, а от друга не желаят да бъдат въвличани в конфликт, което може да се наложи, ако Иран се включи в него.

Създава се впечатление, че Западът е на по-малко популярната страната във войната между „Хамас“ и Израел, но тези разделителни линии вече се наблюдават и в европейските общества, каза Кючуков. Това се наблюдава във Великобритания, където министър Суела Брейвърмен бе освободена от поста си на Министър на вътрешните работи, заради коментари за двойни стандарти около пропалестинските и антисемитските демонстрации в страната.

Украинската контраофанзива трябваше да даде отговор, дали е възможно военно решение на войната, като този отговор се оказа не, смята гостът. Той допълни, че сега има два възможни подхода за политика на съюзниците на Украйна, първият е повече оръжие, за да се помогне за спечелване на войната, а втория, ако се стигне до извода, че войната не може да бъде спечелена, да се търси преход към политическо решение.

Гостът каза, че има промяна в дискурса, до септември тази година се наблюдаваше говоренето, че трябва да се помогне на Украйна за победа, то сега политически изказвания в Европа и САЩ казват, че не трябва да се допусне Украйна да загуби.

Вниманието и помощта се премести от Украйна, към Близкия Изток. Като няма информация зад действията на „Хамас“ да стои окуражаване от страна на Русия или Иран.

„В САЩ най-вече назряват нагласите, че една война или най-малкото се появява въпросителната, колко дълго може да продължава една война, която не може да бъде спечелена; Тогава това пренасочване на вниманието към Близкия Изток може да създаде благоприятната обстановка и за САЩ да намерят друг подход, говоря отново за политическия спрямо конфликта в Украйна. Това, което е интересното е, че и Русия и САЩ имат интерес от замразяването на конфликта в Украйна, колкото и да изглежда парадоксално на пръв поглед“, каза Кючуков.
Той обясни, че за Русия ползите биха били, че ще фиксира териториално статукво и ще може да концентрира усилия върху усвояването на тези области, както и да търси отпадане на част от санкциите. Ползите за САЩ биха били, че един замразен конфликт на границата на Русия винаги остава точка за напрежение срещу Москва. Другата полза за САЩ би била, че позволява да се съсредоточат в противоборството си с Китай, както и ги избавя от риска да влезнат в геополитически конфликт на две места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
сащ е терористична държава номер едно в света -- не може повече да се отлага решаването на проблема сащ.
213
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
сащ трябва да бъдат разкостени, първо със санкции, второ с войни, трето с инвазия и окупация и разделяне на държавата им на отделни по-малки държавици плюс плащане на репарации за всички щети нанесени от техни санкции. На нас ни дължат милиарди.
212
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"както и да търси отпадане на част от санкциите" -- това е голяма глупост. Русия няма да търси от сащ такова нещо, случва се обратното -- Китай, Иран, Саудитска Арабия и Русия ще наложат санкции на сащ.
211
3
 
1
 
! Отговори
РУСОФОБА преди 5 месеца
СЛАВА УКРАИНЕ СЛАВА
210
2
 
1
 
! Отговори
РУСОФОБА преди 5 месеца
До 1ПО ЛОШО ОТ РУСНАКА Е САМО РУСОФИЛА
209
2
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 5 месеца
От САЩ вече искат замразяване на конфликта в Украйна, но това няма как да стане без преговори с Русия. Но как да преговаря Зеленски, след като е издал указ, с който се забраняват каквито и да е преговори с Русия? И ето че Зеленски става неудобен за американските интереси, а избори не се кани да прави. Нищо чудно през следващата година с помощта на САЩ да му спретнат един преврат.
208
1
 
8
 
! Отговори
Костя преди 5 месеца
Президентът Радев като каза на зеления, че конфлитка няма военно решения, онзи взе да му се зъби. Отделно, веднъж Орбан каза, че войната в Украйна ще приключи, когато САЩ решат, та нарркоманът се разсърди и на него се зъбеше.
207
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руската стратегия за войната е много ясна - преговори за мир преди 2025 г са неизгодни и ненужни. Не е ли очевадно, че времето работи изцяло за Русия? В момента кой говори за мир - американците!
206
4
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
Три дни ще станат тридесет години, руска работа.
205
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Действащ пилот на киевският наркокартел избяга в Русия в нощта на 18 ноември със съмолета си Су-27, съобщи известния военен блогър Кирил Федоров и летецът "Воевода", който организира тази операция. "Воевода" съобщава, че става дума за действащ офицер от ВВС на киевската хунта, който е и командир на звено. "Успяхме да поговорим малко с човека, който долетя при нас. Старши офицер, командир на звено. Ще изчакаме да ни го дадат да го за интервю, каза "Воевода". Бившият министър на информацията на ДНР, военен експерт Даниил Безсонов уточни, че пилотът е сътрудничил тайно на Русия от самото начало
204
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ВС на РФ предотвратиха бандеровски десант на остров Болшой Потьомкин: две лодки и 11 зомбита бяха унищожени. Островна зона: унищожен е пунктът за временна дислокация (ПВД) на едно от подразделенията на киевският наркокартел. Направление Каховка: унищожена е позицията на една от частите на киевската хунта в района на село Новоберислав.
203
4
 
9
 
! Отговори
2 преди 5 месеца
Западните съюзници на Киев изпитват сериозни трудности при производството на боеприпаси, докато Русия е разположила своя ВПК "на две-три смени". Въпреки санкциите икономиката на страната "се справя изненадващо добре", а по отношение на прогнозирания растеж на БВП дори надминава UK, отбелязва анализаторът. И накрая, събитията в Близкия изток "осигуриха на Путин кризата, която той чакаше". Авторът пише, че руснаците са били "окуражени", че заради войната в региона САЩ е трябвало да изпратят оръжия на Израел, включително 155-милиметрови артилерийски снаряди, "от които зомбакнацистишените отчаяно
202
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В редиците на зомбитата на киевската хунта ситуацията е противоположна: "Те имат ужасно ръководство, моралът им е подкопан и всеки ден стават все по-слаби и по-слаби. И в крайна сметка ще настъпи повратна точка и фронтът ще се срине веднага след падането на Авдиевка", убеден е Ритер. Медиите на киевският наркокартел вече започват да прокарват разказа за "ненужната" Авдиевка. Вече чухме всичко това 3а Артемовск.
201
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
Падането на Авдиевка ще доведе до срив на целия фронт, прогнозира Скот Ритър. Тежките битки за Авдиевка се превърнаха в месомелачка за зомбираната по натовски стандарт биомаса. Зомбитата на киевският наркократел търпят огромни загуби и понякога дори не могат да отговорят на руските артилерийски удари, защото просто няма какво да отговорят, каза бившият офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритър в интервю за канала Dialogue Works в YouTube. Според него ситуацията на фронта се развива в полза на ВС на РФ - руската армия е добре оборудвана и тепърва ще се увеличава.
200
3
 
6
 
! Отговори
Диана преди 5 месеца
Интересът на Украйна е да имат време да се научели да летят на новите подарени им самолети уж..Но причината е, че украинците не могат да мръднат фронтовата линия..Това, което те най-после "изплюха" обаче, е че войната щяла да продължи докато се "смени режимът в Русия"..И това си е истински ШОК! Излиза, че украинците се бият за американските цели, не против руската "агресия"..Нещо като как у нас БСП се бори със зъби и нокти за американските интереси, но там хората ги убиват директно..
199
4
 
15
 
! Отговори
Хм.... преди 5 месеца
Съвсем логичен край на войната между нападащата страна Русия и собствениците на отбраняващата се страна - САЩ. Да не мислите че тия милиарди са били ей тъй, на... безплатни. По времето на Порошенко американски компании от обкръжението на Байдън изкупиха на безценица плодородната земя на Украйна, ако се чудите чие зърно толкова усърдно се изнасяше. А сега при Зеленски беше разменено за оръжие всичко останало. Мир е нужен за да могат новите собственици на Украйна да се порадват на придобивките си
198
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е как кво следва ,ще им вземе достъпа завинаги на украинците до черноморието и напълно заслужено,те направиха всичко по силите си да унищожат черноморския им флот.Унищожиха петролните трафици -нормалното е да ги върнат в дървесно-въглищния период .Вандали никому не са нужни .След това ще им натика в гърлото такъв мир че никога повече да не помислят за воина.Как беше бии за да те уважават
197
1
 
4
 
! Отговори
за промити черепи ! преди 5 месеца
Докато политическите динозаври не се разпаднат, болшинството от ресурсите, включително човешките, ще бъдат системно унищожавани. НЯМА КРИЗА НА РЕСУРСИ !!! СВЕТОВНАТА КРИЗА Е КРИЗА НА ШАЙКА ПСИХОПАТИ, РАЗПРЪСНАТИ РАВНОМЕРНО ИЗ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ, КОИТО ПРОМИВАТ ЧЕРЕПИТЕ НА МИЛИАРДИ ХОРИЦА ОЩЕ ОТ БЕБЕШКАТА ЛЮЛКА, ЗА ДА ГИ ТЪРПЯТ !!! ИЗВЪНЗЕМНИТЕ СА МЕЖДУ НАС И НИ СЕ ЧУДЯТ НА ОВЧЕДУШИЕТО !!! ПЛАЩАЙТЕ ДАНЪЦИ, ЗА ДА СЕ гаврятСвас !!!
196
7
 
7
 
! Отговори
Не обичам Русия, преди 5 месеца
защото исторически всички превъзнасяни от русофилите ни намеси във вътр.и външ.ни политика от страна на Русия са били не лирични етнически излияния,а ултимативен икономически и политически диктат.Но що се касае до войната с Украйна опитите на западната пропаганда да ни убедят в хипотетичната победа на Украйна,са долна проба демагогия,заблуда,която ме обижда,смятат ме за недостатъчно интелигентен,който лесно може да бъде излъган.Данните за Украйна показват,че тя не би могла да победи.
195
4
 
6
 
! Отговори
Стратегията на Русия преди 5 месеца
е ясна-да блокира хилавите контранастъпления на Украйна,като така убеждава Запада,че подкрепата му за Украйна и мечтата за победа над РФ е кауза пердута, пълнене на каца без дъно;да провежда атаки срещу изнемощялата украинска войска и досъсипва ресурсите и; да изчаква подходящ момент за решителен удар.Това и струва сили и средства,но за разлика от Укр. има нужните ресурси.Мерките на Запада за срутване на рус.икономика удрят повече него.Украйна няма шанс и е въпрос на време крахът и.